Ülkemizde defne, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nin bütün kıyı şeridi boyunca yayılış gösteriyor ve bu bitkiye, yaklaşık 600-800 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Dünyada ise Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bütün Akdeniz ülkelerinde ve Rusya'nın Karadeniz kıyılarında yetiştirilebiliyor.
Latincesi Laurus Nobilis olarak bilinen defne bitkisi yaygın olarak Akdeniz ve Avrupa'nın güney bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizde ise ağırlıklı olarak Bursa, İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Balıkesir, Antalya, Rize, Muğla, Trabzon, Mersin, İzmir, Maraş ve Yalova'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Alaçam'da defne yaprağı kurutma fabrikası kuran Murat Asan ve Levent Asan, Alaçam'ın defne yaprağı üretiminde oldukça büyük bir paya sahip olduğunu belirterek "Defne, her mevsim yeşil kalabilen bir bitkidir ve Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Orta Karadeniz'de Alaçam'da yetişmektedir" Defne yaprağının birçok kullanım alanı ...
Antik dönemde Akdeniz'de bütün kıyı şeridinde görülen ve Akdeniz elementi olan defnenin ana yayılış alanı Akdeniz Havzası ve Küçük Asya'dır. Defne, Türkiye başta olmak üzere Cezayir, Belçika, Fransa, Yunanistan, Meksika, Fas, Portekiz, İspanya ve Kanarya Adaları gibi ülkelerde de yayılış göstermektedir.
Defne Yaprağı 1 kg Fiyatı 150,12 TL.
İlgili 35 soru bulundu
Gelin onu yakından inceleyelim.. Ülkemizde çok yaygın olarak yetişen önemli bir ticari değere sahip olan defne.. Lauracease familyasından bir Maki bitkisi Kışın yaprağını dökmeyen ve her dem yeşil kalan 2 metreden 10 metreye kadar boylanabilen yuvarlak taçlı, sık dallı dioik bir ağaççıktır.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Ancak defne olarak bilinen diğer bitki türleri ile karıştırılma ihtimali vardır. Çit olarak kullanılan ve kiraz defnesi denilen bitki türünün zehirli olma tehlikesi bulunur. Çeşitli defne türleri ile karıştırılabilen bu bitki defne benzer çalı şeklindedir.
Çalışma bulgularına göre, 2,4 kg yaş defne yaprağından 1 kg kuru defne yaprağı elde edilmektedir. Putievsky (1978), İsrail'de yaptığı çalışmada defnenin dikimden itibaren ilk dört yılda yaprak üretiminin ekonomik olmadığı, bu dönemde yeterli yaprak verimine ulaşılamadığını belirtmiştir.
Doğal ortamda defne ağaçlarının yaprakları birçok sektörde kullanılıyor. Toros Dağları'nda yetişen ve yaprağı yağ, sabun, kozmetik ürünleri yapımında kullanılan defne ağacının, Türkiye'deki üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Mersin'deki yetişme alanları genişletilecek.
Defne ağacı kaç yılda yetişir? Defne ağacı yılda ortalama 50 cm boy atıyor. İlk yıl itibarıyla yaprakları toplanabilen ağacın, ekonomik verim sunması ise 3-4 yılı buluyor.
defne yaprağı gelir miktarı ise üretim miktarından daha fazla artış göstermiştir. Bu değerler Hatay İlinde defne yaprağı üretiminin ve gelirinin önemli derecede arttığı göstermektedir.
Türkiye'nin defne yaprağı ihtiyacının yarısından. fazlasını karşılayan Hatay'a giden Reshad, misafir. olduğu köydeki fabrikada gün boyu çalışıyor.
Defne ormanları, doğu Atlantik, özellikle Azorlar, Madeira Adaları ve Kanarya Adaları'nda 400 ila 1200 metre yükseklikte bulunur.
Yapraklarını hiçbir mevsim dökmediğinden dolayı istenildiği zaman yaprakları toplanabilir. Ancak defne yaprağının kendine has aromasının en yüksek olduğu dönem mayıs ayı ile ekim ayı arasındaki dönemdir.
Arazi sahipleri defnenin meyve ve yapraklarını toplamak adına herhangi bir izin almamaktadır. Ancak kendi bölgelerindeki Orman İşletme Müdürlükleri'ne kendilerine ait olan araziden defne toplayacaklarına dair dilekçe vermeleri gerekmektedir (OGM, 2016).
Defne ağacı soğuğu sevmeyen bir ağaç olduğu için yaz aylarının başında veya bahar mevsiminde dikilmesi gerekmektedir. Defne ağacı genellikle yaz mevsiminde dikilmekte ve yetiştirilmektedir. Defne ağacı bitki şeklinde saksıda yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra toprakta da yetiştirmeniz mümkündür.
Defne Yaprağı 100 g Fiyatı 22,58 TL.
Defne Yaprağı Sıkça Sorulan Sorular
%11 indirimle Defne Yaprağı 250gr 69 TL'ye, %12 indirimle ORGANİK DEFNE YAPRAĞI ÇAYI 20 GR 51 TL'ye, %62 indirimle Tuğba Kuruyemiş Defne 20 Gr 33 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kırsalda yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olan defne yaprağı ile ilgili Bartın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bazı köylerde “kota” dolduğu gerekçesiyle defne yaprağı toplamak yasaklandı. Bartın'da kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yaprağı, ailelerin gelir kapısı oldu.
Defne yaprağının zararları kişiden kişiye değiştiği gibi kullanım sıklığı ve miktarı da zara verip vermediği konusunda önemlidir. Hamile ve emziren annelerin defne yaprağı tüketmesi zararlıdır. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum yollarına zarar vermektedir. Fazla kullanımı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Defne yapraklarının kullanım alanı oldukça geniştir; Kurutulmuş defne yaprakları baharat olarak kullanıldığı gibi konservelerde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda defne yaprağı çiğ bir şekilde çiğnenerek de tüketilebilir.
Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır. Günün Önemli Manşetlerini Kaçırmayın!
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır. Yapısı gereği kuru bir bitki olduğu için kolay bir şekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktır.
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri