Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Dil Yarasına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Bunların yanında tuz, karbonat, limon ve aloe vera dil yarasına karşı en sık kullanılan bitkisel çözümler arasında yer alır. Dil yarasına bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir: Anti-bakteriyel bir yapıya sahip olan bal, dil üstünde yer alan iltihabın iyileşmesini sağlar.
Tıp dilinde ''glossit'' denilen bu iltihaplanmanın nedeni, çürük dişler, diş eti iltihabı, sigara, çok sıcak veya çok soğuk şeyler yemeyi alışkanlık haline getirmiş olmaktır. Dil üzerinde yara şeklinde görülen dil iltihaplanması ihmal edilmemelidir, çünkü bu durum, dil kanseri veya dil ülseri belirtisi olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak dilinizdeki şişliğin nedenini bilmiyorsanız bu durumda oluşan şişliği önleyebilmeniz zordur. Ancak endişe edecek bir durum yoktur. Çünkü dildeki şişlikler kısa sürede kendiliğinden iyileşirler. Dildeki şişlikler kendiliğinden iyileşmezse uzman diş hekimlerine başvurarak kolay bir şekilde tedavi ettirebilirsiniz.
Dilde şişmelerin meydana gelmesi. Lingual papillae olarak bilinen dil yapılarının azalmasıyla dilde parlama ve pürüzsüzlükler. Dil dokusunda beyazlıklar. Dilde ağrı hissi.
Dilde gelişen aftöz yaralar yaklaşık birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir. Aftöz yaralar yıl içinde birkaç kez ağız içinde farklı dokularda tekrarlayabilir. Bununla birlikte, altta yatan nedene bağlı olarak gelişen dil yaraları boyut olarak büyüyebilir ve yol açtığı belirtiler şiddetlenebilir.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
DİL MUAYENESİ
İnspeksiyon ve palpasyon yapılarak muayene edilir. Ağız açtırılarak dil dışarı çıkarttırılır. Dil spançla ucundan tutulur ve çekilir, dorsal kısmı incelenir. 13X Page 14 Spançla dil her iki yana doğru hafifçe çekilerek yan yüzeyler kontrol edilir.
Dil ülseri dilde herhangi bir alanda yerleşebilen yaralardır, temas ile (örn diş fırçası), yemek yerken, sıcak-soğuk teması ile yanma hissi oluşturabilen lezyonlardır.
Eğer sebep dişlerden kaynaklı ise Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü bünyesinde gerekli çözüm yöntemleri ele alınır. Eğer diş ve diş eti sorunlarına bağlı bir problem söz konusu değilse, o vakit kulak-burun-boğaz bölümüne yönlendirme gerçekleşir.
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Çocuklarda görülen konuşma bozuklukları için hastanelerin nöroloji bölümlerine gidilmelidir.
Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama, dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatı tehdit eden bir klinik durumdur. Anterior ve posterior apse olarak ikiye ayrılırlar. Anterior dil apseleri daha sık görülürler.
Dildeki Rahatsızlıklara İlişkin Belirtiler
Dildeki problemin ya da hastalığın ortak belirtilerinden bir tanesi bölgedeki ağrıdır. Ayrıca, dil ile ilgili bir sorun olduğunda kişinin yiyecekleri tatma yeteneği de etkilenebilir. Bunun haricinde dilde şişlik, renk değişikliği veya dokusunda değişiklikler olabilir.
Dili şişmek deyimi, uzun süre konuşmamaktan dolayı yaşanılan sıkıntıyı, şiddetli konuşma isteğini ifade etmektedir. Dilinin şişi inmek, uzun veya kısa konuşup rahatlama anlamındadır.
DİL BÜYÜMESİ (MAKROGLOSSIA) NEDİR? Dil büyümesi, dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesidir. Makroglossia, çoğu zaman, bir tümör gibi büyümeden ziyade, dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu durum, bazı kalıtsal veya konjenital (doğumda mevcut) bozukluklarda görülebilir.
Dile yanma bazı vitamin eksikliklerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca mide hastalıklarında ve reflü de de ortaya çıkabilir. Eksikliğinde dilde yanma, kırmızılık ve ağrı ve ağız çevresinde rahatsızlıklar, farenks (boğazda) yanma, normositik anemi, görme bozuklukları ve ciltte seboreik dermatit denen pullanmalar olabilir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir. Tüm ağız boşluğu kanserlerinin yaklaşık yüzde 3'ünü dil kanserleri oluşturmaktadır.
Ağız içinde renk değişimi olması, yamalı bir görüntü oluşması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hissizleşme ve uyuşma olması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri