Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Direksiyon yağı ortalama olarak her 2 yılda bir değiştirilmelidir, ancak üreticinin tavsiyesi için kullanım kılavuzunu mutlaka kontrol edin.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
hidrolik yağı değişti daha yumuşak oldu dediğiniz noktaya da gelirsek, direksiyon sisteminde kullanılan yağ, yukarıda da söylediğimiz gibi öyle kolay kolay bozulan bir yağ değildir. dolayısıyla eskisi ile yenisi arasında akışkanlık olarak pek bir fark yoktur.
Hidrolik yağı, belirli zaman aralıklarında değiştirilmelidir. İdeal olan yılda bir kez değiştirilmesidir. Kullanım süresi en fazla 2 yıldır. 2 yıldan uzun süre kullanılan sıvı, mutlaka değiştirilmelidir. Fren hidroliğinin kaynama sıcaklığı normalde 250°C'dir.
İlgili 22 soru bulundu
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
her hidrolik yağının ömrü vardır.Uzun süre değiştirilmemiş ise değiştirmek faydalı olur . Ekleme yapmak da olayı çözer ancak farklı efsaflarda hidrolik yağı olmamalıdır. En uzun 5 senede bir yenilemek faydalı olur .
Hidrolik direksiyon yağının temel rengi, araçtaki diğer sıvılardan ayırt etmek için kırmızı veya pembedir.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Motor yağı zamanla bozulup etkisini yitireceğinden, düzenli kontroller ve yılda en az bir kez yağ değişimi gereklidir. Motor yağının bozulmasına sebep olan etkenlerin başında şehir içi kullanımlar, yüksek devirli sürüşler, yanma kalıntıları, nem ve toz gelir.
Direksiyon hidroliğinde ise Atf sınıfındaki yağlar kullanılıyor. Şanzıman yağı ise ayrı bir hidrolik yağ. Kendi aracım için debriyaj ve fren yağının 1 litre alınması gerektiği ve yaklaşık 750 ml kullanıldığını yazmışlar.
Günümüzde en çok kullanılan hidrolik yağlardan biri 46 numara hidrolik yağdır.
Direksiyondaki hidrolik yağının azalması
Bu yağın azalması ya da bitmesi direksiyonun çalışmamasına ve sertleşmesine yol açar. Sürücünün bu yağı düzenli olarak kontrol etmesi gerekir.
Yeşil renk: Genellikle Ford , Bentley , BMW , Volvo vb. Markalar tarafından kullanılır . Sarı renk: Genellikle Mercedes-Benz markasında kullanılırlar ve Daimler AG ve diğer üreticiler tarafından imalat lisansı altında üretilirler.
Hidrolik direksiyon sıvısı, güvenli sürüş için yağ kadar hayati önem taşır. Direksiyon kutusu yağ kaçağı varsa, aracı gereken kuvvetle çeviremeyebilirsiniz. Bu, güvenli olmayan sürüş durumlarına ve daha da kötüsü kazalara yol açabilir. Temel olarak, zaman ve kullanım şekli yağ kaçağını etkileyen unsurlar arasındadır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Debriyaj-fren hidroliği aynıdır. Diğerleri farklıdır. Citroen' in eskiden ürettiği hidropnömatik modellerde debriyaj, fren, direksiyon, amortisör sistemleri için tek tip yağ kullanılır. Debriyaj-fren hidroliği aynıdır.
Özel paket katıklarla formüle edilmiş yüksek viskozite indeksli otomatik şanzıman yağıdır. Binek araçlarda ve ağır vasıtaların direksiyon dişlilerinde, otomatik şanzıman ve transmisyonlarında ve önerildiği takdirde hidrolik sisteme sahip mekanizmalarda kullanılır.
Fren hidroliği uyarı ışığı, fren hidrolik haznesindeki yağ seviyesinin düşük olduğunu ve DOT 3 veya DOT 4 özelliklerine uygun fren hidrolik yağının ilave edilmesi gerektiğini gösterir. Normal şartlarda fren hidrolik yağının değişim süresi kilometreden bağımsızdır.
Motorlu araçların fren sisteminde kullanıma bağlı olarak toz ile birleşen fren hidroliği, gres ve diğer yağlar aracın fren performansını düşürmektedir. Bu yağları kolaylıkla söküp çıkaran Apel BK-20 temizleyici balata spreyi, tamirhanelerin ve balata sistemini kullanan işletmelerin kullandığı bir üründür.
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri