Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir.
Mahreç işaretlerinin, ürünün özelliklerinden en az biri o yöreye ait olmakla birlikte, yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. Ürünün yöre ile bağı sadece ünü de olabilir. Mahreç işaretine Antep Baklavası, Hereke İpek Halısı örnek gösterilebilir.
Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir. Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.
Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilebilmektedir; çünkü ürün niteliklerini sadece ait olduğu yöre içinde üretildiği halde kazanabilmektedir. Menşe adına örnek olarak Finike Portakalı, Malatya Kayısısı, Afyon Kaymağı, Akkuş Şeker Fasulyesi, Arapgir Mor Reyhanı gibi çeşitli örnekler verilebilir.
Coğrafi sınırları belli bir şekilde çizilmiş, ancak belirgin özellikleri ile o bölgeye ait olan ve üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapıldığı ürünler için verilir. Örneğin, Akçaabat köftesi, Balıkesir höşmerim tatlısı, Adana kebabı, Antakya künefesi gibi.
İlgili 23 soru bulundu
Ordu fındıklı burma tatlısı coğrafi işaretle tescillendi.
Kırşehir'de yetişen, ince kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizi, Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Kaman cevizi, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından tescillendi.
Mahreç işareti ise, yöresel ürünlerin üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerden en az birinin sınırları belirlenmiş yöre, bölge ve ülke içinde gerçekleşen ürünleri tanımlamak için verilen coğrafi işaretlerdir (Sınai Mülkiyet Kanunu, 2016).
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir.
Tadı, Rengi ve Aromasıyla Bilinen Adana'nın Coğrafi İşaret Tescilli Karpuzu, 8 Ülkeye İhraç Ediliyor.
Menşei kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de vardır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Menşei demek başlangıç demektir. Menşeinin bir diğer anlamı ise bir şeyin çıktığı yerdir. Menşei kelimesinin son anlamı ise kökendir.
Menşe Şahadetnamesi (ya da ürün kimliği, ing. Cerfificate of Origin, CoO), uluslararası ticarete konu olan ürünlerin menşeini belirten belgelerdir. İhracatı yapan firmanın üyesi bulunduğu yerel ticaret ya da sanayi odalarınca onaylanan bir belgedir. Menşe Şahadatnamesi'nin bir örneği ektedir.
Menşe Şahadetnamesi, gönderdiğiniz ürünün nerede yetiştirildiğini, üretildiğini veya imal edildiğini belirten bir belgedir. Gönderilen ürünlerin bir ülkeye girebileceğini ve potansiyel olarak muafiyet veya vergi indirimi için uygun olabileceğini doğrulamak gerekir.
Mahreç kelimesinin sözlük anlamı “ÇIKIŞ YERİ” dir. Gümrük işlemlerinde sıkça kullanılan mahrece iade, bir eşyanın geldiği yere (çıkış ülkesine/ticaretin yapıldığı ülkeye) geri gönderilmesi olarak tanımlanabilir. Mahrecine iade ise, Gümrük Mevzuatında düzenlenen önemli bir hukuki kavramdır.
Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Antakya Künefesi, 13 Mart 2023 tarihinde Avrupa Birliği'nde tescillendi.
Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir.
Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Beş yerden çıkar: 1- Cevf (Ağız boşluğu): Burada bir mahreç vardır. 2- Halk(Boğaz): Üç mahreci vardır. 3- Lisan (Dil):On mahreci vardır. 4- Şefeh (Dudaklar) :İki mahreci vardır. 5- Hayşum(Geniz): Bir mahreci vardır.
Ses yolunda harflerin çıktığı yerleri ifade eden kıraat ve lugat terimi.
Toplam beş çeşit mahreç vardır. Bunların ikisi boğaz ve genizde, diğer üçü ise sırasıyla dil, dudak ve ağız boşluğundadır.
Giresun Tombul Fındığı, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2001 yılında Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş, AB tescil başvurusu ise 2018 yılında gerçekleştirilmişti.
Ankara Ticaret Odası tarafından tescilli coğrafi işareti alınmış olan Ankara Döneri, kendine has bir floraya sahip olan Ankara'nın Polatlı, Beypazarı, Kalecik, Haymana ve Çubuk ilçelerinde…
Çağlayancerit cevizinin Türk Patent ve Marka Kurumunca 2012'de tescillenerek koruma altına alındığını hatırlatan Çedene, şimdi de cevizin Avrupa ülkelerinde marka değerinin artırılması amacıyla AB Komisyonuna coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri