Ampermetre adı verilen bir aletle ölçülmektedir. Ohm Kanunu'na uyan maddeler üzerinden geçen akım bu maddenin direnci ile ters orantılı, akımı oluşturan gerilim ile doğru orantılıdır.
Ohm Kanunu
Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilimin (potansiyel farkının) iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Bu sabit değere, elektriksel direnç ya da direnç denir.
Direncin artması, üzerinden geçen akımın azalmasına sebep olup kendisine seri bağlı olan parçalardan geçen akımı da azaltır.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
İlgili 35 soru bulundu
Ampermetre adı verilen bir aletle ölçülmektedir. Ohm Kanunu'na uyan maddeler üzerinden geçen akım bu maddenin direnci ile ters orantılı, akımı oluşturan gerilim ile doğru orantılıdır.
n tane direncin birbirine paralel bağlanması Şekil 4'de gösterilmektedir. Paralel bağlı durumda; her bir direncin uçları arasındaki V potansiyel farkı aynıdır ve ana koldaki I akımı, dirençlerden geçen akımların toplamına eşit olacaktır.
Gerilimin Düşmesi Stator ve rotor akımlarının her ikisi de artar.
Bir devrede direnç sabit tutularak, gerilime uygulanan azaltma ya da yükseltme işlemi devreden geçen akımı da aynı şekilde etkiler. Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar. Direncin artırılması da akımın aynı oranda düşmesine neden olacaktır.
Aslında bu eski zamandan kalmış yanlış bir alışkanlık. Bildiğiniz gibi elektronlar eksi yüklü. dolayısı ile eksi kutuptan artı kutupa doğru akar.
Direnç ölçümleri genellikle bir bileşenin veya devrenin durumunu göstermek için alınır. Direnç ne kadar yüksek olursa akım akışı o kadar düşük olur.
Seri bağlantıdaki bir rezistans, içinden geçen akım olduğu sürece voltaj düşmesine neden olur. Bu rezistansın voltaj bölücü fonksiyonudur. Bu nedenle gerilimi azaltmak için direnç kullanılabilir.
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
Akım için pozitif işaret, pozitif bir yükün hareket edeceği yönü gösterir. Metal tellerde, akım negatif yüklü elektronlar tarafından taşınır, bu nedenle pozitif akım oku elektronların ters yönde hareket ettiğini gösterir.
Doğru akım (Direct Current) elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru sabit olarak akmasıdır. Alternatif akımdan farkı elektrik yüklerinin aynı yönde akışı yönü ve şiddeti değişmemesidir. Doğru akımın yönü değişmese de şiddeti değişebilir.
Bütün metallerin ve birçok alaşımların direnci sıcaklık arttıkça artar. Karbonun, elektrolit iletkenlerin, izolasyon malzemelerinin, bazı metal alaşımların ve yarı iletkenlerin direnci ise sıcaklık arttıkça azalır.
Direnç üzerinden akım yönünde geçerken potansiyel −R I kadar azalır.
Elektrik telden geçerken normal hızlarında ilerler. Dirençle karşılaştığında ise mantıken yavaşlar.Çünkü tungsten atomlarının ısınması(kinetik enerjisinin artması)için etki eden enerjinin,enerjinin dönüşümü gereği azalması gerekir.
Ohm birimi, elektrik mühendisliği, elektronik, fizik ve diğer alanlarda sıkça kullanılır. Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir gerilim uygulandığında, bu iletkenden 1 amperlik akım geçerse bu iletkenin direnci 1 ohmdur.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Bu ilişki V=I x R formülü ile gösterilir. Dolayısıyla amper değerini yükseltmek için yapılması gereken 2 şey vardır. Birincisi devre üzerine uygulanan gerilimi yükseltmek. İkincisi devrenin direncini düşürmek.
Frekans arttıkça formülden de görüldüğü üzere akımın geçtiği alan azalacaktır.
PARALEL DEVREDE GERİLİM VE OHM KANUNU
Ohm kanunundan toplam devre akımı bulunur. Paralel kollar üzerine aynı gerilim düştüğü için R1 direnci üzerine kaynak gerilimi olan 18V düşecektir. (V1=18V). Yine ohm kanundan R1 direnci üzerinden geçen akım (I1) rahatlıkla bulunur.
Paralel bağlanan dirençlerde eşdeğer direnç, herbir dirençten daha düşük bir direnç ile sonuçlanır.
Yedi temel büyüklük şu isimlerle karşımıza çıkar: Kütle, uzunluk, zaman, akım şiddeti ve sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri