Eğer o mesafede derinlik 24 metre ise ağ atabiliyorlar. 24 metreden daha sığ olduğuna eminseniz bölgenizdeki Sahil Güvenlik Komutanlığı ilgilenecektir.
Göz açıklığına göre boy hesaplanarak kurşun mantar yaka kısımları ağa donatılır. Genellikle 150metre boy ve 25-50 metre yükseklikte üretilir ve teknen boy ve gücüne göre bu ağ özelliği değişim gösterir.
Kıyıdan 300 m mesafeden daha yakın mesafelerde beklemeli ağ atmak yasak. Yani ağı atıp ondan sonra ertesi gün gelip çekiyorlarsa bu yasak ama ağı atıp bir saat kadar bekleyip ondan sonra topluyorlarsa bu yasal, kıyıya olan mesafe önemli değil.
Örneğin, 200 metrelik bir ağdan %50 donam faktörü uygulandığında 100 metre donatılmış ağ %60 donam faktörü uygulandığında 120 metre donatılmış ağ elde edilir.
MADDE 10 – (1) Her türlü deniz araçları, halkın plaj alanı olarak kullandığı deniz alanlarına giremez, bu alanlara 100 metreden daha fazla yaklaşamaz, en yakın kıyıya 0,5 mil mesafe içinde 10 deniz milinden fazla hız yapamaz.
İlgili 15 soru bulundu
Kanun, kıyı kenar çizgisinden sonraki en az 100 metrelik kuşağı sahil şeridi olarak belirlemiştir. Sahil şeridini ilk 50 metre ve ikinci 50 metre olarak belirlemiş ve buralardaki yapılaşmaya da önemli sınırlamalar getirmiştir.
Kıyı Kanunu Yasası'nda yapılan değişiklikle yasada 50 metre olarak geçen kıyı çizgisi sınırının 10 metreye çekild. Kıyı çizgisi nedir? Deniz, göl ve akarsularda, herhangi bir anda suyun kara parçasına değdiği noktaların birleştirilmesinden oluşan ve hava olaylarına göre değişen doğal çizgi.
Ülkemizde gırgır ağlarının derinliği 90 kulaç (yaklaşık 160 m) dir ve bu ağlar ile 24 metre ve altındaki derinliklerde de (24 m'den daha sığ sularda) avcılık yapılabilmektedir.
Balıkçılarda Germe Ağı Kullanımı
Ortalama olarak 32 ila 22 mm boyuta sahip olan göz genişliği sayesinde birçok balık türünü yakalamak için idealdir.
En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir. İlk bilgisayar ağı, İleri Araştırma Projeleri Ajansı'nın Amerikan Savunma Bakanlığı için geliştirdiği İleri Araştırma Projeleri Ajansı Bilgisayar Ağı yani ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network)'tir.
Bakanlığımızca yasaklanan ve kullanılması yasak olan bu ağlar seçiciliği düşük olduğundan her türlü balık stoklarına zarar vermesinin yanı sıra yapıldığı madde nedeniyle denizde kaldığında, atıldığında ve ya unutulduğunda doğada uzun süre bozulmamasından dolayı balık ve yaban hayata ciddi zararlar vermektedir.
Kontrollerde, misina ve uzatma ağ kullanarak avlandığı tespit edilen 2 balıkçıya 1636 lira ceza verildi. Ruhsat tezkeresi olmadığı belirlenen bir kişiye de 1091 lira ceza kesildi.
Denizlerde kullanılan misina ağları için 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren getirilen av aracı yasağı; 10 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan ek tebliğ ile serbest bırakıldı.
TIRIVIRI, Halk arasında Paraşüt ya da katil tor adıyla da bilinmektedir. Bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki ince misinadan yapılıp, ağ parçalarına bir kurşun ağırlık takılarak imal edilmektedir.
Balık ağı örme ipi dayanıklı bir naylon iplerden yapılmaktadır. Dayanıklılığı daha önceden test edilerek satışa sunulur ve yüksek oranda dayanıklılığa sahiptir. Balık ağlarının iplikleri çekim gücü açısından da dayanıklıdır. Tonlarca balığı tek seferde yukarı çekerken kopma gibi bir durum yaşanmaz.
Germe ağ ile balık avı bu kadar basit ve pratik bir yöntemdir. Serpme balık ağı gibi diğer balık ağlarında ise ağın bir ucundan tutulur ve havada hafifçe döndürülerek yukarıdan aşağıya olacak şekilde suyun üzerine fırlatılır. Ardından çekme ipi çekilir ve ağ torba gibi büzülerek balıkları hapseder.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Sadece üreme dönemi dışında amatör ( OLTA ) avcılığı yapılabilir. Tırıvırı (paraşüt), serpme ağ, uzatma ağ gibi av araçları kullanımı yasak olup 500 - 5000 TL arasında değişen idari yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
MADDE 3- (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu sirküler ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren iki yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince “Amatör Balıkçı Belgesi” verilir.
Kıyıda iple çevrilmiş, sınırları belli edilmiş yüzme alanı içinde ağ atmak, balık tutmak yasaktır, bunun dışında kıyıya, herhangi bir derinliğe ağ atmak serbesttir, adı üstünde kıyı balıkçısı kıyıya ağ atar, ha! ben oraya olta atacağım, o ağını atmasın deniyorsa, balıkçı da tersini söyler.
Kıyı Kanunu'na göre sahil şeridi, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alandır. 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 4. maddesi sahil şeridini kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alan olarak tanımlamaktadır.
Kıyılarda doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki tüm uygulamalar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında valiliklerin denetimi altındadır. İlgili idareler bu alanları sürekli kontrol altında tutmak ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler.
Sahil şeridinde yapılacak yapılar, kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilecek. Yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan alanlar, uygulama imar planıyla gezinti alanları, dinlenme ve rekreaktif alanlarla yaya yolları olarak düzenlenebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri