2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Dedektör ile define aranması konusunda her hangi bir istisna yoktur.
Kanunda ne 'arayabilirsiniz serbesttir' diyor ne de 'aramanız yasaktır' diyor. Ancak 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği "Bakanlığın izni dışındaki her türlü yapılacak olan kaçak kazı ve izinsiz aramalar yasa dışıdır" hükmü bulunuyor.
İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fiillerin yurt dışına kültür varlıklarını kaçırma amacıyla veya kültür varlıklarının korunmasında görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.
DEDEKTÖR KULLANMAK YASAK MI? Dedektör satın almak ya da kullanmak serbesttir.
Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında birçok kişi sahilde dedektör aramayı bir hobi haline getiriyor ve bunun bir yaptırımı olup olmadığını merak ediyor. Kanunda net bir ifadeyle bu konu hakkında yasal yada yasak gibi bir madde söz konusu değil. Örneğin kanunda define arama hakkında net bir tutum bulunmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Yargıtay kararlarına göre “Kendi arazisinde define aramak suç mu” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Neresi olursa olsun ve hatta kendi arazisi bile olsa yetkili makamların bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimse define arayamaz.
Define araması yapmak istiyorsanız, öncelikle bulunduğunuz yerin Müze Müdürlüğünden dilekçe ile yasal izin almanız gerekmektedir. Dedektör taşıması ise kafa karıştırıcı bir noktadır. Çünkü dedektör taşımak ya da dedektör bulundurmak yasal bir durumdur. Dedektör taşımak yasaldır ve suç değildir.
"SAHİLDE DEDEKTÖRLE ALTIN ARAMAK YASAK DEĞİL"
Sahilde altın arama hakkında herhangi bir yasa olmadığı hakkında Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğünden cevap geldi. Yasak olmadığını öğrenince de sahilde rahat bir şekilde ziynet eşyası arayabiliyoruz.
Metal dedektörleri, genellikle 15 cm ila 2 metre arası derinlikten metal nesneleri tespit edebilir.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Define aramalarında kültür ve tabiat varlığı bulunduğu takdirde arama derhal durdurulur ve durum Bakanlığa bildirilir. Arayıcı bulunan kültür ve tabiat varlıkları üzerinde hiçbir hak iddia edemez. Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Dedektör ile arama yapmak serbet mi? Define dedektörleri ile araştırma faaliyeti yapmak yasal olarak bir cezası yoktur.
Yaz aylarında sahillerin kalabalık olması ve dedektörlerin plajda bulunan kişilere toz halinde ulaşması nedeni ile yaz aylarında çok tercih edilmemektedir. Sahillerde dedektör kullanımı için yasal olarak da kazı yapılmama şartı ile herhangi bir yasal yaptırım bulunamamaktadır.
Bu işin kanuni olup olmadığını soruyorlar. Maden arama ruhsatlı alanlarda altın aramak mevzuata aykırı, onun dışında doğadaki bütün derelerde altın aramanın bir sakıncası yok. Dünya üzerinde altınının büyük oranı bu şekilde vahşi olarak doğada bulunuyor. Vahşi altın madenlerdekinden çok daha fazla" şeklinde konuştu.
Altın, gümüş, maden arama gibi definecilik işlerinde meraklı olan bireyler bu işleri kafalarının estiği gibi yapmayacaklarının bilgisinde olmalıdır. Kıymetli maden arayışlarında devletten izin alınması gereklidir. Bu izin sayesinde definecilik işlemleri yapılır.
Çin'in Sandong körfezi açıklarında, denizin yaklaşık 2 kilometre altında bir altın rezervi bulunduğu bildirildi. Söz konusu rezervin, yaklaşık 470 tonluk olduğu tahmin ediliyor.
Satın aldığınız dedektörü isterseniz araba, tren, uçak, vapur, gemi ile taşıyabilirsiniz dedektörü taşımak yasak veya suç değildir, insanları bu kanıya iten bazı internet haberleri veya farklı yazılar bulunmaktadır bunun sebebi farklı çevrelerin definecilik ten rahatsız olmasıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Definecilik neden yasak sorusunu ise şu şekilde cevaplamak mümkündür: Kaçak kazılar Anadolu'nun arkeolojik kazılarını, antik kentlerini, höyüklerini kısacası tarihi yapıları tehdit ediyor. Kültürel mirasın korunması defineciliğin yasak olmasının en önemli nedenidir.
DEFİNE ARAMA İZNİ NASIL VE NEREDEN ALINIR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değişikliğe göre, define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amirine bir dilekçe ile müracaat edecek.
Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.
Eğer kazı sonrası Hazine'ye ait arazide define bulunursa yüzde 50'si bulan kişiye, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine veriliyor. İzinsiz olarak define arayanlar ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri