Çoklu marka; bir şirketin aynı ürün kategorisinde iki ya da daha çok marka geliştirmesi anlamına gelmektedir.
Çoklu Markalama Stratejisi:
Bu stratejide, aynı tüketici grubuna hitap eden, aynı ürün grubundan iki veya daha fazla ürün değişik markalar altında piyasaya sürülmektedir. Marka konumlandırmada, her bir markanın birbirinden farklı olarak tüketicinin dikkatini çekmesi, karlılıkta farklılık meydana getirmektedir.
– Ana markanın adının kullanıldığı ve işletmenin yayıldığı kategorideki ürüne yayılan marka adı verilir.
Ortak markalama uygulamasında, bir ürünün üzerinde iki veya ikiden fazla marka yer almaktadır. Ortaklığa girişen firmaların markalarının prestijini arttırma ve artan değeri ürüne yükleme amacını güden bu strateji marka sahipleri ve marka kullanıcıları için de avantajlar içermektedir.
Bir marka, bir gerçek veya tüzel kişiye ait olup, o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye ait ise böyle markalara bireysel (ferdi) marka denilir. Bir marka üzerinde iştirak halinde veya müşterek mülkiyet varsa o marka gene bireysel markadır.
İlgili 41 soru bulundu
Ortak Marka
Bir örnek vermek gerekirse, “Koç” markası Koç Holding A.Ş. adına tescilli olup, tek bir sahibi olduğundan ortak marka değildir; ancak, Koç Holding bünyesindeki birden fazla firma tarafından kullanılması nedeniyle grup markasına bir örnek oluşturmaktadır[20].
Özel marka, bir perakendecinin ürün geliştirmeden, ürünün depolanmasına ve pazarlanmasına kadar tüm sorumluluğu üstlendiği özel markadır. Perakendeciler tarafından üretilen ya da ürettirilen, perakendecinin satış noktalarında kendi adı ya da kendi markasıyla satılan tüketim malları olarak tanımlanmaktadır.
Dolayısıyla marka kişiliği; tüketicilerin çeşitli markaları birbirinden ayırt edebilmesini sağlayan kişilik özelliklerinin markalara yansıtılmasıyla meydana gelen bir unsur olarak tanımlanmaktadır. Marka kişiliği; markanın bir insan formunda yapılandırılmasını ifade eder.
Kişisel Marka Adı Stratejisi: Bu stratejinin kullanımında pazarlama yöneticileri bütün pazarlama çalışmalarını sadece tek bir ad üzerinde yoğunlaştırmamakta, ürünleri birbirlerinden farklı adlarla piyasaya sunarak tüm pazarlama ve promosyon çalışmalarını bu adlar üzerinde yoğunlaştırmaktadır.
Marka imajı, tüketicinin zihninde kabul gören ve tutulan markanın çağrışımlarıdır. Marka imajı gerçekçi ya da duygusal olsun büyük ölçüde tüketicinin yorumlamasıyla oluşan subjektif ve algısal bir olgudur. Marka imajı söz konusu olduğunda gerçeği algılama gerçeğin kendisinden daha önemlidir.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Marka bilinirliği, bir markanın hedef kitle tarafından tanınma derecesini ifade eder. Bir markanın ne kadar tanındığı, tüketici zihinlerinde ve pazarda ne kadar farkındalık yarattığına bağlıdır. Marka bilinirliği, tüketicilerin markayı hatırlama, tanıma ve marka hakkında bilgi sahibi olma düzeyini içerir.
Mevcut bir marka, yeni bir ürün kategorisinde faaliyete girmek için kullanıldığında ise bu stratejiye marka yayma denilmektedir. Marka yaymaya örnek olarak Dell televizyonları ve Sony bilgisayarları örnek olarak verilebilir. marka- ana marka (parent brand) denmektedir.
Çoklu Fiyatlandırma: Çoklu fiyatlandırma stratejisinde tek bir fiyata, birden çok ürün satılır. 20 TL gibi bir ücret karşılığında üç ürün satışı gerçekleşir. Perakendeciler bu strateji ile tüketicilerin daha yüksek miktarlarda alışveriş gerçekleştirmekte olduklarını fark etmişlerdir.
Aile markası, ürünle ilişkili çeşitli tanımlamaların tek bir marka altında toplanmasına denir. Örnek Arçelik bir aile markasıdır içinde buzdolabı,televizyon,bulaşık makinesi birden fazla ürünü tek marka adında toplanmasıdır.. Aynı marka ismiyle pazara ürün sunulması olayına denir.
Sosyal marka, içinde bulunduğu toplumun gelişimi için yatırım yapan markadır.
Pazarlama karması, Ürün, Yer, Promosyon (Tutundurma) ve Fiyat kavramlarının stratejik olarak belirlenmesidir. Şirketler büyümek ve kar elde etmek için pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde belirlemelidir ve bu da pazarlama karmasını etkin bir biçimde uygulamaktan geçmektedir.
Marka sadakati, müşterilerin benzer ürün veya hizmetler sunan başka markalar bulunmasına rağmen aynı markadan satın almaya devam etmesidir. Müşteriler yalnızca aynı markayla etkileşim kurmaya ve bu markadan satın almaya devam etmekle kalmaz, aynı zamanda olumlu duygularını da bu markayla ilişkilendirirler.
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Kişisel markalaşma; kişisel olarak yapılan işlere profesyonel olarak kimlik kazandırılmasıdır. Kişisel marka yönetimi ise oluşturulan bu kimliğin; kişiler, kurumlar veya topluluklar ile yaşadığı ilişkileri düzenleyerek olumlu bir imaj oluşturma çalışmalarının tamamıdır.
Bu kategoride yer alan markalar, herhangi bir ürüne dair üretimi bizzat gerçekleştiren işletmelerdir. Bu türdeki işletmelere “üretici markası” denmektedir.
Private Label (Özel Marka), bir şirket ya da perakendeci tarafından farklı bir marka adı altında tasarlanan ve üretilen ürünlerdir. Beyaz etiket olarak da adlandırılan özel markalı ürünler, bir markanın ürünlerini gerçek üreticinin kim olduğunu bilmeden pazarlamasına ve satmasına izin verir.
Amazon Private Label, Amazon üzerinde satışa sunulan ve Amazon tarafından üretilmeyen, başka bir üreticiden satın alınan ürünlerin özel bir marka altında satılmasıdır. Bir işletme, kendi markasını oluşturarak bu ürünleri satışa sunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri