- Dil, seslerden meydana gelmiştir. - Dil, ortak bir kültürdür. - Dil için düşünce ve zekanın önemli bir göstergesi olduğu söylenebilir. - Dil, canlı ve sosyal bir varlıktır.
Dil karmaşık bir yapısı olan ancak insanlar arasında antlaşmayı sağlayan tek vasıtadır. İnsanları diğer canlılardan ayıran en büyük özelliklerinden bir tanesidir. Düşünen ve konuşan insanı meydana getiren bir varlıktır.
Dilin tanımı
Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir araçtır; dil kendi kanunları içerisinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlıktır. Dil bir ulusu birleştiren, koruyan ve o milletin ortak malı olan sosyal bir müessesedir. Dil yüzyıllar boyu gelişerek meydana gelmiş bir sosyal kurumdur.
Dil, insanların bilgi ve düşüncelerini aktarmalarına, birbirleriyle etkileşimde bulunmalarına ve toplumsal ilişkiler kurmalarına yardımcı olan temel bir araçtır. Dil öğeleri de, dilin temel bileşenleri, kelime, cümle ve daha büyük anlam birimlerini oluşturmak için bir araya getirilen temel unsurlardır.
İlgili 24 soru bulundu
Dil; anlam, ses, şekil ve söz dizimi olmak üzere dört temel yapıdan meydana gelmektedir. Ses ve şekil yapılarının temel işlevi, anlam oluşturmaktır.
DİLİN BİLEŞENLERİ
Dil üç temel bileşenden oluşur. Bunlar; biçim, içerik ve kullanımdır.
İnsanları diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi, dil ile sembolleştirilerek ifade edildiği için dil kazanımı düşünebilme yetisi ile de ilişkilidir. da fonem (phoneme), sıra ya da biçimbirim(morpheme), söz dizimi ya da sentaks (syntax), anlam (semantik) ve kullanımdır (pragmatik).
Bir başka ingiliz dilbilimci Lyons da betimleme, anlatım, toplumsal olmak üzere üç temel işlevinden söz eder. Budunbiliınci Malinowski'ye göre edimsel ve törensel gibi iki temel işlevi vardır. Kari Bühler ise kültür açısından anlatım, çağrı ve betimleme olmak üzere üç değişik işlevden söz açar.
Türk Dili ve Edebiyatına Giriş - Dilin Kullanımından Doğan Türleri (Ağız, Şive, Jargon) - YouTube.
Dilin canlı bir varlık olduğu yargısı Türkolojide ise Muharrem Ergin'in şu tanımıyla yaygınlaşmıştır: “Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıta, kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar ...
Kısaca yaşayan her dil tartışmaya ve değişime doğal olarak açıktır ve sadece ölü diller değişmez. Dilin, sözlüksel olmayan kısımlarının kolay kolay değişmeyeceği hakkındaki görüşün dilin realitesiyle yakından ve uzaktan ilgisi yoktur. Dil her zaman ihtiyaç duyulduğu sürece değişim gösterebilir.
Ama dil seviyeniz ilerlemedi. Tanıdık geliyor mu? Dil yeterliliğinin uluslararası ölçeği şu seviyeleri içinde barındırır (düşükten yükseğe): beginner (başlangıç), elementary (temel), pre-intermediate (ortanın altı), intermediate (orta), upper-intermediate (ortanın üstü), advanced (ileri), proficiency (uzmanlık).
Sosyal bir canlı varlık olduğu için de her milletin sosyal yapısına bağlı olarak değişme ve gelişebilme gücüne sahiptir, işte bu değişme özelliği dolayısıyla dildeki ekler, dil bilgisi ögeleri ve kelimeler genişçe süreler içinde kullanıldıkça eskirler; eskiyenleri atılır yerine yenileri alınır.
Huber (2008) bir konuşucunun kendi duygularını dile getirmek üzere bir şeyler söylediğinde ve bunu söylerken başka birisine bir şey aktarmayı amaçladığında, dili kendisine yönelik olarak kullandığını belirtmekte ve böylece dilin anlatımsallık işlevinin ön plana çıktığını vurgulamaktadır.
Bilimsel / akademik dil, günlük konuşma dilinde kullanılmayan kelime, kavram ve terimlerden oluşmuş, ilgili bilim dalı sınırları içinde kendine özgü bir mantık ve perspektif çerçevesinde kullanılan cümlelerden meydana gelmiş bir dildir...
Dolayısıyla, konuşma dili üretiminde kabaca iki düzlem işlev görmektedir: somut sesçil düzlem ve soyut sesbilgisel düzlem.
Dil gelişimi konusunda yapılan çalışmalar doğrultusunda dil gelişimi; ses, sıra ve anlam sistemlerinden oluşur.
Anlambilim, anlam bilimi, anlam bilgisi ya da semantik, anlamları inceleyen bilimdir. Anlam bilimi felsefî ya da mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele alınabilir.
Dil gelişim evreleri genel olarak iki kategoriye ayrılır. Bunlar konuşma öncesi dönem ve konuşma dönemidir.
Bir dilde kendi başına anlam taşıyan en küçük birim biçimbirimdir (morfem). Bağımlı ve bağımsız olmak üzere iki tip biçimbirim vardır. Bağımsız morfemler kökler, bağımlı morfemler eklerdir. Her yaş grubuna göre bireylerin kullandığı biçimbirim sayısı değişiklik gösterir.
Yapı bakımından dünya dilleri yalınlayan diller (Çince, Vietnam dili vb.), bağlantılı ve kaynaştıran diller (bağlantılı diller: Türk dili ve köken bakımından içinde yer aldığı Ural-Altay dilleri ile bazı Asya ve Afrika dilleri; kaynaştıran diller: Eskimo, Gürcü dilleri vb.)
Semantik genel olarak dilin anlam yönünü ele almaktadır. Cümlelerin, kelimelerin incelemesini anlam açısından yapmaktadır. Cümlelerin kural ve yapı açısından incelemesini yapan bilim ise sentakstır. Sentaks, kelimelerden oluşan cümlelerin kurallarını işleten sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri