İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Doğru kullanımı dünkü çocuk şeklinde olmalıdır.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Çocuk kelimesi henüz yetişkin olmayan insan yavrusu anlamına gelir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
İlgili 29 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Tek heceli sözcüklerle kurulan ikilemeler arasında, söyleyişte vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler bileşik sözcük hâline geldikleri için bitişik yazılır: cızbız, altüst (olmak), cırcır, civciv, çerçöp, dırdır, gelgit, fırfır, hoşbeş, yüzgöz (olmak), gırgır…
Çoluk Çocuk Deyimi Örnek Cümle İçinde Kullanımı (TDK)
Çoluk çocuk deyimi örnek cümle kullanımları: 1- Çocuklarla birlikte aile topluluğu: - Çoluk çocuk tiyatroya gittik. - Benim ve çoluk çocuğum için bu evde oturmak artık uygun değildi.
bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine boyuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak vb. m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap vb.
[l] AAğ. cülük (Uşak, Çorum, Adana, çel) "kümes hayvanlarının yavrusu, civciv" (DS: 1023).
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
CANCAĞIZ KELİMESİNİN ANLAMI
Kendiliğinden isterse, içinden gelirse` anlamlarına gelen cancağızı isterse sözünde geçen bir kelimedir. Bu kelime genellikle cancağaz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Boğazkale şeklinde olmalıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
Bütün ikileme çeşitlerini inceledik. Çoluk kelimesi anlamsız Çocuk kelimesi ise anlamlıdır. Biri anlamlı diğeri anlamsız kelimeler ile oluşan ikilemedir.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Klüp yazımı yanlıştır ve kelimenin doğru yazımı kulüp olmaktadır.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Yakını, hemen yanı, omuz başı anlamına gelir. Bu kelime genellikle yanıbaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başı şeklinde olmalıdır.
Peşi sıra kelimesi TDK verilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir.
Arapça crr kökünden gelen carr جرّ "çekme, yük çekme" sözcüğünden alıntıdır.
Çepeçevre sözcüğü de bir pekiştirmeli sıfat olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla çepeçevre bitişik mi yazılır hususunda kafa karışıklığı yaşanabilmektedir. Yazım kuralları baz alındığında pekiştirmeli olarak kullanılan kelimeler her zaman bitişik bir biçimde yazılmaktadır.
ÇER ÇÖP – ÇÖR ÇÖP
birl. i. (çöp kelimesine benzetilerek yapılan tekrar kelimesi çör > çer ile) Çalı çırpı, çöp parçaları, süprüntü hâlindeki gereksiz öteberi, döküntü: Şaştım kaldım insanoğlunun bu kadar çer çöpü olmasına (Sait Fâik).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri