1. Leonardo DiCaprio… Uzun yıllardır vejetaryen olduğu bilinen ünlü ismin, son dönemde vegan beslenme tarzına geçiş yaptığı bildiriliyor. Kulislerde, kamera arkasında ve ödül törenlerinde yemek tercihlerini hep bu yönde kullanan ünlü aktörün, filmlerinde gördüğünüz çiğ etinde bulunduğu yemek sahneleri sizi aldatmamalı.
Küçük yaşlardan beri et yemeyen Natalie Portman ise 2011'den beri vegan besleniyor.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamak ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür."
Donald Watson (2 Eylül 1910, Yorkshire – 16 Kasım 2005, Cumbria), İngiliz aktivist. İngiltere'de doğup ölen Watson, "vegan" kelimesinin mucidi ve 1944 yılında kurulan The Vegan Society 28 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İlgili 39 soru bulundu
Topluluğun neredeyse yarısını vejetaryen diyetleri uygulayan insanlar oluşturur. Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Akdeniz' in belki de en meşhur meyvesi zeytin ise vegan ve vejeteryanlar için olmazsa olmaz bir yiyecektir. Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
Pilav, salata, kısır, köfte gibi çeşit çeşit yemekler hazırlanan bulgurla veganların öğünleri tamamlanır. Hem doyurucu hem de B vitamini kaynağı olduğu için bulgur tüketimi veganlar arasında oldukça yaygındır.
Bal, veganlar için de tartışmalı bir besindir. Böceklerden elde edilen gıdalar, her zaman vegan kategorisinde gruplandırılmaz. Tamamen bitki bazlı bir diyet uygulayan bazı veganlar, beslenmelerine bal eklemeyi tercih edebilir. Ancak çoğu vegan, balı vegan olmayan olarak gördüğü için bal yemekten kaçınır.
Miley Cyrus
Evcil hayvan beslemeye başladıktan sonra vegan olma kararı aldı. Evindeki japon balığını çok sevdiğini ve onu gördükten sonra eskisi gibi balık yiyemediğini fark eden Miley, kısa süre içerisinde tüm hayvansal ürünleri hayatından çıkardı.
Başarılı oyuncu Brad Pitt on yılı aşkın süredir vejetaryen olarak hayatına devam ediyor.
Jennifer Lopez ve Jared Leto gibi Hollywood ünlülerinin yanı sıra Türk vegan ünlüler de mevcuttur. Bunlar ise Sertab Erener, Leman Sam, Güven Kıraç, Pelin Batu, Selma Ergeç, Ceylan Ertem, Özge Özpirinççi ve Murathan Mungan'dır.
Bir vejetaryen beslenme türü olan vegan beslenme herhangi bir hayvansal ürün veya hayvansal kaynaklı bileşen içermeyen beslenme şeklidir. Veganlar et, balık, süt, yumurta, peynir, bal ve jelatin gibi hayvansal kaynaklı bileşen içeren hiçbir yiyeceği tüketmezler.
Veganlar içeriğindeki yumurta, hayvansal yağlar ya da süt ürünlerini kontrol edemedikleri için klasik pastane ürünlerini tüketemezler. Bu nedenle özellikle tahıllar hazırlanan kahvaltı gevreklerini tercih ederler. Vegan kahvaltı menüsü içerisinde bolca sebze ve meyve yer alır.
Vegan Deri ve Suni Deri Farkı
Vegan deri ile suni deri hayvan derisi içermeyen imitasyon deriler olarak bilinmektedir. Vegan deriler ananas, mantar, hindistan cevizi gibi bitkisel liflerden veya çevre dostu sentetik maddelerden elde edilmektedir.
Türk vejeteryan ve vegan mutfağı; zeytinyağlılar, özellikle dolma ve yaprak sarması ile öne çıkar.
Bildiğiniz üzere vegan beslenme şeklinde süt ya da yumurta gibi ürünler kullanılmamaktadır. Un üretimi sırasında da bu ürünler kullanılmadığından insanlar standart unları almayı tercih ederler. Ancak bu unlar yumurta ve süt olmadan kullanıma uygun ürünler değildir.
Vegan beslenmede et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmiyor. Vegan diyet yapan biri, tavuk, balık, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemiyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağ yine hayvansal ürün olduğu için beslenme içinde yer almıyor.
Hayvanlar hizmetçimiz değildir
Tarkan Apari, 42 yaşında, uzun yıllardır organik ürün satan bir dükkanı var. 12 yıldır vejetaryen, dört senedir de vegan.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Peki veganlar ne yiyebilir? Et yoluyla alınamayan protein için ıspanak, bezelye, karalahane, brokoli, börülce gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, Antep fıstığı ve mantar öne çıkıyor. B12 vitamini takviyeler de tercih ediliyor.
Geçen yıl vejeteryanlıktan veganlığa geçiş o kadar derin oldu ki; 2019, The Economist tarafından “Vegan Yılı” ilan edildi. Şu anda toplam vegan, vejeteryan ve ilgili tüm kategorilerin sayısı dünya nüfusunun yüzde 14'üne yakın.
Karar verdiğiniz andan itibaren vegan olabilirsiniz. Eğer hayvan kullanımını hayatınızdan çıkarmaya karar verdiyseniz, hayvanları kullanmaya devam etmeniz için herhangi bir sebep yok.
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri