DNS, web sitelerinin IP adreslerini çözümleyen bir sistemdir. İyi bir DNS sunucusu, bu çözümlemeyi daha hızlı yapar ve dolayısıyla internet hızınızı artırır.
Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez. Yani farklı DNS ayarları kullanmak internet bağlantınızın hızını doğrudan artırmaz veya azaltmaz.
Bu değiştirme ile bilgisayarınızın ya da telefonunuzun DNS'ini değiştirirsiniz. DNS değiştirmenin bir diğer sebebi de hız ve güvenliği artırmaktır. Böylece daha hızlı ve güvenli bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Bir başka sebep ise istenmeyen içeriklerin engellenmesidir.
DNS sunucuları arasından popüler olanları tercih edebileceğiniz gibi güncel DNS sunucularını takip ederek güvenli bir DNS sunucusu da tercih edebilirsiniz. Genel olarak 8.8.8.8 / 8.8.4.4 en çok bilinen DNS adresleridir.
DNS ayarları, internet hızınızı ve ping değerlerinizi etkileyebilir. Eğer internet hızınız düşükse veya ping değerleriniz yüksekse, DNS ayarlarınızı değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
HErhangi bir tehlikesi yok diyebilirim. Normal şartlarda DNS den sonra girdiğiniz URL leler gözükmez. Güvenlik açığınada neden olmaz.
DNS (Domain Name System) ayarı, internette gezinirken kullandığınız alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan bir sistemdir. Örneğin, herhangi bir adresini girdiğinizde, bilgisayarınız bu alan adının gerçekteki IP adresi olan "192.0.2.1" gibi bir sayısal değere çevirir.
Genellikle normal şartlarda erişilemeyen bir siteye girmek istediğinizde aklınıza gelen DNS ve DNS değiştirme terimleri, erişilemeyen sitelerin kilidini açmaktan çok daha fazla işinize yarıyor.
8.8.8.8 (Google DNS)
En önde gelen genel DNS sunucularından biri Google'dır. Google'ın IP adresi 8.8.8.8'dir.
- Telefonda ayarlar menüsüne girerek, Wi-Fi seçeneğine tıklayın. - Mevcut bağlantılı ağ üzerinde bir ''Ok'' simgesi göreceksiniz. - Simgeye bastıktan sonra karşınıza çıkacak DNS alanına tıklayın. - Size sunulan alternatif DNS adresleri arasından dilediğinizi seçerek işlemi bitirin.
Google DNS gibi DNS sunucularını kullanılması: Google DNS gibi DNS sunucularını kullanmanız ping sürenizin yükselmesine yol açacaktır. Oyuna girerken böyle farklı DNS sunucularını silip varsayılan DNS sunucusunu kullanmaya başlamanız ping sürenizin önemli ölçüde düşmesini sağlayabilir.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
1.1.1.1, Amerikan şirketi Cloudflare'nin APNIC ile ortaklaşa sunduğu ücretsiz bir DNS hizmetidir. Hizmet, yinelemeli bir ad sunucusu olarak işlev görür ve İnternet'teki herhangi bir ana bilgisayar için alan adı çözümlemesi sağlar.
ANDROİD TELEFONLARDA DNS DEĞİŞTİRME
Private DNS'e (Özel DNS) dokunun. Bu seçenek, bazı telefonlarda Gelişmiş alt menüsünde. Varsayılan otomatik seçimi “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” olarak değiştirin ve DNS adresini girin. (1.1.1.1 yerine 1dot1dot1dot.
hem güvensiz DNS hem de DoH/DoT üzerinden bağlanabileceğiniz genel DNS'yi (1.1.1.1, 8.8.8.8) destekler. Yani sizin işiniz sadece bu güvenli erişimi etkinleştirmektir.
DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir. Host, cihazın adını ve İnternet "domain"ini gösterir. DNS, bilgisayar ya da bilgisayar sistemleri ile çalışan cihazların IP'lerini çözerek birbirleri ile haberleşmelerini sağlar.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
DNS engellemesi yapıldığında söz gelimi siz TTnet'in DNS serverına dahi olduğunuz için eğer bir sayfa yasaklanmışsa ISS o sayfanın IP adresini DNS server'dan kaldırır o yüzden istediğiniz sayfaya ulaşamazsınız onun yerine karşınıza “bu siteye giremezsin” uyarılı bir sayfa çıkar.
DNS Zone Transfer Zafiyeti
DNS kayıtlarının paylaşılmasının iki temel sebebi vardır. Biri yük dengeleme diğeri ise hata toleransı dediğimiz yani bir sunucunun hizmet veremez duruma gelmesi anında öteki sunucunun işlemleri yürütmesini sağlamaktır.
Hızlı ve Güvenli DNS: Cloudflare 1.1.1.1
Cloudflare DNS'in yanıt süresi şuanlık 14.8ms'lik bir Ping süresine sahip. Rakipleri olan Open DNS, 20.6ms ve Google DNS ise 34.7ms olarak belirlenmiş. Bu süreleri belirleyen en büyük etkenlerden biri, güncel olarak kullanan kullanıcı sayıları.
En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir: Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220. DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri