Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Aşınmış, sızdıran veya kirlenmiş iticiler, supapların ses yapmasına neden olabilir. Tıkalı yağ haznesi veya düşük yağ basıncı sebebi ile iticiler düşükse, supaplar arasındaki boşluklar artacaktır. Aşırı supap boşluğu motorun gürültülü çalışmasına sebep olur.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
Büyük olasılıkla aracınızın Vuruntu Sensörü arızalıdır (Alm. KLOPFSENSOR), bu nedenle ateşleme zamanı ayarsız olduğundan aynı silindir içerisinde iki defa ateşleme gerçekleşiyor, birincisi ısınan benzin/hava karışımının başlattığı, ikincisi de bujinin kıvılcım ile başlattığı ateşleme.
İlgili 21 soru bulundu
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
Benzinli Araçta. Aracın sesli çalışmasının nedeni çoğunlukla motordan kaynaklanmaktadır. Ancak aşırı gürültülü çalışma ve titremelerin nedenleri birçok farklı nedene dayalı olabilir. Sürtünme, tıklama ve vukuntu seslerinin olması motorun içinden geliyor olabilir ya da tamamen direksiyon bağlantılarından kaynaklanabilir ...
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Dizel araçlarda rölantide titreme sorunu genelde mazotta su olması ya da yakıtta pislik olması gibi masumane nedenlerden olduğu gibi enjektörün yeterince yakıt püskürtmemesi ya da yakıt pompasının gönderdiği yakıtın basıncının düşük olması ihtimalleri de ortaya çıkabilmektedir.
Erken tutuşma çok yüksek avans etkisinde olduğundan neticesi vuruntuya sebep olan aşırı son gaz bölgesi sıcaklık ve basıncıdır. Halbuki vuruntu da erken tutuşmaya sebep olabilmektedir.
Araba Motorlarının Teklemesine Ne Sebep Olur? Araba motorlarının teklemesinin en yaygın nedeni tıkalı bir yakıt enjektörüdür. Bu genellikle yakıt hatlarının karbon birikintileriyle tıkanmasından kaynaklanır. Yakıt enjektörlerinin temizlenmesi gerekir ve bu, bir yakıt enjektörü temizleme kiti ile yapılabilir.
Cevap: Düz yolda belli bir hızdan sonra araçtaki titreşimler şunların habercisi olabilir: Aracın sürtünme problemleri olabilir. Fren rotoru ayarları sorunlu olabilir. Lastiklerde sıkıntı olabilir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Krank miline bağlı olarak hareket eden ve ateşleme dışında motorun dönmesini sağlayan volanlar gevşediği zaman motordan tıkırtıya benzer bir ses gelir. Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Zaten o anda fazla ses varsa problemler var demektir. Ha bu sesi azaltmanin en kolay yolu kaliteli tam sentetik yag (mobil1 0-40 favorim) kullanmaktan gecer. Motor yagina gele turbo araclara kesinlikle katki falan koymayin.
Dizel araçlar içinse CA, CB, CC ve CD türü yağlar bulunur. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlara uygundur.
Hava Filtresi Tıkanmış Olabilir
Bu durumda yakıt hava karışımı doğru ayarlanamaz ve tüketim artar. Yapılması gereken işlem hava filtresinin değişimidir. Hatta bakım yaklaştıysa periyodik bakım yapmak en doğru tercih olacaktır.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri