Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur. Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Düz cam (Float cam), cam eriyiğinin erimiş kalay üzerinde yüzdürülmesi yöntemiyle üretilir. Renksiz düz cam, saydamlığı sayesinde yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir. Kum, soda, kireçtaşı başta olmak üzere, belirli özellik ve miktardaki hammaddelerin karışımı olan cam harmanı, fırında yaklaşık 1600°C'de eritilir.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır.
1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir. Kum, erime noktasına ulaştığında tam bir dönüşüme uğrar. Sıvı silikondioksit soğuduğu zaman tekrardan katı kristal hâle dönüşmemektedir. Kuma ilaveten geri dönüştürülmüş cam, sodyum karbonat ve kalsiyum karbonat gibi kimyasal maddeler karıştırılır.
İlgili 35 soru bulundu
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz.
Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur. Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir.
Cam üretiminde kullanılan temel madde olan kum öğütülerek 1000-1500 derece sıcaklıklardaki fırınlarda eritilir. Erime noktası yüksek olduğundan kuma ilave olarak kireç ve soda eklenir. Bu malzemeler camın kırılganlık özelliğini de azaltmaktadır.
Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir. Bununla beraber sanayi içerisinde büyük bir önem taşıyan kumlar, birçok farklı parça üretiminin ana maddesi arasında yer almaktadır.
Cam endüstrisinde kullanılan belli başlı hammaddeler kum, soda, dolomit, kalker, feldspat, sodyum sülfat, vb. olarak sıralanabilir.
Cama silisyum dioksit veren (SiO2) veren 3 ham madde kaynağı silis kumu, feldspat ve yüksek fırın cürufudur.
Kristal cam, normal camdan farklı olarak kurşun oksit eklenerek yapılmaktadır. Tasarım ve işçilik bulunduran kristal camlar, kırılgan bir yapıda olmasına rağmen normal camlara göre daha dayanıklıdır. Kurşun oksit eklenmesiyle formu değişen cam, ışık emme ve geçirme özellikleri ile daha estetik gözükmektedir.
Satina Düz Cam Nasıl Üretilir? Düz cam yüzeyde asit yardımıyla mikroskobik çukurların oluşturulması sonucunda satina camlar üretilmektedir. Cam yüzeyin mat bir görünüme sahip olması noktasında etkili bir işlem sayesinde satina camların üretimi de mümkün olmaktadır.
Özel fırında kum, kalker, dolomit, karbonat ve sodyum sülfat gibi camsal maddelerin karışımıyla cam hamuru elde edilir.
Ancak bilinen en eski cam malzeme, Mısır'da bulunan ve günümüzden 4500 yıl önce- sine ait olduğu belirlenen cam boncuklardır. Milattan önce I. yüzyılda Mezopotamya'da- ki cam ustaları, cam üfleme adı verilen bir cam işleme tekniği geliştirmiştir.
Evinizde bulunan fırınların camında oluşan hasarlar için de yüksek ısıya dayanıklı olan fırın cam yapıştırıcı tercih edebilirsiniz. Plastik ürünlerin içerisinde bulunan kırıklar için ise plastik cam yapıştırıcı tercih edebilirsiniz. Çeşitler, yüksek yapışma özelliklerinin yanı sıra bütçe açıdan da katkı sağlar.
Adı geçen jeolojik oluşumlardan elde edilen ham maddeler cam sanayiinde kuvars kumu (silika ku mu) olarak kullanılırlar.
Deniz kumu (veya okyanus kumu), okyanusa taşınan tortulardan ve okyanus kayalarının erozyonundan meydana gelir. Kum tabakasının kalınlığı değişmektedir. Bu kum türü inşaat için idealdir.
Soda – kireç camı silise soda (Na2O) ve kireç (CO) katılarak elde edilir. Pencere camı, ucuz cam yapımında kullanılır. Na2O ve CaO, camın şekillendirilmesini kolaylaştırır. Bu cam, kimyasal etkilere ve suya dayanıklı olup, sertliği yüksektir.
Camın ana maddesi kumdur. Kum doğada en çok bulunan maddelerin başında gelir. Sadece kum eritilerek elde edilen saf silis camından yapılmış malzeme çok kırılgandır.
Cam; silis, potas veya soda, kireç ve bazen de değişik katkı maddelerinin birlikte karıştırılıp yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilen, saydam, yarı saydam veya opak, şekilsiz ve kristalleşmeden hızla katılaşan bir maddedir.
Borosilikat cam,% 70 -% 80 silika (SiO2) ve% 7 -% 13 bor oksitten (B2O3) az miktarda alkali sodyum oksit (soda) (Na2O) ve alüminyum oksit (AI2O3) ile yapılır. Züccaciye genellikle yüksek sıcaklıklarda su buharı ile tekrar tekrar temasın alkali iyonları süzebileceği laboratuvarlarda kullanılır.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Yunanlı tarihçi Pliny, Mezopotamya'da kervancıların yaktığı ocakta, kazara karışan soda ve kumun eriyip cama dönüşmesiyle camcılığın başladığını yazmıştır. Mezopotamya'da eski seramik boncuklar, seramik sırrı ile kaplanırdı. Seramik üzerindeki “sır” bir çeşit camdır.
Lamine Cam iki veya daha fazla sayıda cam plakanın aralarına PVB veya diğer bağlayıcı malzemelerin yerleştirilmesi sonrasında ısı ve basınç yardımı ile birbirine yapıştırılması ile üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri