Evet, dağların deprem olma sıklığını arttırdığı aşikar. Yalnız aynı zamanda dağların tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını önlediği de bir gerçektir. Zaten dağların deprem sıklığını arttırmasının temel sebebi de budur.
Masif arazilerde deprem riski oldukça azdır. Bunun sebebi ise masif arazilerin kütle yapılarının sert olmasıdır. Birinci jeolojik dönem içerisinde ortaya çıkmış olan yapılar olan masif arazilerin çok büyük kısmı metamorfizmaya uğramış olan bölgelerdir. Dağlık bölgede deprem riski ise daha fazladır.
Sebep-Sonuç Karıştırması
Dağlar, depremlerin sebebi değil, sonucudur. Yani bir yerde dağ var diye deprem olmaz, deprem olduğu için dağ meydana gelir. Şöyle bir misal verebiliriz; “Nerde yaralı varsa orda ambülans vardır.
Necdet Atıcı: “İnternette bir bilim insanı, Nahl Sûresi 15. âyeti sorguluyordu ve kendince hatalı buluyordu. Sözleri şöyle idi. “Biz dağları, karaları zelzeleden korusun diye yarattık. Oysa tam tersi, dağların olduğu yerde müthiş zelzele olur.
Kayalık zeminlerin, diğerine kıyasla daha sağlam olma sebebi ise buraların, deprem dalgalarını olduğu gibi binaya iletmesidir. İletilen dalgaların bina frekansı ile aynı olma olasılığının çok düşük olması sebebiyle deprem şiddeti binaları daha az etkiler.
İlgili 25 soru bulundu
Çünkü kayalık alanlar, yüksek katlı binalar için çok daha elverişlidir. Tam tersi bu alanlara az katlı binalar yapmak daha risklidir. Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Dünyadaki depremlerin yüzde 90'ı "Pasifik Ateş Çemberi"nde meydana geliyor. "Ateş çemberi" olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı, dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90'ına, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80'ine tanıklık ediyor.
Dünya'da hâlâ oksijen ve atmosfer olacak ancak artık depremlerin yarattığı oluşumlar olmayacağı için zamanla rüzgâr, tüm yapıları dümdüz bir hale getirecek. Sonunda, düzleşmiş kıtaların çoğu sular altında kalacak. Birçok volkan var olamayacak; kalanlar ise daha düz ve daha yaygın bir şekil alacak.
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Kırık Dağlar
Kıvrılma özelliği taşımayan sert tabakalar, kırılır. Bu kırılma yerlerine fay hattı (kırık hattı) denir. Fay hattı boyunca yükselen yerlere horst, çöken yerlere ise graben denir.
KUR'AN'DA DEPREM. De ki (Allah), üzerinizden veya ayaklarınızın altından, azap göndermeye kadirdir. Yahut bir fırkayı(milleti) musallat ederek bazınıza, bazınızın azabını tattırır.
(nahl 16/15): “yer kabuğu sizi sarsmasın diye yere sabit dağlar yerleştirdi. hedefinize ulaşabilmeniz için de ırmaklar ve yollar oluşturdu.”
Orijinal Soru: Dağların olduğu yerde deprem daha mı fazla olur? Evet, dağların deprem olma sıklığını arttırdığı aşikar. Yalnız aynı zamanda dağların tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını önlediği de bir gerçektir. Zaten dağların deprem sıklığını arttırmasının temel sebebi de budur.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklaması şu şekilde: "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
Çünkü Anadolu topraklarının dörtte üçü deprem kuşağında olduğundan her gün yaşanan küçük, büyük her deprem sayesinde bizim topraklarımız dünyadaki en doğal ve en güçlü alüvyonların oluşturduğu en zengin minerallerle beslenirler.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Deprem riskinin en az olduğu ülkeler hangileri? Dünyada deprem olmayan bölge yoktur.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri