Denizli'de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ise; Pamukkale Travertenleri, Kleopatra Havuzu (Antik Havuz), Bağbaşı Yaylası, Karahayıt Kaplıcaları, Çizmeli (Yenice) Kaplıcaları, Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları, Honaz Dağı Milli Parkı, Çamlık Parkı, İncilipınar Parkı, Bağbaşı Kent Ormanı, Yeşildere Şelalesi ...
1- Pamukkale Travertenleri
Yeraltından çıkan mineral bakımından zengin sularla beslenen doğal havuzlardan oluşan Pamukkale, sıcaklığı 35 ila 100 C arasında değişen 17 su kaynağı ile mutlaka görülmesi gereken bir doğal anıt.
İlgili 22 soru bulundu
Denizli'nin en meşhur doğa harikası yeri olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Dünyaca bilinen doğa harikası Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. Pamukkale, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesindedir.
Pamukkale Travertenleri giriş ücreti 2023 yılında 700 Türk Lirası'dır. 18 yaş altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir.
Pamukkale'de travertenlerden ve Denizli'nin meşhur ürünlleri hediyelik ürünler arasındadır. Ayrıca her sene Buldan Festivali mayıs ve haziran aylarında düzenlenir ve Buldan kumaşı'ndan yapılan ürünlerini inceleyebilirsiniz. Denizli'nin sokaklarında hediyelik dükkanları görmek mümkün.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
İl topraklarının %47' si dağlar, %28' si ovalar, %23' ü platolar ve %2' si yaylalardan oluşmaktadır. İl 28 0 30'- 29 0 30' doğu meridyenleri ile 37 0 12'- 38 0 12' kuzey paralelleri arasındadır. Genellikle Akdeniz basıncının tesiri altına girer. 11868 km 2 genişliği olan ilde nüfus yoğunluğu 64' dür.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.
Saraylı tatlısı özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda büyük ilgi görüyor.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
Denizli Türkiye'de üretilen, kekiğin % 90'unu, çerezlik ayçiçeğin %15‟ini, leblebinin % 80‟ini karşılamaktadır. Denizli kekik üretiminde dünya 1.si, çerezlik ay çekirdeği ve haşhaş üretiminde Türkiye 1.‟si, üzüm üretiminde Türkiye 2.‟si ve süt üretiminde Ege‟nin en büyük 4., Türkiye‟nin en büyük 9. büyük üreticisidir.
Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında yer almaktadır fakat Ege Bölgemize bağlıdır. Ama her iki bölgede de bulunan Denizli; batı sınırında Aydın ve Manisa, güney sınırında Muğla, kuzey sınırında Uşak ili ile komşudur.
Denizli ili 28° 38' - 30° 05' doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Köyü, Dinar sınırında Efekli Tepe, batı uç Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur.) Yüzölçümü 12.134 km², denizden yüksekliği ise 209 m'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri