- Katılım bankaları faizsiz kurumlar olduğu için onlardan alınan promosyonun kullanılması caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
Alırsınız onu harcarsınız. Zaten sizden fazlasıyla kazanıyor onu. Az bile veriyorlar daha çok vermeleri gerekiyor." diyen Nihat Hatipoğlu promosyonların dini açıdan bir sakınca yaratmadığını söyledi.
2022'de Diyanet içinde yürütülen promosyon anlaşma süreci, Başkan Ali Erbaş ile personelin arasını açtı. Sendikaların girişimiyle konu mahkemeye taşındı. Mahkeme bu kararı iptal etse de konu Erbaş'ın talimatıyla Danıştay'a taşındı. Danıştay ise kurumu haklı buldu.
İlgili 39 soru bulundu
Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Bir kişi maaşını, mesela katılım bankalarından alma imkânına sahip değilse -çalıştığı kurum o bankaları tercih ettiği için- faizci bankadan maaşını ilk imkânda çekecek. Aldığı promosyonu da -kendisi yoksul değilse- yoksullara veya hayır kurumlarına verecek. Bu nedenle yoksul olmayana veremez.
6 Ekim 2022 tarihinde yeni hediye miktarlarını illere bildirildi. Buna göre 24 Mart tarihinde 36 ay için 2 bin 8880 TL olarak belirlenen promosyon miktarı yeni güncellemeye gre Ziraat Katılım Bankasınca 6 bin 120 TL, Kuveyt Türk Katılım Bankasınca ise 6 bin TL olarak ödenecektir.
Yani faizden kazanılan para faiz olduğuna göre bundan verilen para da faiz olması gerekmez mi? Tıpkı hırsızlık yapan birisinin gelip sana o malı hediye etmesi gibi değil midir. Sonuçta hediye edilen o mal hısızlık olduğu için alınması da haramdır.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kanunun TBMM'de onaylanarak yasalaşmasının arından Kuveyt Türk emekli maaşı paketini güncelledi. 30 Nisan 2023 tarihine kadar maaşını Kuveyt Türk'e taşıyan yeni emekliler, katılım finans prensiplerine uygun olarak 8 bin TL'ye varan promosyon ödemesinden faydalanabilecek.
KUVEYT TÜRK
3.500 TL ile 7.500 TL arasında (7.500 TL hariç) emekli aylığı alanlara 5.600 TL, 7.500 TL ile 10.000 TL arasında (10.000 TL hariç) emekli aylığı alanlara 7.200 TL, 10.000 TL ve üzeri emekli aylığı alanlara 8.000 TL promosyon ödemesi gerçekleştirilmektedir."
Diyanet İşleri Başkanlığının uzun süredir devam eden promosyon anlaşması nihayetlendi. Ziraat Katılım Bankası ile varılan anlaşmaya göre her bir Diyanet İşleri Başkanlığı personeline 10 bin 980 lira banka promostonu ve 1000 lirada para puan verilecek. Anlaşma 3 yıllık bir dönemi kapsıyor.
İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir. Maaş ile emeklilik maaşı arasında fark yoktur.
Nasıl ki açlıktan ölüm tehlikesi geçiren kişinin ölmemek için domuz eti yemesi mubah oluyor ise aynı derecede mağdur olan kimseler de faiz kazancı olan promosyon parasını zaruri ihtiyacına kullanabilir, bu derece mağdur olmayan kimselerin kullanması ise caiz değildir.
Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
Personel ile “faizsiz finans” ısrarı ile karşı karşıya gelen, tüm tepkilere ve mahkeme kararına karşın geri adım atmayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, taşra teşkilatının promosyon anlaşmasını da “katılım bankaları” ile sınırladı. Yalnızca Ziraat Katılım teklif verdi.
Arzu edilirse bu promosyonlar, sevap beklenmeden, fakirlere yada kamu yararına olan hayır kurumlarına verilebilir. Bu hayır kurumlarına kuran kursu, medrese ve cami dernekleri de dahildir.
Diğer yandan özel sektörde banka promosyonlarına ilişkin herhangi yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. İşveren şirket ile banka arasında yapılan ücret ödeme protokolü gereği banka, promosyonunun tamamını işverene ödeyebilir, bu durumda promosyon bedeli işverene ait olacaktır.
'EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KONULAMAZ'
Emeklinin maaşına bloke konulamaz, Anayasa'ya ve 5510 sayılı yasanın 93'üncü maddesine aykırılık teşkil eder.
Sonuç itibari ile işverenliğin işçilere promosyon ödemesi yapması yasal olarak zorunlu değildir.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
1 Temmuz 2023 – 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında ilk kez kredi kartı alan veya mevcut kart/kartları ile; promosyon başvuru tarihini takip eden 2 ay içerisinde toplam 500 TL harcama yapan müşterilerimiz ek 750 TL nakit promosyon almaya hak kazanacaklardır.
Bunu yaparken zekât ve sadakaya niyet edemez, yani ödenmesi gereken zekâtını bu paradan ödeyemez. Fakir olmayan kişinin promosyonu kendisinin kullanması haramdır. Fakirliğin somut ölçüsü ise zekât alabilecek durumda olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri