Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.
Türk Gıda Mevzuatına göre tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere; içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde gıda maddesi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Doğal katkı maddeleri, bir gıda maddesinde doğal olarak bulunan maddelerdir. Doğal olarak kürlenmiş ürünler tipik olarak doğal nitrat kaynakları kullanılarak yapılır, ancak bazı doğal bileşenler ayrıca nitrit içerebilir.
Sadece paketli ürünlerde değil, açık satılan ürünlerde de katkı maddeleri var. Örneğin lohusa şerbeti alacaksınız, kırmızılığı veren sentetik bir boya. Veya turşu suyu içeceksiniz, içinde koruyucu sodyum benzoat bulunabilir. Katkı maddeleri tümden zararlıdır veya zararsızdır demek doğru değil.
Turşu, salatalığın tarladan toplanması, daha sonra sirke ve limon suyunda bekletilmesi ile oluşturulmuş bir besindir. Sirkede bekledikten sonra salatalık turşuya dönüşür ve yemeye hazır hale gelir. Bu nedenle, önce işlem görüp sonra yemeye hazır hale geldiği için turşu bir hazır gıda örneğidir.
Çikolata, gofret, hazır puding, hazır kek, ketçap, bisküvi, kola gibi ürünlerde kullanılır. Doğal yollarla elde edilmeden, bitkisel sıvı yağların bazı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen zararlı gıda katkı maddelerinden biridir.
İşte onlara öncelikle şunu söylemekte fayda var: HER KATKI MADDESİ ZARARLI DEĞİLDİR! Katkı maddeleri gıdaların bozulmasını önlemek, dayanıklılığını artırmak, kalitesini korumak, besinin renk, tat, koku ve lezzetini iyileştirmek için kullanılır. Her zaman sentetik ya da zararlı kimyasallar değillerdir.
Mevcut gıdalarda kullanılan katkı maddeleri mevzuatı AB mevzuatı ile uyumludur ve AB'deki değişikliklere göre güncellenmektedir. Ulusal ve uluslararası sağlık otoriteleri ve yerel mevzuatların kuralları doğrultusunda kullanılan gıda katkı maddeleri güvenlidir.
Tükettiğiniz gıdalar; Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun.
Gıdalarda kullanılan başlıca kıvam artırıcılar;Pektin,guar gum,ksantan gum,gum arabik,maltodekstrin,karregenan'dır.Uygulama amaçları sadece kıvam artırma değildir,bunun yanı sıra çok değişik özellikleri ile kullanıldıkları gıdalara değişik yapılar katmaktadırlar.
Katkı Maddelerinin Zararları;
Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski. Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski. Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
Turşu suyunu çeşme suyuyla değil, içme suyundan hazırlayın. İçme suyunu da turşuya eklenmeden önce kaynatıp bir gün beklettikten sonra kullanın. Bazı turşularda su yerine domates suyu da kullanılabilir. 3. Turşu yapmanın temel kurallarından birisi sofralık tuz değil kaya tuzu kullanmaktır.
Turşu; çeşitli meyve ve sebzelerin yüzeyinde doğal olarak bulunan laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği fermentasyon sonucu elde edilen, içeriğindeki laktik asit ve tuzun etkisi ile uzun süre saklanabilen fermente bir üründür [1].
Bizim kurduğumuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur.
Doğadan sofralara gelen Torku ürünleri hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilir.
Bu yolla zararsızlık miktarı belirlenen ve dolayısı ile güvenli kullanılma koşulları bilinen katkılara 'E kodu' veriliyor. 'E kodu' her ülkede aynı anlama geliyor. Dolayısıyla 'E kodu' bir gıda katkısının güvenli olduğunu gösteriyor."
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI NELERDİR? Çok uzun vadede tüketilen hazır gıdalar kanser olma riskini arttırıyor. Kalp krizine neden oluyor, kalp hastalıkları ve damar hastalıklarına yol açıyor. Kişilerin diyabet (şeker hastalığı) olma riskini arttırıyor.
Teknik Bilgiler: Gıda katkı maddeleri listesinde E 202 koduyla yer alan potasyum sorbat, koruyucu bir katkı maddesidir. 1930'lu yılların sonlarında sorbik asit ve tuzlarının mikrorganizmaların gelişimini engellediği keşfedilmiştir. Bundan sonra potasyum sorbatın gıda sanayisinde kullanımı hızla artmıştır.
Karbonhidratlar yediğimiz besinlerde en çok bulunan öğe. Gün içinde tükettiğimiz besin ve içeceklerle aldığımız enerjinin %55-60'ını karbonhidratlardan sağlarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri