Solunum, iç ve dış solunum olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Akciğerlerde, kan ile atmosfer havası arasındaki O2 ve CO2 alışverişine dış solunum; (pulmoner solunum) kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine ise iç solunum (doku solunumu) denir.
Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.
Solunum hava ve organizmanın hücreleri arasındaki gaz alışverişi sürecidir. Üç tip solunum şunlardır: iç, dış ve hücresel solunumdur. Dış solunum, solunum sürecidir. Gazların solunması ve ekshalasyonunu içermektedir.
Solunum yolları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile nasus (burun), pharynx (yutak), larynx (gırtlak), trachea (soluk borusu) ve bronchuslar (bronşlar)'dan oluşur.
İlgili 45 soru bulundu
Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler solunum yolunu oluştururlar. Bu organlarda meydana gelen enfeksiyonlar çoğunlukla virüslerden kaynaklanır fakat nadiren de olsa bakteri kaynaklı enfeksiyonlar yaşanabilir. Alt solunum yolu hastalıkları meydana geldiği zaman akciğerlerde ve soluk borusunda bazı semptomlar gözlenir.
Dış Solunum = Akciğerlerden kan ile atmosfer havası arasında yapılan O2 ve CO2 alışverişidir. İç Solunum = Sistemik kapillerde bulunan kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine denir.
Solunum, canlıların enerji elde etmek amacıyla organik besinleri kullanma işlemidir. Bütün canlılar metabolizma aktivitelerini devam ettirmek için enerjiye yani ATP ye ihtiyacı vardır. Hücreler bu ATP yi solunum yoluyla sağlarlar. Solunum, oksijenli ve oksijensiz olmak üzere ikiye ayrılır.
Vücudun enerji elde etmek için havadan oksijeni alarak vücuda zararli olan karbondioksiti havaya geri verilmesi olayina, solunum denir.
Solunum yolları burun (nasus), yutak (pharynx), gırtlak (larynx), soluk borusu (trachea) ve bronşlar (bronchus) dan oluşur. Akciğerler (pulmones) ise oksijen ve karbondioksit değişiminin olduğu solunum organıdır.
Solunum sayısı bir kişinin 1 dakikada yaptığı solunum sayısıdır. Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir.
Oksijenli Solunum (Aerobik): Oksijen yardımı ile besin monomerlerinin parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur. Oksijensiz Solunum (Anaerobik): Oksijen olmadan besin monomerlerinin parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur.
Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu kolaylaştırmaktadır.
Biot's Breath, 4 veya 5 kısa, sığ nefesten oluşan alternatif gruplar ve ardından değişen sürelerde, ancak genellikle 10 ila 30 saniye arasında apne fazları ile karakterize edilen patolojik bir solunum şeklidir. Bu tür solunum, şiddetli sıkıntı bulbar solunum merkezinin ve ciddi bir prognostik göstergedir.
Bir glikozun kullanılmış olduğu oksijensiz solunum tepkimesinin içerisinde net 2 ATP üretilir. Bundan dolayı hücrenin sitoplazmasının içinde gerçekleşir.
Sindirilen besinler ile oksijen hücrelere kan yoluyla taşınır. Besin ve oksijenin hücrelerde kullanılması sonucu enerji ve atık madde oluşur, bu olaya solunum denir.
B- Solunum
Canlıların besin maddelerini parçalayarak enerji elde etmesine solum denir.
Solunum, bir canlının ATP yani enerji elde etmek için besinleri çeşitli maddelerle parçalamasıdır. Oksijenli solunum ve oksijensiz solunum olmak üzere ikiye ayrılır. a)OKSİJENLİ SOLUNUM: Besinlerin oksijen yardımıyla parçalanmasıdır.
a.Oksijenli solunum; glikoliz, krebs döngüsü ve ETS-oksidatif fosforilasyon olarak verilir.
FERMANTASYON ve SOLUNUM ÇEŞİTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
· Fermantasyonda ETS yoktur, oksijenli ve oksijensiz solunumda ise ETS vardır. · Prokaryotlarda tüm fermantasyon ve solunum olayları sitoplazmadadır. Sadece ETS olayları plazma zarında gerçekleşir.
Oksijenli Solunum; ökaryot hücrelerde ve bazı prokaryot hücrelerde görülen solunum şeklidir. Oksijenli solunum ile en fazla ATP üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu solunum ökaryot hücrelerde sitoplazmada başlayıp mitokondri de devam etmektedir.
1.Alt solunum yolları neresidir? Solunum sistemini oluşturan organlar üst ve alt solunum yolları olmak üzere ikiye ayrılır. Burun ve yutak üst solunum yollarını meydana getirir. Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler alt solunum yollarını oluşturur.
Dış solunum (eksternal solunum); dış ortamdan oksijenin alınması, vücuttaki karbondioksitin dış ortama verilmesidir.
Solunum yolları; üst ve alt olmak üzere iki kısımda incelenir. Burun delikleri (nares) ile cartilago cricoidea arasında kalan kısım (burun, pharynx ve larynx) üst solunum yollarını oluşturur. Alt solunum yolları ise trachea, bronş (bronchus) ve akciğerlerden meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri