Bu yaş grubundaki çocuklar takım sporları için teşvik edilmelidir. Okul çağındaki çocukların gelişimi için voleybol, basketbol ve futbol gibi takım sporları uygundur. Daha içe dönük ve takım sporlarından hoşlanmayan çocuklar için atletizm, tenis, dövüş sporları, golf, at binme ve gibi bireysel spor dalları seçilebilir.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
İdeal yaş aralığı jimnastik ve atletizm için 2 ila 4; futbol ve basketbol gibi çarpmalı sporlar için ise 8 ila 10 yaş olarak öneriliyor. 2 dk. 49 sn.
6 ve 7 yaşları civarında çocuk, dengeyi artırıcı ve koordinasyonu geliştirici hareketleri daha fazla yapmalıdır. Bu yaşlarda özellikle vücudun iki tarafını eşit olarak geliştiren sporlara önem verilir; yüzme, atlama, jimnastik, kayak, atıcılık ve dans gibi sporlara başlanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
DEHB'li çocukların genel olarak takım sporlarından çok yüzme, jimnastik ve dövüş sporları gibi bireysel sporlardan daha fazla fayda sağlayabildiğini kaydeden Dr. Gökçe Vogt, tekvando ve karate gibi dövüş sanatlarının ideal bir branş olduğunu, jimnastiğin odaklanmayı geliştirdiğini söyledi.
Çocuklar için önerilen sporlar arasında yüzme, futbol, basketbol, bisiklet sürme, jimnastik ve dans yer almaktadır.
jimnastik yaş sınırı 2 ile 12 yaş arasıdır.
Çocuklarda Spor
Amerikan Spor Hekimliği Koleji çocukların şeker ve obezite gibi hastalıklara yakalanmamaları için günde bir saat fiziksel aktivite öneriyor. Bu temel olarak en az bir saatlik daha çok oyun biçiminde aktiviteden oluşmalıdır.
Yetişkin jimnastik sporu için belli bir yaş yoktur. Bu spor tamamen gelişimini tamamlamış bireyler için oluşturulduğundan, yetişkinlik evresindeki herkes bundan faydalanabilir.
1) İlk Çocukluk (2-6 yaş) Döneminde Yapılabilecek Sporlar
Örneğin:Koşma, zıplama veya atlama gibi oyunlar onlar için uygundur. El becerileri açısından atma, fırlatma gibi eğlenceli oyunlar oynayabilirler, 3 tekerlekli bisikletlere binebilirler.
Bu yaşa dek aerobik veya düzenli egzersiz programlarına başlanması uygun değildir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemelidir. Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, yüzme, kürek, atletizm yapılabilecek sporlardandır.”
Dolayısıyla bireyin 4 yaşından itibaren spora başlaması uygundur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta çocukluk döneminde yapılan sporların oyuna dayalı olması gerekir. Çocuklar aşırı efor sarf edecekleri sporlardan uzak durmalıdır.” dedi.
Düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun kuvvet ve dayanıklılığı artar, kemik gelişimi olumlu yönde etkilenir, kilo kontrolü sağlanır. Spor ile hareketsizlik ve aşırı kilo sonucunda erişkin dönemde gelişebilecek kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve diğer sağlık problemlerinin gelişimi önlenebilir.
Çocuk spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır. Psikolojik açıdan ise, kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir.
Günlük yaşamda yaptığımız hareketler yeterli olmadığı durumlarda vücudumuzdaki kasların kuvvetini devam ettirmek için düzenli egzersiz programları uygulamamız gerekir. Öte yandan bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücudun erken yaşlanmasına neden olur."
Sporcu bir çocuk için en iyi protein kaynakları kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt, peynir, ayran, cacık, kefir ve baklagillerdir. Çocuğun damak tadına göre bu protein kaynaklarının tüketilme sıklığı belirlenmelidir ve bu besinlerin tüketimi konusunda özendirilmelidir.
Fiziksel yeterlilik veya uygunluk anlamına gelen cocuk fitness, sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek,bilincli kas calismasi ile duzgun postur gelisimi kazandiran cocuklarin grup calismasi yaparak sosyalleşmesini ve kaliteli zaman gecirmesini sağlamak amacıyla yapılan egzersizleri kapsayan bir spor dalıdır.
Tam tersi cimnastik aşırı esneklik gerektirdiğinden ve fazla esneklik çalışması yapıldığından, esnek olan kasın kemik üzerindeki baskısı az olacağından 2-3 cm uzamasını da destekler. Cimnastik sporunun boy uzamasına olumlu ya da olumsuz hiç bir etkisi yoktur. Hiç bir spor disiplini boyu uzatmaz ya da kısaltmaz.
Cimnastik sporuna başlamak bale için uygun bir spor olurken genel olarak okul öncesi olarak bilinen üç ila beş yaş arası cimnastik ve bale için uygun yaş aralığı olmaktadır.
Kas ve kemik yapıları ile bedeni güçlenen çocuklar, daha sağlıklı ve dayanıklı olurken aynı zamanda ruhsal olarak da sorumluluk bilincine sahip olgun bir birey olarak yetişir. Bu yüzden çocuklarınız erken yaşta jimnastik sporuna başladığında, ruhsal ve fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlar.
Çocukların 4-10 yaşları arasında yüzme ve jimnastik ile başlayarak diğer takım sporları ile tanışması ve kendisine en uygun olan spor branşını seçerek devam etmesi önerilir. Farklı spor branşları ve farklı spor disiplinleri, çocuklarda çok yönlü koordinasyon ve beceri gelişimi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri