Sağlıklı vejetaryen diyetinde et yerine örnek protein olarak yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir; bakliyatlardan özellikle yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve soya fasulyesi, sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak gibi yüksek protein içerikli besinler öne çıkıyor.
Vejetaryen beslenmede diyetin temelinde kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesi gelmektedir.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli.
İlgili 40 soru bulundu
Pek çok et çeşidine göre daha fazla yağ içeren kırmızı et, fazla miktarda tüketilirse vücuda hızlı bir şekilde yağ gider. Bu nedenle de şişmanlamaya neden olur. Zayıflamak için öne sürülen pek çok diyet listesinde ise, yağ tüketiminin hemen hemen sıfıra indirildiği bu nedenle de etin önerilmediği dikkat çeker.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor. Et alamayanlar, kurubaklagillerle tahılları bir arada tüketerek protein oranını yükseltebilir.
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
Et yemeyen bireyler diyet yaparken tokluk sürelerini uzatmak için et yerine kuru baklagil ile yumurta, peynir, süt, yoğurt ve sebze tüketebilir.
Diyet yapanlar gönül rahatlığı ile kuru fasulye tüketebilmektedir. Acıkmayı önlemesi ve tok tutmasından dolayı diyet listelerinde yer almaktadır. Kuru fasulyenin yanında pilav olması kalori miktarını yükselttiğinden, pilavsız bir şekilde tüketilmek daha faydalıdır.
Aşağıdaki listenin kullanılışına örnek: l köfte kadar et yenilmediği zaman onun yerine bir adet yumurta veya bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir veya bir sosis ya da listede belirtilen diğer başka bir besin yenebilir. Bitkisel besin olmasına rağmen kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, bakla vb.)
- 2007 yılından günümüze tüm bu kılavuzların önerdiği güvenli kırmızı et miktarı erişkin bir birey için günde 70 gram ya da haftada 500 gram.
Protein açısından bakıldığında 1 adet yumurta yaklaşık 35-40 g ete eşittir. Fiyat açısından bakıldığında ise ete göre çok daha ucuzdur. Yumurtanın yağ içeriği az yağlı etler kadardır. Ancak etteki yağın çoğunluğu doymuş yağ olmasına karşın, yumurtanın çoğu doymamış yağdır.
Vücuda verdiği enerjiyle tercih edilen yeşil mercimek, sporcuların ve diyet yapanların vazgeçilmez besinidir.
Yeşil mercimek, yağ yakıcı olmanın yanında tok hissettirmeye de yardım eder. Bu sayede yeşil mercimeğin kilo verme konusunda yardımcı olabileceğini söylemek mümkün. Bağırsak sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar, vücudun dengeli şekilde kilo vermesine yardımcı olur.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Tamamen et yemeyi bırakmak vücudunuzda bazı etkiler yaratır.
Et yemediğiniz bir beslenme düzeninin sağlıklı bir beslenme düzeni olduğu anlamına gelmediğini bilmelisiniz çünkü eğer hayvansal gıda içeren hiçbir gıdayı tüketmezseniz, bazı önemli vitamin, mineral ve lifleri alamazsınız.
Sağlıklı ve taze etin diri fakat yumuşak olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Gürbüz, sağlıklı ve kaliteli etle ilgili tespitlerini şöyle tamamladı: “Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Gece yediğimiz yemeklerin kalorisi gündüz yediklerimizden farklı olmadığı için kilo da almıyor olmamız gerekiyor değil mi? Ancak, maalesef gece yemek yemenin kilo aldırma nedeni doğrudan kaloriler değil.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri