Diş sağlığı denince insanların aklına sadece güzel ve beyaz dişler gelmektedir. Halbuki diş eti hastalıklarına bağlı oluşan metabolitler ve iltihap etkenleri damarların iç cidarında hasar meydana getirir, damar yapısını bozar. Bu da felç olma riskini arttırır; bazen de yalnız başına felç sebebi olabilir.
BEYİN İLTİHABI BİLE YAPABİLİR
Atalay, “Dişin kökünde bir apsenin meydana gelmesiyle, bu yolla kana karışan milyonlarca mikroorganizma vücudun çeşitli organlarına dağılır. Böbrek, kalp-damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Hatta beyinde iltihaplanmalar meydana gelebilir” diye konuştu.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Yüz sinirindeki bozuklukların görülüp bunun ağız felcine dönüşmesine kişinin geçirdiği travmalar ve enfeksiyon kapma durumu sebebiyet verebilmektedir. Ağız felci, cinsiyet fark etmeksizin hem kadın hem de erkeklerde eşit oranda meydana gelme ihtimali bulunan durumlar arasında yer almaktadır.
Diş eti odaklarının kanamasından sonra bakteriler kan dolaşımına doğru ilerler. Bu süreçte kanamalı bölgelerden kan dolaşımına karışan bakteriler kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Yani diş çürükleri kalbe zarar verir mi sorusunun ilk yanıtı 'evet' olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Bakterilerin, kanamalı ve iltihabi dişeti bölgelerinden kan dolaşımına karışması sonucu, endokarditis adı verilen ölümcül kalp hastalığı gelişebilir. Diş ve diş eti iltihaplarına neden olan bakteriler, kan dolaşımı ile vücut geneline yayılır. Özellikle kalp ve böbrek gibi organlarda problemlere neden olur.
Genel olarak bakıldığında her diş ağrısı kalp kriziyle sonuçlanmayacaktır ancak eğer sonuçlanırsa, o zaman hayatı tehdit edici olabilir. Diş hekimleri ve hekimler açıklanamayan tüm yüz, çene ve kafatası ağrılarının; kalp krizi için bir gösterge olması gerektiğinin altını çizmekte önemli bir rol oynamalıdır.
Dişteki sinirler öldüğünde bazen kök uçlarında ağrılı bir apse ortaya çıkmasına yol açabilir. Vücut, dişteki enfeksiyonların yayılmasını önlemek için bu apseleri ortaya çıkarır. Bazı durumlarda ise diş etlerinin üzerinde sivilceye benzeyen bir fistül ortaya çıkar ve bu fistül içinden iltihap akabilir.
Diş sinirlerinde meydana gelen ölümler sonucunda dişler canlılığını yitir ve bu süreç içerisinde dişlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Örneğin diş ve diş etlerinde çürük oluşumuna, diş eti kanamalarına ve apse oluşu gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Diş Eti Hastalıklarının Felç İle Bağlantısı
Halbuki diş eti hastalıklarına bağlı oluşan metabolitler ve iltihap etkenleri damarların iç cidarında hasar meydana getirir, damar yapısını bozar. Bu da felç olma riskini arttırır; bazen de yalnız başına felç sebebi olabilir.
Diş ya da dişetinde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik, çiğneme esnasında ağrı, ağız açmada zorluk, yüksek ateş, kötü tat ve koku gibi şikâyetlere yol açan diş apsesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir. Çürük sinirlere ulaştığı zaman şiddetli diş ağrıları meydana gelebilmektedir.
Diş ağrısı için risk faktörleri arasında; diş enfeksiyonu, dişeti hastalığı, plak, diş çürüğü, yaralanma, kırık dişler, kötü yerleştirilmiş dolgular veya kronlar, diş kaybı (diş çekimi dahil), temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları ve obstrüktif uyku apnesi yer almaktadır.
Diş çürükleri ne gibi sorunlara yol açıyor? Diş çürükleri; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Bunların haricinde; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direkt olarak bağlantısı vardır.
Kulaklar, çene kemiğinin sonunda yer alıyorlar. Dişlerle aynı doku ve sinirle birbirlerine bağlıdırlar. Dişlerde oluşacak bir hassasiyet ağrı olarak kulaklara vuracaktır.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Sinirler canlılığını kaybettiği zamanlarda bazen kök ucunda ağrıya neden olan apseler oluşabilmektedir. Bazen de diş eti üzerinde ve köklerin yanında fistüller oluşmakta ve bu yapılar diş iltihabının dışarıya çıkarak akmasını sağlamaktadır.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Üç hafta sonra diş tekrar dikkatle incelenmeli ve şikaytlerin miktarı ölçülmelidir. Dişimde kalp atışı gibi ağrı oluyor/Geceleri dişim ağrıyor: Nedeni: Dişinizin içindeki sinirlere kadar ilerlemiş bir çürük var ve çürüğü oluşturan bakteriler dişin sinirlerini ciddi biçimde etkilemiş, dişin sinirlerinde çürüme başlamış.
Diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde oluşan çürük dişlerin dolgu ya da çekimi sırasında hatta bazen sadece diş fırçalama sırasındaki oluşan kanamalarla kan dolaşımına karışan enfeksiyon etkenleri kalpteki sorunlu bölgeye ulaşıp burada çoğalarak ciddi bir kalp enfeksiyonuna sebep olabilirler.
Kalp krizinin zaman zaman diş ağrısı zannedilerek önemsenmeyebildiğini belirten Eşkar, şunları söyledi: ”Araştırmalara göre, kalp krizi ağrılarının yüzde 6'sı dişe vurarak, diş ağrısı zannedilebiliyor. Diş çürüğü olan bir kişi kalp krizi geçiriyorsa, ağrıyı çürük dişe yorarak önemsemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri