Kesik Sütten Çökelek Tarifi Nasıl Yapılır? Kesilen sütun içine tuzu ve yoğurt döküp kaynayana denk karıştıralım ve kaynayınca zaten çökelek oluşunu göreceksiniz 2 dk kaynatıp süzelim süzgeçten geçirip istediğiniz zaman kullanabilirsiniz ..
SÜT KESİĞİ YAPIMI (Çökelek)
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz. Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Temizliğinden emin olduğunuz, peynir ya da yoğurt yapımına uygun olan çiğ sütleri temin ederek evde çökelek yapımına başlayabilirsiniz. Aynı şekilde marketlerde süt ve süt ürünleri reyonlarında satılan bu amaç için özel olarak üretilmiş sütleri kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
Sütün kesildiğini fark ettiğiniz anda içerisine 1 adet limon sıkarak hızlı hızlı karıştırmaya devam edin, sütün iyice topaklandığını göreceksiniz. Bu işlemden sonra yaklaşık 10 dakika daha kaynatıp ocağı söndürün ve dinlenmeye alın. Soğuyan sütü bir tülbent yardımıyla süzün ve sıvı kısmını uzaklaştırın.
İlgili 34 soru bulundu
- Çökelek peyniri çiğ sütten yapılmaktadır.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Kesilmiş sütten peynir yapmak en çok tercih edilen değerlendirme yöntemidir. Kesilen sütün içine biraz limon sıkarak kaynatmaya devam edin. Böylece peynire dönüşmesi mümkün olacaktır. Peynir altı suyunu süzün dökmeyin, çünkü bu su oldukça faydalıdır.
Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Peynir ya da çökelek yaparak, tutmayan yoğurdunuzu kurtarabilirsiniz. Ben öyle yaptım tarifimize başlayalım. Yoğurdunuz tutmadıysa üzülmeyin, ben çok üzülmüştüm ama, internetten iyi bir araştırma yapınca çaresini buldum. Peynir ya da çökelek yaparak, tutmayan yoğurdunuzu kurtarabilirsiniz.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğrularak yapılan bir tür peynir çeşididir.
Çökelek yoğuracağımız kaba alınır baharatı ve salça eklenir pütür kalmayacak şekilde yoğrulur. Elle şekil verilir isteyen güneşte bir gün bekletip ertesi gün beyaz kağıda sarıp buzdolabı posetine koyabilir.
Yağ ile kızdırdığımız tavaya soğanları ekleyerek biraz ölmelerini sağlıyoruz. Yeşil soğanlar öldükten sonra üzerine lor peynirini ve 1-2 yemek kaşığı kadar su ekleyelim (su kıvam almasını sağlıyor. ) 1-2 dakika piştikten sonra üzerine yumurtaları kırıp tuz ve pul biber ekliyoruz. Kahvaltılığımız hazır, afiyet olsun.
İyice süzülen lorun topak halinde sıkı bir peynir kıvamına geldiğini göreceksiniz. Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Öncelikle yoğurdu bir tencerede kaşıkla hafif çırpıyoruz. Çok katı bir yoğurtsa hafif su eklenebilir. Tuzu ekleyip kaynatmaya başladıktan sonra kesilmeye başladığı sırada, önceden kaynatılmış sıcak sütü de ekliyoruz ve karıştırmadan iyice kesilene kadar devam ediyoruz. Temiz bir tülbente koyup süzdürüyoruz.
Yoğurt tenceresini ocağın üzerine alıp altını açıyoruz. Yoğurdun suyu çıkana kadar tahta kaşık ile karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra iyice kaynayıp yoğurt tane tane lor halini alıp tencerenin üstüne çıktığında biraz daha kaynayıp tel süzgeçten süzüyoruz.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Fakat bozulmaya başladıkça sütün kıvamı yoğunlaşmaya başlar. Çok uzun süre beklemesi halinde yoğurt kıvamına gelir. Ayrıca bozulmuş süt pişirilmeye başlandığında ya dibe çöker ya da topaklanma meydana gelir. 4 - Tadı : Sütün en özel yanlarından birisi tadıdır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri