Bu raporlar işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilir.
OSGB'lerdeki İşyeri Hekimlerinden veya az tehlikeli (50 kişi altında olması şartıyla) işte çalışılacaksa bağlı bulunduğunuz ASM'den (Aile Sağlık Merkezleri) alınır.
Söz konusu rapor; iş yeri hekimi, iş yeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, SSK, sağlık ocakları ile hükümet ve belediye hekimleri tarafından alınabilmektedir.
İşe giriş sağlık rapor ilgili işyeri hekimi tarafından verilir. İlgini iş yerinde hekim bulunmaması durumunda işyerinin hizmet aldığı ortak sağlık ve güvenlik birimi hekimi tarafından verilir. İlgili kişiler işyeri hekimi tarafından verilen rapora itiraf edebilir bunun için hakem hastanesine başvurabilirler.
Özellikle ağır iş olarak sınıflandırılan bir ortamda çalışacak kişilerin bu belgeye sahip olması gerekir. Belirtilen iş alanlarında riskli işlerde çalışabilir raporunun geçerlilik süresi 1 yıl ile sınırlıdır. Aynı işyerinde çalışılmaya devam edilse dahi yıllık olarak bu rapor yenilenmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.”
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
İşe Giriş sağlık raporu için ücretler 2022 yılında 80 liradan başlayarak, alacağınız tahlillere göre değişmektedir. En az 3 tetkik olarak adlandırılan, Akciğer Grafisi, Odyo, Hemogram gibi üçlü testlerde 120 TL, 150 TL arasında ücretler piyasa şartlarında görünmektedir.
İşe giriş için alınması zorunlu olan bu sağlık raporu için işçilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
İş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği birimi ile iletişime geçin: İş başvurusunda bulunmayı düşündüğünüz iş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği birimine başvurarak, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmek için gereken sağlık raporunu talep edebilirsiniz.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu, işçinin tehlikeli faaliyet alanında çalışma hakkına sahip olduğunu kanıtlar. Bu rapor, çalışılmak istenen sektöre giriş anlamına gelen resmi bir belgedir ve işçi yaptığı iş alanında testi geçtiğinde verilir.
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler yeterlilik belgesi ve eğitimi çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, üretimde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, iş kazalarının asgariye indirilmesi amacıyla verilmektedir.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Heyet raporu genel olarak ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Özellikle tam teşekküllü sağlık raporu için 7 iş günü belirlenmiştir. Heyet raporunun çıkması 7 iş gününü bulur.
Buna göre; özel hastaneler; ilaç raporları, istirahat raporları ile kabul ve tedavi ettiği hastalıkların tedavilerinde kullanılan tıbbi cihaz ve malzemelerin kullanımına yönelik olarak sağlık kurulu raporu düzenleyebileceklerdir.
Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sağlık raporları sağlık ocakları, özel sağlık kuruluşları ve sağlık merkezleri ya da hastanelerden alabilirsiniz. Bunun yanı sıra “işe giriş için sağlık raporu nereden alınır?” sorusuna cevap olarak devlet hastanelerini gösterebiliriz.
Özel hastanelerin Sağlık Kurulları da 20 günü aşan istirahat raporu verebilir. Bu raporlar geçerlidir ve SGK tarafından raporlu olunan süre için iş göremezlik ödeneği ödenir. Raporun ayrıca devlet hastanesinden onaylanması gerekmemektedir.
Sigortalı kişi yatarak tedavi edilecekse günlük kazandığı brüt ücretinin yarısı SGK tarafından ödenir. Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir.
Diğer bir adıyla heyet raporu; kamu ve üniversite hastanelerinden alınabileceği gibi sağlık kurulu olan özel polikliniklerden de alınabilir. Yeşiltepe Polikliniği sağlık kurulu raporu vermemektedir. Raporun geçerli olması için hastanenin tam teşekküllü olması ve sağlık kuruluna sahip olması gerekir.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Ayakta çalışamaz sağlık raporu genellikle bacak, bel, ayak veya dizlerdeki ağrılar, sakatlıklar, ciddi yaralanmalar, cerrahi işlemler, kronik hastalıklar veya hamilelik gibi durumlarda verilir.
Heyet raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Heyet raporu almak isteyen kişi öncelikle randevu almalıdır. Ardından hastane tarafından verilen rapor talep dilekçesi, heyet raporu ücreti ve istenilen diğer belgeler teslim edilir ve işlemler başlatılır.
Mobbinge maruz kalan kişi, bu sebeple işten ayrılabilir. İşten ayrılması, işçinin hakkını kaybedeceği anlamını taşımaz. Kişi psikolojik tacize maruz kaldığı için, kıdem tazminatı almaya da hak kazanır. Bu durumda işveren dava açsa da kazanan işçi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri