Bulguların, Jüpiter'in Güneş nebulasının hala aktif olduğu dönemde, yani diğer gezegenlerin oluşmasını sağlayan soğuma evresinden çok önce oluştuğunu gösterdiğini vurgulayan bilim adamları, bunun dev gaz gezegeninin Güneş Sistemi içindeki en yaşlı gezegen olduğunu kanıtladığını belirtti.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Uranüs teleskop yardımıyla keşfedilen ilk gezegendi. Onu varlığı doğrudan gözlemlerden önce matematiksel hesaplarla kanıtlanan ilk gezegen olan Neptün'ün keşfi izledi.
Dünya'dan yaklaşık 12.400 ışık yılı uzaklıkta, Akrep takımyıldızı içinde bulunan PSR B1620-26 b (veya resmî olmayan adlarıyla "Metuşelah" veya "Genesis Gezegeni"), bilinen en en yaşlı ötegezegendir. Gezegenin 12.7 milyar yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Dev Dünya veya süper Dünya, astronomide Dünya'dan daha fazla kütleye sahip, fakat Güneş Sistemi'nin buz devleri olan Uranüs ve Neptün'den çok daha az kütleye sahip olan bir tür ötegezegendir. Bu terim yalnızca gezegenin kütlesine işaret eder ve yüzey koşulları ya da yaşanabilirlik konusunda bir şey ima etmez.
İlgili 30 soru bulundu
Ve bu gezegenlerin bazılarının yaşam barındırma potansiyeli bir hayli yüksektir. Ancak 5 Ekim 2020'de yapılan yeni bir araştırma, keşfedilmiş bu gezegenlerden bazılarının, yaşam için bizimkinden daha elverişli koşullara sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Ve bu gezegenlere süper yaşanılabilir gezegen deniliyor.
Tüm bunlardan sonra Plüton, 2006 Prag'da gerçekleştirilen Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegenlikten çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına koyulmuştur.
Vardiya sırası Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay (en uzak gezegenden en yakın gezegene) şeklindeydi. Bu nedenle ilk gün Satürn tarafından başlatılırken (1. saat), ikinci gün Güneş tarafından başlatılıyor (25. saat), ardından Ay (49. saat), Mars, Merkür, Jüpiter ve Venüs geliyordu.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Earth, İngilizcede aynı zamanda toprak anlamına da gelmektedir. Fakat Roma Mitolojisi'nde Toprak Tanrısı Tellus'tur. Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır.
Âlem ve cihan, biri Arapça diğeri İrani kökenli sözcükler olup hem yerküreyi hem de evreni tanımlamak için kullanılabilirler. Dünya anlamında yüre sözcüğü de bulunmaktadır.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
İlk kez Güneş sistemi içinde ve yüzeyinde sadece su olan bir gezegen bulundu. Harvard-Smithsonian gökbilim araştırma merkezi (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) tarafından keşfedilen yeni gezegende sudan başka bir şey yok. GJ-1214b adıyla bilinen gezegen Dünya'dan 40 milyon ışıkyılı uzakta.
Bu mesafeden Voyager 1'den sinyalin Jet İtki Laboratuvarı merkezine ulaşması 13 saat sürmektedir. 25 Ağustos 2012 tarihinde Voyager 1, heliosferi aşarak yıldızlar arası uzaya ulaşmıştır. Voyager 1'in birinci görevi Jüpiter ve Satürn gezegenleri ve onların ortak ayları ve halkalarıydı.
NASA, gezegenimizden 300 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve şimdiye kadar Dünya'ya en çok benzeyen yeni bir gezegen keşfedildiğini duyurdu. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından yayımlanan basın açıklamasına göre keşfedilen yeni gezegene Kepler-1649c adı verildi.
Bilim insanları, evrende ise Dünya gibi 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50 sekstilyon) başka yaşanabilir gezegen olduğunu tahmin ediyor.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir. Demek ki, Güneş'in geriye 5.5 milyar yıllık bir ömrü kalmaktadır.
Güneş Taşkıran ya da bilinen adıyla Güneş (d. 1 Aralık 1999, İstanbul), Türk şarkıcı, rapçi ve şarkı yazarı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri