Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Ayva yemeği, ayva, yeşil mercimek ve kavurma ile hazırlanan ayvalı et yemeğidir. Van yöresel mutfağında yer alır. Ayva, yeşil mercimek, soğan, kavurma, tuz, salça, yağ.
Adanın nüfusu 6 bin 500 civarındadır. Ancak yaz aylarında bu rakam 20 bine çıkmaktadır. Cunda Adası özellikle son yıllarda; Arnavut kaldırımları, taş evleri, taş mimarisiyle büyüleyici “Taş Kahve”, “Âşıklar Tepesi” ve görkemli “Taksiyarhis Kilisesi”yle, Marmara Bölgesi'nin en önemli cazibe merkezi haline gelmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Ayvalık'ta denize girmek için en uygun dönem haziran ve eylül ayları arası. Yaz tatilinizi Ayvalık'ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz. Yazın sıcak ama serin hava görülürken kışın ılık ama yağışlı bir hava durumu yaşanıyor.
Fotoğraf: Meşhur Papalina Balığı Dünyada sadece Ayvalık -Cunda adası arasında yetişmektedir.
-Ada'da her gün açık olan tezgahların yanı sıra pazar günleri kurulan Cunda Pazarı da alışverişin başrollerinden.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
Cunda Adası konumu gereği Türkiye ülkesinin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
Cunda'yı en iyi ifade eden şey de bizce aheste bir keyif yeri. Girit mutfağı, Rum mirası sokaklar, özerk ada hissiyatı, hoş insanlar, şarap eşliğinde edilen muhabbetler, gün batımında rakı balık sefası ile ince ve dingin yaşamayı sevenlere hitap ediyor.
Ayvalık'tan Cunda Adası'na Ulaşım. Ayvalık-Cunda seferi yapan minibüs ve otobüsleri Bu yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Kendi arabanız ile Ayvalık'tan adaya geçişi sağlayan eski ve yeni yol seçeneklerinden birini kullanarak. Yolculuğunuz yaklaşık 20 dakika sürecektir.
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur. Pazar hariç diğer günler zadece antikacılar ve cafelerle hizmet verilir. Burada gördüklerinizi iyileştirecek düzenlemeler önerin. Antik çarşı merkezde Görülüp değerlendirilebilir .
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Ayvalık'ta gece hayatı için Club Gossip, Moshos Taverna, Cunda Maşşa, Cielo Bistro Bar, Zuzu Cafe Bar, Sandık Beach Club, Beyoğlu Lounge ve Brasserie, The Jihan Club gibi birçok eğlence mekanı mevcuttur.
Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek. Yaz akşamlarında Ayvalık sokaklarına hareketlilik getirmek için on beş yıl önce başlatılan Gece Pazarı uygulaması bu yıl da gerçekleştiriliyor.
Yöresel Otlar
Özellikle Ayvalık Perşembe Pazarı, bu şehrin yaşamının kalbinin attığı bir noktadır. İstifno, arapsaçı, deniz börülcesi, semizotu, ebegümeci ve kantaron gibi yöresel otlar bu pazarda büyük ilgi görür. Ayrıca, bu pazarda giyimden mutfak eşyasına, perdeden takıya kadar birçok ürünü bulabilirsiniz.
Ayvalık Cumhuriyet ile birlikte ilçe olmuş, Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.adının yabani ayva anlamına gelen “ayvada”, veya bir midye türü olan beyaz midyeye verilen ad olan “ayvada” dan ya da Midilli adasında olup, Ayvalık anlamına gelen “Kydonie” köyünden esinlenerek konulduğu kayıtlarda belirtilmektedir.
Şeytan Sofrası girişi ücretsiz. Şahsi aracınla gelirsen otopark ücreti mevcut. Şeytan Sofrası giriş otopark ücreti 2022 yılı için 30 TL olarak belirlenmiş. Şeytan Sofrasını her saat ziyaret edebilirsin fakat özellikle akşam 18.00 sonrası oldukça kalabalık olduğunu söylemeliyim.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası manzarası görünmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri