Kariyer hedefi sorusuna cevap verirken sürekli gelişimin üzerinde durulması gereklidir. Yani “ben bu iş için uygunum, ama kendimi çeşitli yönlerden geliştirmeye devam ederek daha uygun hale geleceğim” mesajının verilmesi gereklidir.
İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Kariyer hedefi nedir? Kariyer hedefi, çalışma hayatın boyunca neler yapmak istediğin ve kariyerin açısından ulaşmak istediğin yer olarak tanımlanabilir. Bu hedefin, bireysel isteklerin ve gerçekçi hedeflerinden oluşması gerekmektedir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
İlgili 18 soru bulundu
Özgeçmiş özeti, bir veya iki cümleyle, kısa vadeli hedeflerini belirttiğin, neden işe alınman gerektiğini anlattığın bölüme denir. Yazması gayet basittir. En çok güvendiğin özelliklerini veya tecrübelerini yazmak bu işin formülüdür. Çeşitli kaynaklardan örneklere bakarak başlayabilirsin.
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
Bireysel açıdan kariyer planlama, kişinin kendini değerlendirerek; güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemesi, bilgi, beceri ve ilgileri doğrultusunda kariyer hedeflerini oluşturması ve bunlara nasıl ulaşabileceği konusunda aksiyon planlarını geliştirmesidir (Dündar, 2010).
Dolayısıyla iyi bir hedef ulaşılabilir, ölçülebilir, gerçekçi, potansiyelinizle uyumlu ve size ait olmalıdır. Yeterince iyi planlanmamış bir hedef yol boyunca fikir değiştirmeye, başka yollara sapmaya neden olacaktır. Buna karşılık yapılandırılmış bir hedefin gerçekleştirilme olasılığı çok daha yüksek olacaktır.
Kişisel Bilgiler
İsim soyisim, irtibat numarası, açık adres ve mail adresi muhakkak doğru, güncel olacak şekilde ve özgeçmişin ilk sıralarına yazılmalıdır. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalıdır.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Kısa vadeli hedefler
Kısa vadeli hedefler, yakın gelecekte başarmak için belirlediğin hedeflerdir. Bu hedefler, hayallerini gerçekleştirmek için şu anda ve bir yıla kadar neler yapabileceğini düşünmene yardımcı olur.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir. Bu süreç mesleki eğilimler göz önünde bulundurularak planlandığı sürece verimli olur. Kariyer planlama aşamasında karşılaşılabilecek beklenmedik durumlar da(ekonomik, sosyal vb.) söz konusu olabilir.
Başarı ihtiyacı, güçlükleri yenmek, gücünü denemek, zor olan bir şeyi mümkün olan en kısa zamanda ve en iyi biçimde yapmaya gayret etme isteğidir. Hedef ve başarı odaklılık ise; başarıya ulaşmak için gerekli azmi göstererek hedefe ulaşabilmek ve hedefi aşabilmektir.
Özel hedefler, bir çalışma alanı veya dersler için hazırlanmış, öğrencilere kazandırılması uygun görülen davranışları gösterir. Bir öğrencinin yetiştirilmesi için gerekli eğitim durumlarının kararlaştırılmasında ve değerlendirilmesinde kullanılan hedef sözcüğü özel hedefleri ifade etmektedir.
Sonuç olarak, kariyer seçimini etkileyen faktörler; öz farkındalık, bilgi ve beceriler, kariyer danışmanları ve teknolojik imkanlar olarak sıralanabilir. Bu faktörlerin doğru bir şekilde değerlendirilip farkındalığının artırılması, bireylerin kariyer planlamada başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı olacaktır.
Kariyer uzmanlarına göre kariyer hedeflerini geliştirmede ilk adım, öz değerlendirme yapmaktır. Bunun için size ait güçlü, zayıf, geliştirmeniz gereken yönlerinizi çıkarmanız gerekmektedir. Yine aynı zamanda İnsan Kaynakları biriminin uygulamış olduğu kişilik envanter testleri de size bu konuda fikir verecektir.
Kariyer geliştirme, en bilinen anlamıyla mesleki ilerleme olarak tanımlanabilir. Bir başka tanıma göre ise kariyer gelişimi bireylerin iş yaşamları süresince kariyer amaçlarına ulaşabilmeleri için örgütte uygulanan faaliyetler ve programlardır.
Sonuç olarak, CV'nin hakkımda bölümünde, başvuru pozisyonu için uygunluğunuzu, şirkete katacağınız değerleri ve başarılarınızı ifade eden, size özgü ve dikkat çekici bir metin sunmalısınız. Bu yaklaşım, diğer adaylar arasından sıyrılmanıza ve başarıya ulaşmanıza katkı sağlayacaktır.
CV Özet Bilgi Örnekleri: Kendinizi Tanıtma
Özet bilgi kısmında, kendinizi tanıtırken hangi alanlarda uzmanlaştığınızı, kariyer hedeflerinizin neler olduğunu ve hangi becerilere sahip olduğunuzu belirtmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri