Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor.
Antioksidan etkisi ile bağışıklığı güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korur. Yüksek kalorili ve yağlı olmasından dolayı kilo almak isteyenler için sağlıklı bir kilo alımını sağlar ancak yağ oranı yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Enerji verir.
Un, genişçe bir tepsiye serpiştirilip üzerine bir su bardağında hazırlanmış tuzlu su tanelendikten sonra tepsi, hamurlar nohut büyüklüğüne gelinceye kadar döndürülür. Bir tencereye 6 su bardağı su ve tuz koyup kaynatılır, kaynayan suya hamur topakları atılıp 5 dakika kadar veya un kokusu kayboluncaya kadar pişirilir.
Önce dana beynini suya yatırın ve üstündeki zarı çıkartın sonra tencereye tuzlu sıcak su koyup haşlayın. Başka bir tencerede yoğurt, un, limon, bulyon karışımını kaynatın iyice pişmiş beyini bıçakla parçalayıp karışıma ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
İlgili 24 soru bulundu
HÖRRE ÇORBASI NASIL YAPILIR? 2 kaşık tereyağı ile un, kısık ateşte kavurulur. 5 bardak su eklenir, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra başka bir tavada yarım kaşık tereyağı eklenip akabinde salçası ilave edilir. Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirildikten sonra, sıcak olarak servis yapılır.
Püşürük Aşı ( Van Yöresine Ait)
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun. Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Kavrulmuş un ve et suyun içerisine eklenen sarımsak aroması ve yoğurt terbiyesi ile birleşen nefis bir çorbadır. Mülayim çorbası, klasik un çorbası ve sarımsaklı un çorbasının terbiyeli bir versiyonudur. Kıvam ve lezzet olarak da bu çorbalara yakındır. İçindeki limon suyu ile de hafif ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Paça çorbasını da düzenli ve ölçülü içmeniz önerilir. Gün içinde 1 porsiyonu aşmayacak şekilde tüketilmesi sağlığınız için olacaktır. Çok fazla tüketilen paça çorbası yağlanmaya neden olur. Eğer sık sık paça çorbası tüketiyorsanız damarların tıkanma riskini yükseltmiş olursunuz.
Bu yüzden tavuk ile hazırlanan paça çorbası yerine siyah et grubunda yer alan küçük ve büyükbaş hayvanlardan yapılan paça çorbası sağlımız açısından çok daha faydalı olacaktır. Bu bilgiye ek olarak, paça ve kemik suyu içeriğinde zengin oranda kalojen barındırır.
Mardin Süryani mutfağında yer alır. Kuzu başı, dana dili, kuzu paçası, dana işkembesi nohutla bir tencerede pişirilerek yapılır .
İşkembecilerde, çorbacılarda satılan ve mönüde “kelle paça çorbası” diye isimlendirilen çorba aslında sadece kelle çorbasıdır. Paça çorbası değildir.
Kelle Paça Çorbası Nedir? Kelle paça çorbası dediğimiz şey ise, haşlanmış kelle etlerinin paça çorbasına eklenmiş hali.
Genellikle bir arada kullanılmayan yumurtalı terbiye ve domatesin buluştuğu şafak çorbası, içeriğindeki malzemeler gereği besin değeri oldukça yüksek bir çorbadır. Sizde iftarda besin değeri yüksek bu lezzetli çorbayı tüketmek isterseniz evinizde bu tarifi deneyebilirsiniz.
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Tencereye yoğurt, yumurta ve unu koyup birbirine karışana kadar iyice çırpın. Üzerine suyu ve önceden suda bekletilmiş, haşlanmış yarmayı ekleyip tekrar karıştırın ve ocağın altını açıp kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırarak tencerenin dibinin tutmamasını sağlayın.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası. Mısır çorbası olarak da biliyor olabilirsiniz tabii... Mısır, Karadeniz yemeklerinin birçoğunda kullanır ve vazgeçilmezler arasındadır. Lifli bir yapıda olduğu için sindirim sistemini çok rahatlatır, vücudun şişkinliğini alır ve ödem attırır.
Çatal Aşı Çorbası - Çorum
Çatal Aşı Çorbası, Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır. Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır. Çatal Aşı Çorbası'nın 6 kişilik malzemeleri ve hazırlanışı aşağıda yer almaktadır.
Tencereye küp doğranmış domatesi, biberi, sarımsağı koyup soteleyelim. Haşlanan tavukları, börülceyi ve ıslatılan tarhanayı tencereye alıp 4 bardak su ilavesiyle 15 dakika karıştırarak pişirelim. Tuzu, nohutu, pulbiberi ekleyin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirelim ve servis yapalım.
Yoğurt, yumurta ve tuzu orta boy bir tencereye koyun. Bir taraftan tel çırpıcıyla çırparken, bir taraftan da azar azar suyu ilave edin. Son olarak, yıkayıp süzdüğünüz pirinci katıp karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin.
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya katın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri