CV, iş yaşamında “öz geçmiş” anlamında kullanılır. 1. Kronolojik Öz geçmiş: En çok kullanılan öz geçmiştir. Bunda öğrenim durumu ve önceden çalışılan iş sahaları, bugünden başlayıp geriye doğru gidilerek kronolojik bir sıra içinde verilir.
Ters kronolojik sıra ile iş ve staj deneyimlerini yazmalısın. Çalıştığın yerdeki pozisyonunu belirterek her birinin altına sorumluluklarını ve genel olarak yaptığın işleri kısaca listelemelisin. Başarılarını özellikle vurgulamalısın.
İş deneyimlerinizi anlatırken çalıştığınız kurumun tam adını, çalıştığınız pozisyonun tam tanımını ve çalıştığınız iş pozisyonunun açıklamasını, yaptığınız işleri ve kaç yıl bu işi yaptığınızı dürüstçe yazmalısınız.
ÖZ GEÇMİŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu yazıya hayat hikayesi, hayat öyküsü, yaşam öyküsü, hal tercümesi, tercümeihal ve biyografi de denilmektedir. Genellikle bitişik olarak yazılmaktadır ancak bu hatalı bir kullanımdır. Bu kelime genellikle özgeçmiş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
Öz geçmiş; becerileriniz, deneyimleriniz, eğitiminiz ve şimdiye kadar yaptıklanızla ilgili olarak yazdığınız kısa bir özettir. Hayat hikayeniz değildir. Bir sayfayı geçmemelidir; uzmanlığınız ve deneyimleriniz çok fazlaysa bir buçuk, en fazla iki sayfa olmalıdır.
CV'de iş deneyimi, profesyonel kariyeriniz boyunca çalıştığınız şirketlerin adlarını, çalışma sürenizi, pozisyonunuzu, sorumluluklarınızı ve başarılarınızı belirttiğiniz bölümdür.
İş ve staj deneyimleri ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır. Çalışılan yerde ilgili pozisyonun belirtilmesi ve pozisyon doğrultusunda alınan sorumluluklar ve yapılan işler sıralanmalıdır. Bunlar belirtilirken yapılan işler ve alınan sorumluluklar özelinde elde edilen başarıların vurgulanması önemlidir.
İş tecrübesi bugüne dek mesleğinizle ilgili olarak ne işler yaptığınızı, hangi alanda uğraşı gösterdiğinizi ve işiniz hakkında ne derecede detaya sahip olduğunuzla birlikte o alanda ne kadar deneyimli olmanızı belirtmenize yarar.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Kronolojik özgeçmiş, yaygın olarak kullanılan bir Cv türüdür ve bu türü bildiğimiz geleneksel özgeçmiş olarak da düşünebilirsiniz. Kronolojik CV'de bölümler kronolojik yani zaman sırasına göre oluşturulur, bölümler içinde listelenen öğeler ise ters kronolojik sıraya göre hazırlanır.
İş arayan yeni mezun ya da 5 yıldan daha az deneyimliyse iş deneyiminden önce yazılmalıdır. Okulun adı ve mezuniyet notu yazılabilir.
Klasik bir özgeçmiş, kişinin adı, doğum tarihi, mevcut adresi, telefon numarası, e-posta adresi, eğitim geçmişi ve iş deneyimlerinin ayrıntılı bir listesini içermelidir. İş aramaya başlamadan önce, kişinin özgeçmişi tüm bu bilgilerin dahil edilmesi ile güncel tutulmalıdır.
Deneyimsiz bir aday bile olsanız şirketi iyi tanıdığınızı ve uzun süredir takip ettiğinizi yazınızda yansıtın. Ön yazınızı sunacağınız şirketin sektördeki durumunu ve rakiplerini araştırın. Bir sayfadan uzun ön yazı hazırlamayın. Ön yazınız CV'nizle örtüşmelidir.
Cevap: Kısa süreli iş deneyimlerin de sana mutlaka bir şeyler katmıştır. Bu sebeple onları da özgeçmişine ekleyebilirsin; ancak başvurduğun pozisyona uygun olan önceki deneyimlerini öne çıkarmanda fayda var.
Yetenekleriniz ve becerileriniz
İlandaki iş tanımını düşünün ve güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurun. Bu bilgilere dayanarak, pozisyon için neden uygun olduğunuzu düşündüğünüzü belirtin. Ayrıca, ilgili herhangi bir iş deneyimini ve ondan edindiğiniz beceri ve bilgileri de ekleyebilirsiniz.
CV'lerine iş tecrübesi yazamayan yeni mezunların stajlarını, eğitim, sertifika ve seminerlerini eksiksiz yazmaları çok önemli. Yeni mezun CV'lerinin, farklı özellikleri ön plana çıkarması gerekiyor. Örneğin, özgeçmişte okul ve staj dönemindeki somut başarılardan bahsedilmesi mülakata çağrılma şansını artırır.
Maaş Beklentisi
Potansiyel işvereniniz, başvurduğunuz pozisyon için istediğiniz maaşınızın çok yüksek veya düşük olduğunu düşünürse, bu pozisyona uygun olmadığınızı düşünebilir. Bu bilgileri eklemenin hiçbir faydası olmaz.
Özgeçmiş içerisinde genel olarak adayların isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumları, referansları, iş tecrübeleri gibi bilgiler yer almaktadır. İş başvurusunda bulunacakların öncelikle iyi bir şekilde özgeçmiş hazırlamaları işe alınma şanslarını artıracak bir durumdur.
Öz geçmiş, profesyonel yaşamınızda daha önce neler yaptığınızı özetleyen bir belgedir. Sizinle ve eğitiminizle ilgili en önemli bilgileri içermeli, neler yapabileceğinizi ve ne yapmak istediğinizi göstermelidir. Türkiye'de öz geçmiş yaygın olarak CV olarak da anılır.
Ön yazı, iş başvurusunda bulunmak isteyen adayların CV'leri ile beraber gönderdikleri ve başvurdukları pozisyona olan motivasyonlarını açıkladıkları belgedir. Ön yazı, şirketlerin adayları değerlendirme süreçlerinde oldukça önem verdikleri ve adayların pozisyona uygunluğunu ölçtükleri etkenlerin başında gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri