Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
Elektrik, su ve doğal gaz abonelik işlemleri: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri için zorunlu deprem sigortası yaptırmak gerekiyor.
Afet Sigortaları Kanunu gereğince, evin elektrik ve su abonelik işlemleri için gerekli evraklar listesinde zorunlu deprem sigortası poliçesi kısaltılmış haliyle DASK da bulunur. Bu sebeple, DASK olmadan abonelik işlemleri tamamlanmadığı için ev kiralanamaz. Peki DASK nedir ve ne işe yarar?
EMO - SU VE ELEKTRİK ABONELİĞİ İÇİN 'DASK' ŞARTI (MİLLİYET) Hazine Müsteşarlığı'nın, 18 Ağustos'ta yürürlüğe girecek yönetmeliğine göre, zorunlu deprem sigortasının varlığı ve geçerliliği, tapu işlemlerinde, su ve elektrik abonelik işlemlerinde ve konut kredisi işlemlerinde kontrol edilecek.
DASK yaptırmayan ev ve iş yeri sahiplerine herhangi bir para cezası uygulanmaz. Buna karşılık geçerli ZDS poliçesinin bulunmaması, mülk sahipleri için bazı engelleyici ve maddi kayıpları beraberinde getiren olumsuz durumlara yol açabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yaşanan büyük afetlerin ardından Afet Sigortaları Kanunu'na göre deprem sigortası zorunlu hale getirilmiştir. DASK sigortası yaptırmayanlar, meydana gelebilecek depremlerin ardından devletin sunduğu konut kredisi, zarar gören binalar için verilen yardımlar ve her türlü destekten mahrum kalacaklardır.
Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor. Yani DASK'ı olmayan depremzedenin, devletin yapacağı konutları 20 yıla varan taksitle alma hakları bile yok.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
DASK yani zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler 7269 sayılı Kanun'un 29/8. maddesi gereğince hak sahipliği olmadığı için konut ve kredi alamayabilirler. Bu konuda acilen bir düzenleme yapılarak bu imkan sağlanmalı ve DASK olmayan depremzedelere de konut yaptırılmalı ve kredi verilmelidir.
Elbette zorunlu tutulan tüm sigorta işlemlerinde olduğu gibi deprem sigortası da kişilerin tercihine bırakılmadan yaptırılması zorunlu olan sigorta türü olarak yer alıyor. Ancak zorunlu olmasına rağmen herhangi bir maddi cezası bulunmuyor.
Devletin zorunlu kıldığı DASK sigortası deprem sonucu oluşan yangın, patlama ve yer kaymasının yalnızca binada meydana getirdiği hasarları kapsıyor. Bölgeye göre farklılık gösteren DASK ücreti için metrekare bedeli belirlenirken, betonarme yapılar için 3.016 TL, diğer yapılar için 2.080 TL olarak hesaplanıyor.
DASK tanzimleri için bölgeye bir gezici tır gönderen kurum, aynı zamanda depremzedelerin ALO 125, e-Devlet, SMS ve internet sitesi aracılığıyla da başvuru yapabileceğini belirtti. 2023 yılında betonarme yapıda 3 bin 16 TL metrekare ödemesi yapan DASK, diğer yapılar için ise 2 bin 80 TL ödeme yapılacağını bildirdi.
Altyapı Hizmetlerinden Yararlanılamaz. DASK yenileme işlemi yapılmazsa altyapı hizmetlerine yönelik yeni abonelik işlemleri gerçekleştirilemez. Yani meskene elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz.
DASK Nasıl Yapılır? Zorunlu Deprem Sigortası DASK sigortanızı Yapı Kredi Mobil ve Yapı Kredi Bireysel İnternet Şubesi'nde Sigortalar adımından yapabilirsiniz.
Elektrik aboneliği için abonelik işleminin yapılacağı yerleşim yerindeki elektrik dağıtım bürosuna müracaat etmeniz gerekir. Bu kuruma müracaat eden yeni aboneden bellim evraklar istenir. Söz konusu evrakların başında kira kontratı gelir. Kira kontratı, ev sahibi ile kiracı arasında yapılan bir sözleşmedir.
Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmanız İçin Gerekenler
Açık Adresi (Adres kodu) Tapu Bilgileri. İnşa Yılı Yapı Tarzı
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, ruhsatı olmayan binalar kaçak statüsünde değerlendirildiğinden DASK yaptırılması mümkün değildir. Benzer şekilde tapusu olmayan ev üzerinde kişilerin hak iddia etmesi mümkün olmadığından tapusuz ev için DASK poliçesi kesilemez.
Ev Satın alırken DASK'ı Kim Yaptırmalı? Zorunlu Deprem Sigortası tapuda belirtilen hak sahibi adına yaptırılabildiği için daireyi satın alan kişinin yaptırması gerekmektedir.
Binaların bulunduğu deprem risk bölgesi, binanın yapı tarzı, brüt yüz ölçümü gibi etkenler DASK fiyatlarını etkiler. Bu nedenle Dask başvurusu için uzun araştırma yapman ve acenteleri dolaşman gerekmez. Fiyat araştırması ile zaman kaybetmek yerine internetten hızlıca Dask yaptırma işlemini gerçekleştirebilirsin.
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) sayfamızdaki “DASK sigortası teklifleri al” butonunu tıklayın. T.C. kimlik ya da vergi numarası girerek adres bilgilerini sorgulayın ve ardından “kullanıcı sözleşmesini okudum” seçeneğini tıklayarak işleme devam edin.
Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
Zorunlu deprem sigortası hak sahibi üzerine yaptırılması gerektiği için daireyi-meskeni alacak kişinin sigortayı yaptırması gerekir. Konut kredisi kullanabilmeniz için de DASK sigortası yaptırmak zorunlu tutulmaktadır. Daha detaylı bilgi almak için DASK'ı kim öder sayfamızı ziyaret edin.
Yukarıdaki koşullara uyan, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs” olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri