Özellikler. Tek
Paylaş: Atların baş ve bacaklarında görünen beyaz lekelere “nişâne” denir. Bu beyaz lekeler kısmî kıl ağarmaları olarak vücutta bulunurlar.
Erkek ata aygır, dişi ata kısrak, yavrusuna tay, kastre edilene iğdiş, başıboş dolaşana hergele ya da yılkı denir. Yük işinde kullanılan atlara beygir adı verilir.
Yaban atı (Equus ferus), evcil atın yabani atasıdır. Dünyada hala yaşayan tek yabani at türüdür. Kuzey Amerika Mustang leri gibi evcillikten kaçıp vahşi hayata geçiş yapmamıştır, tamamen yabanidir, hiç evcilleşme periyodu geçirmemiştir.
Bu amaçla, zaman kazanmak ve eğitim açıklarını tamponlanmak üzere, antrenman ahırına geçilmeden çiftliklerde uygun bir süre eğitim uygulanır. Yetiştiricilikte bu, “tay kırma” adıyla Eylül – Ekim aylarında uygulanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
En küçük atlar, cins kuruluşları tarafından midilli yerine minyatür atlar diye isimlendirilir.
Erkek atlara aygır, dişi atlara kısrak yavru atlara ise tay denilmektedir. Atın Yavrusu Nedir? Atın yavrusuna tay denilmektedir.
Birçok at ırkında görülmekle birlikte Arap, Orlov, İspanyol atlarında sıklıkla bulunur. Kır donlu atların çeşitli adlandırmaları şunlardır: Demir Kır: Vücudu örten beyaz kılların siyahımsı gri renkteki kıllarla karışık halde bulunması durumudur.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar. Eski metinlerde sıkça geçen yılkı kelimesi bazı araştırmacılara konu olmuştur.
At Türkler ve Moğollarla özdeşleşmiş bir canlıdır. Türkler atlara renklerine göre isimler verirler: Akat, Buzat, Kırat, Alat, Sarat, Karat, Dorat…
Cidago, boyun ile sırt arasında ve omuzun üst kısmında bulunan bölgedir. Cidago iskeleti atta 3 ile 5-12. omurları arasındaki kısımdır.
Pîse ( ﭘﻴ ﻪﺴ ): Apraş veya ala paça da denilen pîse, rengi siyah beyaz ya da herhangi iki renkten oluşan alacalı atlara verilen isimdir ki, Arapçada buna “eblak/ablak (ﻖﻠﺑا/ﮏﻠﺑا)” denmektedir57.
Bazen renk açma özelliği olan Ccr geni, doru dona sahip bir atta bulunabilir. Bu durumda Ccr geni uzantılardaki siyah rengi açamadığı halde, vücuttaki kırmızı-kahverengi tonları sarı renk tonuna kadar açarak atın kula dona sahip olmasına neden olur. Bu tip dona “normal (adi) kula” denir.
E geninin etkisi sebebiyle atın vücudundaki bütün kıllarda renk maddesi taşıyan melanin bulunur. Böylece atın donu yağız donda (siyah renkte) görünür. Doru ve kula dona sahip atlarda yele, kuyruk ve bacaklar gibi uzantılar vücut renginden farklı renktedir.
1- Yağız don: Beden, bacak, yele ve kuyruk kılları siyahtır. a- Kuzguni (parlak) Yağız: Kıllar koyu siyah, parlak ve yansımalıdır. b- Donuk (mat) Yağız: Kıllar koyu siyah olup parlak değildir.
Başlıca at donları yağız (kara), al (kızıl-kahve, kırmızıya çalan at kestanesi rengi), beyaz, doru (gövde kahverengi, yele, kuyruk ve ayakların uçları kara), kula (gövde koyu sarı, yele, kuyruk ve ayakların uçları kara), kır (koyu kıllarla karışık ak), boz (al don üzerine ak kıllar) ve ahreçtir (kıllar beyaz ve kırmızı ...
Ahreç Don: Beyaz, kırmızı ve siyah kılların şekillendirdiği dondur. Bedende kırmızı ve beyaz kıllar; yele, kuyruk ve bacakların distalinde siyah kıllar bulunur. Doru donun beyaz kıllarla istila edilmiş şeklidir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Aygır, atların bir kısmına verilen bir isimdir. Aygır olarak belirlenen atlar, hadım edilmemiş yani kısırlaştırılmamış olan erkek atlardır.
Atgiller familyasına ait bir hayvan olan atlar, otobur toynaklı ve memelilerdir. Uzun zaman öncesinde insanlar tarafından evcilleştirmişler ve pek çok işlerde kullanmışlardır. Atların erkek olanlarına aygır, dişi olanlarına kısrak denir.
ALACA: Hunlara bağlı bir Türk kavmi. Baykal Gölü'nün güneyinde yaşarlardı. Çin kaynaklarında bunlardan “Bo-ma” diye bahsedilir. (Bo-ma, alacalı at demektir.)
Atın yavrusuna tay adı verilmektedir. At zaman içerisinde büyür ve cinsiyetine göre aygır ve ya kısrak olur.
Atlar vahşi hayatta bir tehditle karşılaştıklarında şaha kalkarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri