Olmasaydı ne olurdu? Çekiş aksındaki tekerlekler aynı hızla dönerdi. Viraja girilince özellikle iç tekerleklerde bulunan lastikler çabuk aşınırdı. Tekerlekler farklı hızlarda dönemeyeceği için yol tutuş çok kötü olurdu.
Dönme Hareketini Dengelemek: Araç virajlarda döndüğünde, iç ve dış tekerlekler arasında farklı hızlar oluşur. Diferansiyel, bu hız farkını dengeleyerek tekerleklerin düzgün bir şekilde dönmesini sağlar. Dış tekerlek daha hızlı dönerken, iç tekerlek daha yavaş döner ve bu sayede aracın istikrarı artar.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Düzgün çalışan bir diferansiyel, aracınızın optimum seviyede yakıt tüketmesine neden olarak yakıt tasarrufu sağlar. Arızalı bir diferansiyel motor torkunu lastiklere verimli bir şekilde iletemez ve dolayısıyla yüksek yakıt tüketimine yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Araçta diferansiyelin başlıca görevi, motordan gelen gücü tekerleklere dağıtmaktır. Şafta ve aks miline bağlı çalışan diferansiyel, şafttan gelen hareketi 90 derecelik bir açıyla döndürerek aks miline yönlendirir. Bu sayede aracın dönüş yönüne göre tekerleklerin ihtiyaç duyduğu dönüş hızını ayarlar.
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Ortalama bir diferansiyelin 4 yıl ya da 100.000 Kilometrede bir yağının değişmesi gerekiyor.
Eğer gelen ses bir sürtünme sesi ise problem yüksek ihtimalle diferansiyel rulmanlarından kaynaklanmaktadır. Böyle bir arıza durumunda mevcut rulmanların değiştirilmesi ve yerine yenilerinin takılması gerekir. Bu şekilde bu arıza tamamen çözülecektir.
Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir. Aracınız özellikle virajlarda döndüğü esnada ses duyuyorsanız bu ses dişlilerin hasar gördüğüne ya da kırıldığına işaret olabilmektedir.)
Diferansiyel, iç tekerleklerin daha düşük hızda dönmesini sağlarken dış tekerleklerin de daha yüksek bir hızda virajı almasını sağlar. Tekerleklerin atacağı tur sayısı da diferansiyel tarafından belirlenir ve düzenlenir. Motordan gelen dönüş hızı direk olarak tekerleklere iletilmez.
Diferansiyel vuruntu yapıyor, ne demek? Güç aktarma organlarından olan şaft ve diferansiyel bir çok parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında kabul edilebilir oranda çalışma boşluğu bulunur bu boşluk arttığında ise farklı ses yada sesler, vuruntu hissedilebilir.
Eğer vitesi boşa attında ses kesiliyosa difransiyeldir. Eğer araba hem viteste hemde boşta giderken ses yapıyorsa büyük ihtimal aks bilyesidir.
Diferansiyel kilidi, tekerleğin boşa dönmesi ya da patinaj çekmesi gibi durumlarda devreye giriyor ve sistem tekerleğe hassas bir fren uygulayarak ona giden gücü azaltıyor. Böylece aracın boşa güç harcaması engellenmiş oluyor.
Diferansiyel, bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sol ve sağ tekerler farklılık gösterdiği için gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir.
Diferansiyel, motordan çıkan gücü araçta bulunan tekerleklere iletir. Motordan gelen dönme aksiyonu ise şanzıman tarafından diferansiyele ulaştırılır ve buradan da aracın tekerleklerine iletilir. Diferansiyel bu gücü dönme açısıyla beraber tekerleklere ulaştırır ve aracın virajı sorunsuz bir şekilde almasını sağlar.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Diferansiyel, tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlayan bir sistemdir. Diferansiyel kilidi ise tekerleklerin aynı oranda dönmesine imkan veren bir araç teknolojisidir. Elektronik diferansiyel kilidi de denilen bu sistem, aracın zorlu yol koşullarında ilerleyebilmesini sağlar.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri