Kemalpaşa'nın ana geçim kaynağı yeşil çay yaprağı üretimidir. Buna ek olarak, yöre için oldukça önemli ekonomik değere sahip Devlet Çay Fabrikası kurulmuştur. Kemalpaşa'nın uzun sahil şeridi deniz ve yat turizmine elverişli olup doğası ile göz doldurmaktadır.
Kemalpaşa'nın Neyi Meşhur? Kemalpaşa'nın en çok kirazı meşhurdur. Öyle ki ilçede belediyenin yaptırdığı bir de kiraz heykeli bulunuyor. Bunun yanı sıra ilçede her yaz düzenlenen kültür ve sanat festivalinin ismi “Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali”.
Tarih boyunca "Makriyali" adıyla bilinen Kemalpaşa, Cumhuriyetin ilanından sonra, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 'ün adına atfen "KEMALPAŞA" adını almıştır.
Kemalpaşa, İzmir'in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Manisa; güneyinde Torbalı ve Bayındır; doğusunda Turgutlu; batısında Bornova ve Buca ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 655 km2'dir, 29 köyü bulunmaktadır. 2009 Yılı ADNKS verilerine göre toplam nüfusu 89.084`dür.
İlgili 31 soru bulundu
Kemalpaşa tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı), Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir.
Artvin - Kemalpaşa arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Artvin - Kemalpaşa arası toplam 1648 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.
Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinir. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Mustafakemalpaşa ilçesinin iklimi Marmara Bölgesi iklimine girer. Zaman zaman Akdeniz ve Karadeniz iklimi etkisi altındadır. belde belediyesi olmak üzere 7 belediye ve 104 köy bulunmaktadır.
Artvin ziyaretlerinde ön plana çıkan hediyelik eşyalar arasında:buzdolabı magnetleri, tereyağ, dut pekmezi, karayemiş, kuzine zeytini, bal ve kemençe bulunmaktadır. Artvin yöresine ait doğal ve tarihi güzelliklerin işlendiği buzdolabı magnetleri, hediyelik eşya açısından sıklıkla tercih edilmektedir.
Özellikle Borçka bölgesinin kestanesi meşhurdur. Normal kestanelere göre boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen lezzet olarak tadılabilecek en güzel kestane türlerindendir.
Artvin ve çevresinde sıklıkla tüketilen yöresel yemekler arasında kuymak, kalaco, kaygana, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, hamsili ekmek, cevizli kete, laz böreği, karalahana sarması, turşu kavurması, şalgam pancarı, hamsili pilav, benekli alabalık ve cağ kebabı yer almaktadır.
Yumuşayıp tatlılar şişene kadar kısık ateşte 25 dk. kaynatın ve geniş düz bir kaba alın. Soğuduktan sonra kaymakla, dondurmayla veya hindistan ceviziyle süsleyip servis yapın.
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Kemalpaşa, Artvin'in bir ilçesi ve bu ilçenin merkezidir. Gürcistan sınırı yakınında Karadeniz kıyısında yer alır. Hopa ilçesine bağlı bir köy iken, 1987 yılında belde oldu. Kemalpaşa, 2017 yılında ise yayımlanan KHK ile ilçe oldu.
Rize - Kemalpaşa arası toplam 1413 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 22 saat 30 dakika sürüyor.
İstanbul - Artvin arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun. Kamil Koç ile İstanbul - Artvin yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 1415kms km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 19 saat 45 dakika saat kadar sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri