Denizli, tam bir kaplıca şehridir ve sağlık turizmi bölgeyi ayakta tutan ekonomik faktörlerdendir. Karahayıt kaplıcaları, sıcak, kırmızı ve şifalı termal suyu ile bilinir. Ağlayan Kaya Şelalesi, Keloğlan Mağarası ve Topuklu Yaylası diğer doğal güzellikleri arasında yer alır.
Denizli tatilinin sonunda, tatilcilerin sevdiklerine alabilecekleri hediyelik ürünler arasında; horoz heykelleri, magnetler, yanık yoğurt, havlu ve peştamal, Honaz kirazı, Çivril elması, Denizli tütünü, çeşitli boy ve şekilde çanak ve çömlekler, lokum, helva ve şekerlemeler, deri ayakkabı, halı ve kilim, üzüm ve üzüm ...
Denizli'nin meşhur yemeği biber tatarı hem hazırlaması oldukça kolay hem de yemesi oldukça keyifli bir tat.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Saraylı tatlısı özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda büyük ilgi görüyor.
İlgili 19 soru bulundu
Denizli'de geçmişi 1800'lü yıllara dayandığı rivayet edilen tandır kebabı, henüz yaşına girmemiş kuzunun etinden hazırlanıyor. Önce ikiye ardından sekiz parçaya ayrılan kuzu eti, paslanmaz demir şişlere dizilip dışı taş, zemini toprak fırında pişmeye bırakılıyor.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli Türkiye'de üretilen, kekiğin % 90'unu, çerezlik ayçiçeğin %15‟ini, leblebinin % 80‟ini karşılamaktadır. Denizli kekik üretiminde dünya 1.si, çerezlik ay çekirdeği ve haşhaş üretiminde Türkiye 1.‟si, üzüm üretiminde Türkiye 2.‟si ve süt üretiminde Ege‟nin en büyük 4., Türkiye‟nin en büyük 9. büyük üreticisidir.
Dünyaca bilinen doğa harikası Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. Pamukkale, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesindedir. Karahayıt da uluslararası termal bir merkezdir.
Denizli yöresinde en çok sevilen ve tüketilen sebze patlıcandır. Bu bakımdan çiğ patlıcan dolması çok meşhurdur.
Denizli Ege denizine yakın bir il olmasına rağmen iç kesimlerde yer alması sebebiyle deniz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak Göl ve Pamukkale travertenlerinin bulunması sebebiyle yüzölçümleri oldukça büyük göller yer almaktadır.
Bu ilimiz Anadolu Yarımadası'nın güneybatısında Ege Bölgesi'nin ise de güneydoğusunda bulunmaktadır. Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında yer almaktadır fakat Ege Bölgemize bağlıdır. Ama her iki bölgede de bulunan Denizli; batı sınırında Aydın ve Manisa, güney sınırında Muğla, kuzey sınırında Uşak ili ile komşudur.
En çok tercih edilen alışveriş merkezleri arasında Forum Çamlık ve Teras Park Alışveriş Merkezi bulunuyor. Alışveriş merkezlerinin yanı sıra çarşılardan da alışveriş yapılabilir. Bunlardan en ünlü ve turistik olanı Kaleiçi Çarşısı'dır.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir. Akdeniz Bölgesi'nde de zeytin tarımı vardır.
Denizli'de 6 AVM bulunuyor.
DENİZLİ'de merkez üssü Bozkurt ilçesinde dün (Perşembe) meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremde Çardak ilçesindeki Maymun Dağları'nda yükselen toz bulutunun sırrı ortaya çıktı. Toz bulutuna depremle birlikte dağda yaşanan heyalanın neden olduğu belirlendi.
Pamukkale'de özellikle mantarla ve Ege otları ile yapılmış yemekler dikkat çeker. Geleneksel Ege mutfağının birçok yemeğine sahip olan Denizli mutfağı un çorbası, tirit, darı ekmeği, kaçamak, Denizli turşusu, sıyırma, keşkek gibi farklı isimde ve tatta yiyeceklerle tanışmanızı sağlar.
Denizli Kebabı'nın kilogram fiyatı 600 liradan 700 liraya çıktı. FİYATI 2'YE KATLANDI! Yeni yılla birlikte adeta uçuş geçen et fiyatları kebapçıları etkiledi. 2022 yılında 250 lira olan, yıl bitmeden de fiyatı 360 liraya kadar çıkan kebabın fiyatı, bu sene 700 liraya yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri