Kelime ve Kavram Olarak Diğerkâmlık Kelime anlamı olarak özgeci, “Kişisel yarar gözetmeksizin başkasına yararlı olmaya çalışan (kimse), diğerkâm”; özgecilik, “Özgeci olma durumu, diğerkâmlık” olarak tanımlanır (Türk Dil Kurumu, 1998, s. 1747).
Diğerkâmlık veya altruizm (özgecilik), bireyin herhangi bir çıkar gözetmeden, dışarıdan ödül beklemeden, hatta bazen de bir bedel ödeyerek diğer bireylerin veya toplumun iyiliği uğruna fedakârlıkta bulunmasını prensip edinen bir tutumdur.
Diğerkamlık, başkalarının yararını da kendi yararı kadar düşünme olarak tanımlanıyor.
Bu insanlar kendi çıkarlarını bir kenara bırakarak karşısındakine karşı empati ile yaklaşabilen insanlar olmaktadır. Böyle insanları ifade etmek için kullanılan kavramlardan biri de diğerkamlık kelimesi olmaktadır.
Diğerkâm kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Diğerkâm kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı dīger + kām şeklindedir.
İlgili 17 soru bulundu
❖ Diğergamlık; bir kimsenin, kendisinin muhtaç olduğu bir şeyi başka bir muhtaca vermesi, onu kendine tercih etmesi, başkasını kendinden daha çok düşünmesi demektir. ❖ Diğergam; insanı sağlam bir karakter kazandıran, kendisini değil başkasını düşünme yüceliğine erdiren erdemdir.
Diğergamlık basitçe başkalarının yararını kendi yararı gibi gözetme anlamında kullanılır. Bunun sözlükteki anlamı olarak başkalarını da düşünme denilebilir. Kendisi için istenen her faydalı durum başkaları için de istenir. Bu bakımdan diğergamlık bencillik düşüncesini öldürür.
Özgeciliğin temelinde karşılıklı ve sosyal bir sorumluluk olduğu düşüncesi vardır. Bu noktada karşılıklı olma ilkesi “birisi bana yardım ediyorsa ben de ona yardım etmeliyim” şeklinde ortaya çıkar. Bunun dışında geçmişte yardım edildiyse ya da gelecekte bir yardım beklentisi varsa özgecilik davranışı ortaya çıkar.
anlayışı olan, ferasetli, izanlı, zeki.
En genel haliyle karşılık beklemeden yardım etme davranışı olarak tanımlanan diğerkâm (özgeci) davranış, bu gelişmelerin etkisiyle literatürde önemli bir yere sahip olmuştur.
Diğergamlık ya da bir diğer adı ile Altruism yani özgecilik, bireyin herhangi bir çıkar gözetmeden, dışarıdan herhangi bir ödül beklemeden, yeri geldiğinde kişisel bir bedel ödeyerek, başka bir kişi ya da bir toplumun iyiliği adına fedakarlıkta bulunmak anlamına geliyor.
"melezleşmemiş, daha doğrusu "aslını" yitirmemiş türkçe'de, "diğergâm" deniliyor... "başkalarını düşünme, bencil olmama" anlamına geliyor... "türkçe" denildiğinde "kurdeşen" olmuşçasına kaşıntısı tutanlar ise, bunun yerine "empati" tabirini kullanıyor...
En genel haliyle karşılık beklemeden yardım etme davranışı olarak tanımlanan diğerkâmlık (özgecilik) da bu literatürde önemli bir yere sahiptir. Söz konusu literatür incelendiğinde, diğerkâmlık ile yardım davranışı, fedakârlık, îsâr gibi farklı davranış türlerini birbirinin yerine kullanıldığı görülür.
sıf. Anlayışlı, çok çabuk kavrayan, sezişi kuvvetli, sezgili, iz'anlı: Bu kurnaz ve umur görmüş devlet adamı genç ve ferâsetli komşusunun tavsiye, teklif, hatta tehditlerine muhâtap olmaya can atardı (Sâmiha Ayverdi).
Akıl (Göz) Var, İzan (Mantık, Yakın) Var Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: 1) herhangi bir şey bilgiye ve mantığa dayalı olarak yapılmalıdır 2) her şey ortadadır.
Erdeminden yoksun kişileri tanımlamak için kullanılabilecek bir kelimedir. Anlayışsız, düşünmeden hareket eden anlamındadır.
Kelime ve Kavram Olarak Diğerkâmlık
Kelime anlamı olarak özgeci, “Kişisel yarar gözetmeksizin başkasına yararlı olmaya çalışan (kimse), diğerkâm”; özgecilik, “Özgeci olma durumu, diğerkâmlık” olarak tanımlanır (Türk Dil Kurumu, 1998, s. 1747).
Özgeci Davranış: Belki insanlara iyilik yapmış olmanın verdiği doyum dışında, hiçbir karşılık ya da ödül beklentisi olmaksızın bir başkasına yardım etmek için gönüllü olmaya verilen addır.
Özgeci olma durumu, diğerkâmlık, altrüizm.
Îsâr, insanın muhtaç olduğu bir dilim ekmeği, bir yudum suyu başkalarına vermesi, onları kendisine tercih etmesidir. Îsâr bir fedakârlıktır, bir cömertliktir, hatta cömertliğin zirve noktasıdır.
Sözlükte “bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme” mânasına gelen îsâr ahlâk terimi olarak “bir kimsenin, kendisi ihtiyaç içinde bulunsa bile sahip olduğu imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanması, başkasının yararı için fedakârlıkta bulunması” demektir.
i. yeni. Şahsî menfaatini düşünmeden başkalarına faydalı olmaya çalışan kimse, diğerkâm. i. fels. Özgeci olma durumu, diğerkâmlık, altrüizm.
İnsanın duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen psikoloji, insanın pro-sosyaldavranışlarını (olumlu sosyal davranış) da çeşitli açılardan araştırmaktadır. Engenel haliyle karşılık beklemeden yardım etme davranışı olarak tanımlanandiğerkâmlık (özgecilik) da bu literatürde önemli bir yere sahiptir.
Çilecilik ya da asetizm, çoğu zaman manevi hedefleri izleme maksadıyla, dünya zevklerinden yoksun nitelikli bir hayat tarzı seçmeyi ifade eder. Çileciler uygulamaları için dünyadan çekilir veya kendi toplumlarının bir parçası olarak devam ederler.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri