CPR'a Devam Etmeme Kriterleri -Resüsitasyon boyunca devam eden veya kontrol edilemeyen
CPR, ani kalp durması ya da nefes alamama gibi vakalarda, kişiyi hayata döndürmek amacıyla uygulanan ilk yardım yöntemidir. CPR, “kardiyopulmoner resüsitasyon”un kısaltılmış halidir. “Kardiyo” kalbi, “pulmoner” ise akciğerleri ifade etmektedir.
CPR, kalbin ve solunumun aniden durması gibi acil vakalarda uygulanan yöntemlerin bütünüdür. Kalp durması ya da nefes alamama gibi durumlarda en geç 4 dakika içinde CPR'a başlanırsa, hastaların %7'si sorunsuz bir şekilde hayata geri dönebilmektedir. İlk 4 dakika içinde genellikle beyin hasarı oluşmamaktadır.
0-4 dakika : Geri dönüşümsüz beyin hasarı yoktur. 4-6 dakika : Beyin hasarı görülebilir. 6-10 dakika : Beyin hasarı görülme olasılığı yüksektir.
Kurtarıcı 112'yi aradıktan sonra hastanın yanına gelip yaklaşık 2 dakika veya 5 siklus CPR uygulamalıdır. Yalnız boğulma veya diğer solunum problemlerine bağlı ölümlerde, 8 yaş altı çocuklarda, öncelikle 5 siklus (yaklaşık 2 dakika) CPR uygulamalı daha sonra ATS aktive edilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kalp ve solunum fonksiyonunun durmasından sonra- ki bir zamanda hasta hala resüsitasyona cevap verebi- lir durumdadır. Bu süre boyunca, yaşamın devamlılığı CPR ile sağlanabilir.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Kalp durması:
Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur ( beynin oksijensiz kalmaya en hassas organımız olduğu ve ilk hasar belirtilerinin buradan başlayacağı akıldan çıkarılmamalıdır ).
Beynimizin düzgün çalışması ve hayatta kalması için oksijenlenmesi şarttır. Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Sadece dakikada 100-120 defa göğüs kafesini 5 cm den fazla 6 cm den az olacak şekilde göğüs basıları (Kalp masajı – CPR) uygulayarak da bu işlemi uygulayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki; her zaman göğüs basıları (Kalp masajı) sunni solunumdan daha önemlidir. Sağlık personeli değilseniz nabız kontrolü yapmayınız.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Hastalarda saptanan KPR'a bağlı komplikasyonlar ise; 22 hastada (%9) göğüste rahatsızlık hissi olmuş 4 hastada (%2) ise yaralanma; 1 hastanın klavikula kırığı; 1 hastada kot kırığı, başka bir hastada şüpheli kot kırığı; 1 hastada ise KPR'yi başlatmak için hastayı yere çeken kişinin neden olduğu kalça kırığı.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
Çocuk hasta yaralıya 60 derecelik açı ile, Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu verilerek 1. soluk verilirken burun sıkılır ve normal nefes verilir. Ardından burun bırakılarak 1 veya 1.5 saniye ara verilir ve hemen sonra tekrar burun sıkılarak ikinci soluk verilir. 30 kalp masajına başlanılır.
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, kalp durduktan sonra beynin oksijensiz kalabileceği sürenin 4 dakika olduğunu belirterek, "Eğer dört dakikayı aşarsa müdahale ettiğiniz halde bitkisel hayatla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
Ani Kalp Durmasının Tedavisi
Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir.
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.
Gözbebekleri büyür, Vücut sıcaklığı azalır Refleksler kaybolur Deri kül rengi olur ve morarır. Kalp masajı :Duran kalbe uygulanır ve ilk 4-6 dk içinde yapılmalıdır. Çalışan kalbe, kalp masajı yapılmaz, aksi takdirde kalbin durmasına neden olur. Kalp masajı için hasta sırt üstü sert bir zemin üstüne yatırılır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Kalp Atışı yoksa; Kalp atışı alınana kadar hastaya Kalp Masajı yapılmalıdır. Solunumun durduğu ve nefes alış verişinin sağlıksız olduğu tespit edilirse suni teneffüs yapılmalıdır.
İlkyardım deneyiminiz yoksa, kalp krizi geçiren bir kişiye müdahale etmek zarar verebilir. Hastaya, 112 ile ileri düzey yardım desteği gelene kadar etkili bir şekilde kalp masajı ve suni teneffüs yapılmalıdır.
İleri havayoluna geçildi ise göğüs basıları dakikada en az 100, en fazla 120 bası olacak şekilde kesintisiz uygulanmalı, solutma ise dakikada 10 soluk yani 6 saniyede bir soluk verecek şekilde olmalıdır.
8- Daha sonra göğüs kemiğinin orta kısmına bası uygulayarak kalp masajı yapmaya başlanır. Dakikada 100 bası olacak hızda 30 kez basıdan sonra 2 kez nefes verilir. (Yetişkin ve çocuklarda nefes verme hızı dakikada 15– 20 kez olacak şekilde ayarlanır) 30 bası 2 nefese 1 tur denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri