Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ağlamak ve güzellik arasında bir bağlantı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak ağlamanın rahatlattığını ve ruh sağlığına iyi geldiğini de belirtmekte fayda var.
Aşırı ağlama, gözlerde de olumsuz etkiler yaratır. Gözlerde kızarıklık, şişlik, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca göz tansiyonunu yükseltebilir ve göz sağlığını tehlikeye atabilir. Aşırı ağlama, baş ağrısı ve migrene de neden olabilir.
Gözyaşında bulunan lizozim, bakterileri öldürücü etkiye sahiptir. O yüzden ağlayarak ciltteki zararlı bakterileri öldürmüş oluruz. Bunun dışında gözyaşı, gözün içindeki tahrişe sebep olabilecek mikroorganizmaların dışarı atılmasını sağlar. Bunun dışında cilde bir etkisi yoktur ama psikolojiye iyi geldiği de doğrudur.
Normal Gözyaşı Akışı
Bu salgı göz kırpma ile gözün yüzeyinde dağılır ve göze ihtiyacı olan oksijen ve besin desteğini sağlar, ayrıca göz yüzeyini de temizler.
İlgili 26 soru bulundu
Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Gözyaşı bezlerinizden gelen sıvıların üretiminde azalma, gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak; hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açar. Gözyaşının eksikliği, gözde uzun vadede ciddi problemlere; hatta nadir de olsa körlüğe yol açabilir.
Kızarma ve şişkinliği önlemek için yüzünüzü serin suyla yıkayın ve daha belirgin bölgelere odaklanın. Eğer makyajınız varsa ve bozulmuşsa, bir mendille düzeltin.
Gözyaşı aslında %98 oranın saf sudan oluşurmuş ama dilimizdeki hassas tat tomurcukları gözyaşının içindeki bu elektrolitleri algılar. Vücudumuzdaki her özellik gibi gözyaşının tuzlu olmasının da bir nedeni vardır. Gözyaşımızın içerisindeki tuz, gözlerdeki enfeksiyon oluşumunu engelleme özelliğine sahiptir.
Magnezyum hayati önem taşıyan minerallerden birisi, belki de en önemlisi. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekiyor. Magnezyum cildi düzgünleştiriyor, saçı güzelleştiriyor ve tırnakları kuvvetlendiriyor.
Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Özellikle üzüldüğünüz zaman ağlamak kalbi daha az yoruyor. Çünkü gözyaşı dökmek ile üzüntülüyken sıkışan kalp damarları açılıyor. Ağlayarak birçok hastalığın baş düşmanı olan stresle başa çıkabilirsiniz. Çünkü bu duygu şaşırtıcı olsa da mutluluk hormonlarını harekete geçiriyor.
İdeal miktarda su içildiğinde cilt nemini ve buna bağlı olarak elastikiyetini koruyor. Cilt bariyerinin desteklenmesini sağlayan bu durum ciltte erken yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesini ve var olan kırışıklıkların görünümünün hafifletilmesini sağlıyor.
Cilt için bolca su ve bol oksijen gerekli. Bu arada mutluluk hormonu olan serotonini unutmayalım, mutluyken kan akışı dengelenir, cilt pembeleşir ve güzelleşir.
Ağlamaktan korkmayın. Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi'nde yapılan bir çalışmada ağlayan insanların ruh sağlığının çok daha çabuk düzeldiği saptandı. Özellikle bir mutluluk sonrası gelen ağlamanın ruh sağlığına pozitif yönde maksimum etki yaptığı görüldü. Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir.
Ve aslında dışarıdan tek çeşit gibi görünse de 3 çeşit gözyaşı (temel gözyaşı, refleksif gözyaşı, duygusal gözyaşı) vardır.
gözyaşları, vücudumuzdaki en önemli elektrolitlerden ikisi olan potasyum ve sodyum içerir. (Bilmeyenler için elektrolitler, vücudun sinir sisteminin ihtiyaç duyduğu doğal tuzlardır ve sinir hücreleri arasında bilgi aktarımını sağlarlar.)
Göz yüzeyinde dağılarak kayganlık, koruma ve berraklık sağlar. Daha sonra göz kapaklarının burna yakın kısmında altta ve üstteki halk arasında pınar diye bilinen iki delikten girerek küçük kanallardan gözyaşı kesesine dökülür. Buradan da birbaşka kanal ile burun içine iletilir. Gözyaşı iki yolla üretilir.
Ağlamak, göz altı morluklarının oluşmasına etkili olabilen bir faktördür. Ligamentin belirginleşmesine sebep olduğu için göz altındaki halkalar koyu bir renk alır. Göz altında koyu halkaların oluşmasında en sıklıkla gözlenen nedenin ağlama oluğu ligamentinin belirginleşmesi olduğunu biliyoruz.
Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Ağlamak tüm stresimizi, maddi veya manevi tüm acımızı serbest bırakabilmemizi sağlayan doğal bir eylemdir. Ayrıca, araştırmalar ağlamanın stres hormonlarını serbest bıraktığını ve iyi hissettiren endorfin hormonunun üretimini arttırdığını göstermektedir.
Göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
* Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz, çünkü ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı, göz çevresindeki çeşitli dokular tarafından sürekli üretilir. * Gözlükten kurtulmak için 'gözü çizdirmek gerekir' tanımı doğru bir ifade değildir.
Duygusal Gözyaşları
VassarCollege tarafından yapılan bir çalışmadaki teoriye göre, gözyaşları, savunmasız kaldığımızda yırtıcıları uyandırmaksızın başkalarının bize yanıt vermesine olanak tanımak için gelişen bir çeşit sessiz sinyal sistemidir.
Frey ayrıca, 'gözyaşının bedenden gelen maddenin dış salgısı' olduğunu belirtiyor. Gözyaşının idrar ve terleme gibi bir tür dış salgı olduğunu vurgulayan Frey'e göre vücutta stresin yarattığı 'zehirli madde' ağlayarak dışarı atılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri