Salata, kalorisi düşük yiyeceklerle yapıldığı zaman kilo aldırmaz. Fakat durum tam tersi ise kilo almanıza neden olabilir. Bunun yanında soslu, yağlı ve tuzlu salatalar da kilo almanıza neden olabilir. Bu durum salatanın yanında ne yediğinize de bağlıdır.
Sadece salata yiyerek beslenmek tek çeşit yemek anlamına gelir. Bu durumda vücut protein ve karbonhidrat almadığı için kendini sindirmeye başlar ve yağ kaybı yerine kaslardan kilo kaybedilir. Kas kaybı metabolizma hızını yavaşlatır.
Salataların sağlıklı olması açısından içeriğine dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gençyürek, ''Yağ ve tuz eklenmeden yapılan domates, salatalık, biber ve çeşitli yeşilliklerden oluşan bir salatanın kalori değeri neredeyse sıfır olduğundan öğünlerin yanında sınırsız olarak verebilmekteyiz.
Salata yoğunluğu sebzeden oluşan bir öğün olduğundan kalorisi düşüktür. Açlık hissiyatınızı salata ile bastırdığınız takdirde kalori oranı düşük bir öğün ile günlük almanız gereken kalori miktarının altında bir kalori alacağınızdan kilo vermeniz mümkün olacaktır.
Salata kilo aldırmaz ancak içeriğine eklenen her ürün kalori seviyesini arttıracaktır. Özellikle salatayı soslarla birlikte tüketmek onu masum bir yiyecekten çıkarıp bol kalorili bir hale sokacaktır. Salataya eklenen yağ oranı da kaloriye doğrudan etki edecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Tek başına kilo yapmaz; fakat yanında tükettiğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz gerekir. Kalorisi yüksek yiyeceklerle tüketmeniz kilo almanıza neden olur. Diyette rahatlıkla bu salatayı tek başına bir öğün olarak tüketebilirsiniz. Çünkü oldukça doyurucu olması bakımından sizi uzun süre tok tutacaktır.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Salatalık, kalori oranı oldukça düşük ve kilo almadan uzun süre tok kalmayı sağlayan lif yönünden zengin bir yiyecektir. Kilo problemi olan ve zayıflamayı hedefleyen kişiler salatalık tüketimini arttırarak sağlıklı bir diyet programı uygulayabilir.
Salatalık tüketimine her besinde dikkat ettiğimiz gibi dikkat etmemiz gerekmektedir. Gece salatalık tüketimi de merak edilen bir konudur. Gece salatalık tüketmek insan vücuduna kilo olarak geri dönmez. Çünkü salatalığın içeriğinin yüksek oranı sudur.
Salatalarda çoğunlukla kullanılan malzemeler çiğ sebzeler ve yeşilliklerdir. Bu besinler kalorisi çok düşük olduğundan diyetlerde kaloriden sayılmayan gruptadırlar. Su içerikleri yüksektir ve lif kaynağıdırlar. Bu nedenledir ki bolca tüketilmeleri sağlık ve kilo kontrolü için çok önemlidir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Salatalığı fazla tüketmemek sağlığımız açısından iyidir. Aşırı salatalık tüketimi zehirlenmeye kadar yol açabilir. İşte salatalığın zararları: Salatalığın kabuğundaki yüksek toksinler insanı zehirleyebilir.
Kalsiyum oranı yüksek olan yoğurt ve yüzde 95'i su olan salatalık, kalorileri düşük olmalarının yanı sıra midede tokluk hissi yaratarak zayıflamaya da yardımcı oluyor.
Genellikle en çok kilo aldıran yiyecekler arasında kızartma ve abur cubur bulunmaktadır.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Bu dengenin bozulması bazı durumlarda çok kolay olabiliyor. Kilo almamıza neden olan ve yaşam tarzı değişikliği ile engellenebilecek nedenlerin başında; düzensiz ve dengesiz beslenme, porsiyon kontrolünün olmaması, yiyecek tercihlerindeki hatalar, fiziksel aktivite sıklığının az ve yetersiz olması geliyor.
Suyun tokluk hissiniz arttırıcı özelliği vardır. Bu yüzden diyet sırasında bol su tüketmek kilo vermeye yardımcı olur. Böylece hem tokluk hissini artmış olur hem de vücutta doğru kimyasal enzim hareketi sağlanmış olur. Ayrıca metabolizmanın az ve sık uyarılması ile devamlılık sağlanmış olur.
Vücudunuzun sindiriminde ve boşaltımında etkin rol oynayan su tüketimi, kilo vermeniz sırasında size büyük destek sağlar. Ancak uzmanlar tarafından, sadece su tüketerek kilo verme işleminin mümkün olmadığı belirtilir.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Yetersiz uyku, iştahı artıran açlık hormonu seviyesini ise yükseltiyor. Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazı durumlar, kortizon hormonu seviyesini yükselterek iştahın artmasına neden oluyor. Az uyumak, hormonal dengeyi alt üst ediyor, sürekli yemek yemeye itiyor, obeziteye davetiye çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri