Bir çay kaşığından fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Deli bal zehirlemesi tıbbi müdahale yapılmazsa ölümlere neden olabilmektedir. Deli balın 1983 yılında tibbi olarak tanımlanmasından sonra ölüm vakalarına rastlanmamıştır. Son yıllardaki deli bal zehirlenmelerinin çoğunluğu Türkiye'de görülmektedir.
Avrupa'da, hekimlerin tansiyon düşürücü olarak hastalarına önerdiği deli bal, her ne kadar yararlı görünse de kontrolsüz tüketildiğinde ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Kimyasında bulunan grayanotoksin adındaki toksinden dolayı deli bal zehirlenmesi meydana gelmektedir.
Bu bal ülkemizde, halk arasında deli bal, tutar bal veya acı bal olarak bilinir. Toksik etki balın grayanotoksin ihtiva etmesinden kaynaklanır. Arılar tarafından Rhododendron türü bitkilerden alınan bu maddeler, organizmalarında detoksifiye edilemediğinden, doğrudan bala karışarak zehirlenmelere yol açar.
Aynı şekilde baş ağrıları oluşturabiliyor, baş dönmesine neden oluyor. Tüm bunların yanı sıra, bağırsakların çalışma düzenini de bozarak ishale neden olabiliyor. Yanlış ve bilinçsizce tüketilen deli bal söz konusu olduğunda durum, halüsinasyon görmekten tutun da bilinç kaybına kadar gidebiliyor.
Uzmanlar deli balın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesini fazlasından da kaçınılmasını öneriyor.
İlgili 19 soru bulundu
Oldukça güçlü bir antioksidan olarak değerlendirilen deli bal, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle vücuda giren mikroplarla kolaylıkla baş etmenizi sağlar. Ağrı kesici özelliğiyle baş ağrısı gibi durumlarda rahatlık hissi verir.
Balın deli bal olduğunun nasıl anlaşılacağına dair ipuçları veren Koran, 'Deli bal, rengi, tadı ve kıvamıyla bize ipucu verebilir. Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı, boğazda yanma hissi, yoğun kıvamı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz.
Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur.
Bir çay kaşığından fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Deli bal zehirlemesi tıbbi müdahale yapılmazsa ölümlere neden olabilmektedir. Deli balın 1983 yılında tibbi olarak tanımlanmasından sonra ölüm vakalarına rastlanmamıştır.
Türkiye'de toplanan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro. (95 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak. Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi!
Serum örneklerinde ise folikül sitümüle edici hormon, luteinize edici hormon, 5 alfa redüktaz ve testosteron düzeyleri ticari ELISA kitleri kullanılarak üretici firmanın önerileri doğrultusunda ölçülecektir. Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Dr. Ali Kutlu, “Deli balın 1 çay kaşığından fazla yenilmesi zehirlenmeye, hatta ölüme bile neden olabilir” dedi. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetişen gösterişi ve güzelliği ile herkesi mest eden orman gülü çiçeklerinden arıların elde ettiği bal halk arasında 'bal tutulması' denilen olaya sebep oluyor.
Deli bal zehirlenmesi sebebi: Ülkemizde deli bal zehirlenmeleri, en sık “Rhododendron ponticum” ve “Rhododendron luteum” çiçeklerinden beslenen arıların ürettiği ve grayanotoksin içeren balın tüketilmesiyle oluşmaktadır. Toksik etkiler balın içerdiği grayanotok¬sinlerden (GT) kaynaklanır14.
Deli bal, Rhododendronların çiçeğinden grayanotoksini arıların taşıması sonucu oluşur. Zehirli bal kahverengi renkte ve geç şekerlenme özelliğine sahiptir.
Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı.
Deli bal zehirlenmesi; Rhododendron çiçeklerin- den üretilen ve içinde Grayanotoxin (GTX) bulunan balın tüketilmesi sonucunda oluşur (1,2).
Canan Karatay, Samsun'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Karadeniz 3. Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluştu. Karatay, burada yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur.
Günümüzde deli bal, Karadeniz Bölgesi'nde alternatif tıp ilacı olarak kullanılmaktadır. Bu balın 1 çay kaşığından fazla yenilmesinin zehirlenmelere neden olduğu da bir gerçektir. Bu zehirlenme, bal yendikten birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkmaktadır.
Bal glikojen içerir, bu yüzden uyumadan önce bal tüketmen, adrenalin akışını önlemene ve iyi bir gece uykusu çekmene yardımcı olur. Ayrıca bal, depresyonla mücadele edebilecek organik kimyasal olan polifenol içeriyor. Bu yüzden gece yatmadan önce bal tüketirsen psikolojik sağlığını da korumuş olursun.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Hangi bal öksürüğe faydalıdır? Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir. Kara buğday balının kuvvetli bakteri öldürücü özelliği vardır. Özellikle enfeksiyonlara bağlı öksürüğe balın faydası olabilir.
Bal kahvaltıda oldukça iyi giden bir besindir ve çoğu insan kahvaltı sonrası bal yemeyi sever. Bunun dışında sabahların aç karnına ya da yatmadan önce bir kaşık olarak da bal tüketebilirsiniz. Uzmanların söylediğine göre balı ılık sun ile tüketmek bağışıklık sistemi açısından önemlidir.
Tipik zehirlenme belirtileri mide-barsakla ilişkili olup, bazen yaşamı tehdit eden hipotansiyon ve bradikardi gelişebilmektedir. Deli bal zehirlenmesinde; baş ve vücudun soğuk suyla yıkanması, sarımsaklı yoğurt yenilmesi, tuzlu ayran içilmesi gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.
Ayrıca, bal alerjisi veya intoleransı olan çocuklar da bal tüketmekten kaçınmalıdır. Anzer balı, deli bal ve komar balı gibi bazı bal çeşitleri, özellikle yüksek polen içeriği nedeniyle diğer ballardan daha alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ancak, bu bal çeşitlerinin sağlık yararları da vardır.
Deli bal, Karadeniz sahil kesiminde yetişen ve yılda 15-20 gün çiçek açan "orman gülü"nden arıların nektar almasıyla elde ediliyor. Dalı, yaprakları, çiçekleri de zehirli olan bitkiye halk arasında kuzu katili, dana katili, tuttan bal ya da acı bal olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri