İyot içeriği yüksek besinler: Dereotu. Yeşil yapraklı sebzeler. Kaya koruğu. Kuru meyveler (özellikle kuru erik)
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Radyofrekans ya da lazer ile tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason incelemelerinde kolayca takip edilebilir. Küçük nodüllerde tek seans genellikle yeterlidir, büyüklerde ise yeterli küçülme için birkaç kez tedavi gerekebilir.
Limonen, karvon, anethofuran, kemferol, vicenin gibi bileşikler, potasyum, sodyum, çinko, manganez, selenyum, folat, demir ve manganez gibi minerallerin yanında dereotunu faydalı kılar.
Geçmiş yıllardan beri dereotu gaz giderici ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Bu sayede ödem atımını ve şişkinlik problemlerinin geçmesini destekler. İçerisinde yer alan lif sayesinde bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesinde etkilidir ve bağırsak sağlığına iyi gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Tiroid nodüllerine karşı: Değerli okuyucu, dereotu kürü tiroid hormonlarını dengeleyip sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken, aynı zamanda nodüllerin küçülmesinde veya tamamen yok olmasında da etkilidir.
Dereotu hem hipotiroid (tiroidin yavaş çalışması) hem de hipertiroid (tiroidin hızlı çalışması) durumunda etkilidir. Haşimato hastalığı (tiroid iltihaplanması) durumunda etkili değildir. Tiroid nodüllerinin yok edilmesinde mükemmel bir destekleyicidir.
Dereotunda bulunan maddelerin kandaki TSH miktarını dengelediğini ileri süren Saraçoğlu, sabah, öğle ve akşam öğünlerinden 15 dakika önce aç karnına 1 yemek kaşığı taze dereotunun çiğ olarak ağızda çiğnenerek birkaç yudum su ile tüketilmesini önermektedir.
Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve B6 vitamini kullanmaları da faydalıdır. Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar.
Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde ise, iyi huylu nodüllerin çoğu lazer ablasyon yöntemi ile tedavi edilebilirler. Bu teknikte, ultrason rehberliğinde ciltten ince bir iğneyle tiroiddeki nodüle girilir ve nodül, lazerin oluşturduğu ısıyla tahrip edilir.
Tiroid nodül kendiliğinden yok olur mu? Çoğu tiroid nodülü, iyi huylu ve belirtiler göstermeyen, yani "sessiz nodüller" olarak adlandırılır. Bu tür nodüller genellikle tedavi gerektirmez ve takip edilirler. Bazı durumlarda, bu nodüller küçülebilir ya da tamamen kaybolabilir.
Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir. Ancak bu tedavi yüksek doz radyasyon içerir.
Dereotu küründen fayda görebilmek için günde 3 kez aralıksız olarak 3 ay devam etmek gereklidir. Özellikle tiroid dengelenmesi açısından kürün doğru şekilde uygulanması önemlidir.
Son günlerde İbrahim Saraçoğlu tarafından haşimato bitkisel çözüm olarak dereotu kürü önerilmektedir. Saraçoğlu dereotu kürü ile tiroit bezinde oluşan nodüller üzerinde etkili olduğunu söylemektedir.
D vitamini eksikliği olan kişilerde tiroidit, romatoid artrit, multipl skleroz, Tip 1 diyabet gibi otoimmun hastalık riski daha fazladır. Yapılan çalışmalar, Hashimoto tiroiditinin D vitamini eksikliğinde daha fazla görüldüğünü göstermektedir ancak bazı çalışmalarda da ilişki olmadığı vurgulanmaktadır.
TİROİD HASTALIKLARI İÇİN DEREOTU KÜRÜ
Bu kürü ayrıca bitkisel olarak da yardımcı ve destekleyici kür kullanabilirsiniz. Hipotiroid (Tiroidin yavaş çalışması) ya da Hipertiroid (Tiroidin hızlı çalışması) durumunda, dereotu kürü uygulanacaktır. Tiroid glandının her iki durumunda da kürün uygulanış tarzı aynıdır.
Tiroid fonksiyonlarını düzenlemek ve tiroid bezini desteklemek için selenyum, çinko, D vitamini, magnezyum, iyot, B12 vitamini, folat ve Omega-3 destekleri kullanılmaktadır. Tüm takviyelerde olduğu gibi, bunların da doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
TSH yüksekliğinde kaçınılması gereken gıdalar arasında rafine un ile yapılan hamur işleri, işlenmiş gıda ve kafein yer alır. Lahana, turp, çilek, brokoli ve karnabahar gibi gıdalar ise ölçülü tüketilmelidir. Gazlı içeceklerden ise uzak durulmalıdır. Tiroid hastalığında beslenme programına dikkat edilmelidir.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Tüm bunların dışında adaçayı, karahindiba, papatya ve çörek otu bitkileri de tiroid fonksiyonları düzenlemede insanlara fayda sağlamaktadırlar. Her biri metabolizmanın çalışma hızını artırmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bundan en önemli faydayı tiroid hormonu görmektedir.
Sap kısmı ince kıyılarak salatalarda, çorbalarda, mezelerde ve garnitürlerde lezzet katıcı olarak tercih edilir. Ayrıca dereotu sapının sağlık açısından da faydaları vardır. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri