Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış. Ama sonunda da şöyle bir ibare var. “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
Domuz ile virüs arasında hiçbir ilişki olmadığını dile getiren Aktan, ''Olsa bile sonunda ölüm tehlikesi varsa domuz etini yemek bile caizdir. Sağlık söz konusu olduğunda eğer başka çare yoksa domuz ya da başka bir adla anılmasının hiçbir önemi yok.
Nahl Suresi, 115. ayet: O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı haram kıldı. Fakat kim mecbur kalırsa, saldırmamak ve sınırı aşmamak üzere (yiyebilir). Çünkü gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.
İnsan zaruret durumunda ölecek duruma gelmişse ölmeyecek kadar domuz eti yiyebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Kur'ân-ı Kerîm'de etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur. Et yiyen diğer yırtıcı hayvanlarla ilgili yasak ise sünnet ve ictihada dayanmaktadır. Kur'an domuzu haram sayarken onu “fısk” (el-Mâide 5/3) ve “rics” (el-En'âm 6/145) olarak nitelendirir.
At, eşek ve domuz eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır. At eti özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır. Mesela at etinin lifi fazlasıyla serttir.
“Savaşta olan bir kişi atın sağ arka budunu yiyebilir.” Bu sözün Kur'an ve Sahih Sünnetten hiçbir delili yoktur! Eğer bir hayvanın vücudundan bir kısım yeniyorsa, bu zaman tamamı da yenir!
Bir müslümana ait domuzun telef edilmesi halinde tazmin gerekmediği hususunda dört mezhep ittifak etmiştir. Domuzun Haram Kılınmasının Hikmeti. Kur'ân-ı Kerîm'de etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur. Et yiyen diğer yırtıcı hayvanlarla ilgili yasak ise sünnet ve ictihada dayanmaktadır.
Köpek ve kedi gibi, etleri yenmeyen hayvanlara ölü hayvan etlerini yedirmek câizdir. Domuz eti de, bu ölü hayvan etlerindendir. Çünkü -ister kesilmiş olsun, isterse kesilmeden ölmüş olsun-, domuz eti her hâlukârda ölü hayvan (leş) hükmündedir.
Domuz eti ve yağı, cilt kanseri, mide kanseri, bağırsak kanseri, lenf kanseri gibi kanser çeşitlerine yakalanma riskini arttırmaktadır. Ayrıca taşıdığı aşırı büyüme hormonu nedeniyle kanserin gelişmesine zemin hazırlamaktadır.
Türkiye'de domuz eti satmak serbest mi? Bilindiği gibi domuz, “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et Ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ne göre kasaplık hayvanlar içerisinde yer almaktadır. Yani, domuz yetiştirmek, etini satmak şartlarına riayet ederek serbesttir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Renkleri kırmızımsı kahverengi ile gri veya siyah arası değişir.
gayet normal bir durum. et dediğin kokar zaten. dana, etinin de, kuzu etinin de, keçi etinin de kendilerine has kokuları vardır. ancak domuz etinin leş gibi koktuğu gerekçesiyle ondan tiksinilmesi ve yenmemesi, domuza atfedilen anlamının( eşini kıskanmazmış da, kakasını yermiş de bilmem ne..)
Domuz eti bir çeşit beyaz et olarak adlandırılsa bile, sığır ve domuz aslında kırmızı et kaynağıdır. Domuzların kaslarında miyoglobin bulunur, fakat miyoglobin yoğunluğu bir sığırınki kadar fazla değildir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir. "...
Diyanet: "Domuz, dişisini kıskanmayan tek canlı mahlûktur. Domuzun etini yemek suretiyle, bu hususiyetin kişiye de sirayet etme ihtimali vardır" buyuruyor.
Domuz eti ile beslenen insanlarda, kıskançlık hissinin zayıfladığı veya dumura uğradığı gözlenmiştir.
Domuz etinin sebep olduğu ölümcül bir hastalık da trişin mikrobudur. Çoğu zaman kaslara yerleşen bu mikrop, ağır kas hastalığına, damar tıkanmasına, kolera, tifo ve ishal gibi hastalıklara yol açmaktadır (Nurbaki, 2017: 271).
Türkler göçebe bir toplumdu ve göçebelik domuz yetiştiriciliğine uygun değildi. Domuz fazla yürüyebilen bir hayvan değildi. Bu nedenle domuzların bir yerden bir yere götürülmeleri imkansızdı. Ayrıca salt otlayarak beslenmeleri de söz konusu olamazdı.
İnsanlar için domuz tüketmek zararlı değildir. Domuz dahil olmak üzere yediğimiz içtiğimiz her şey kısacası yaptığımız beslenme aktivitelerinde doz her şeydir Kanunu geçerlidir. Domuz etinin çok fazlası tüketilmedikçe insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri