Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
İyi mısırın taneleri orta koyu sarı renkte olur. Tanelerinden birine hafifçe bastırdığınızda içe doğru ezilir hatta çok iyi tür bir mısırsa bastırdığınızda patlayabilir, içinden sıvı bile çıkabilir. Burada aradığımız özellikle hafif bastırınca içe gömülüyor olması.
Besin olarak önemli bir yere sahip olmasının yanında bir çok alanda da kullanılan mısır bitkisinin, yerel olması için 8 sıralı olması gerektiği, bu sayının üzerindeki sıraya sahip mısırların hibrit veya daha ileriye gidilerek GDO'lu olduğu yönünde sık sık tartışmalara şahit oluyoruz.
Mısırın olgunlaşmasını tamamlayıp tamamlamadığı, tanenin koçana bağlandığı uç kısmında oluşan “siyah nokta” nın varlığı ile anlaşılır. Koçanın orta kısımlarından rastgele alınan her 4 tanenin 3 tanesinde siyah nokta oluşmuş ise, mısır olgunlaşmasını tamamlamış demektir.
Genetiği değiştirilmiş patlamış mısır bulunmamaktadır.
Çoğu tatlandırıcı ve tatlandırıcı barındıran şeker ve çikolata GDO içerir.
İlgili 43 soru bulundu
Yerli Mısır (3 adet)
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne her renkten 2'şer adet olmak üzere 10 renk mısırı numune olarak gönderdim. Numunelerin analizi sonucunda mısırın tamamen doğal olduğu, GDO'lu olmadığı ve insan sağlığına zararının bulunmadığına ilişkin belge aldım.
Koçanın ağırlığını elinizde hissedin. Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için koçanı elinize alın. Ağır mısır sütlü, hafif koçan ise kuru ve sütsüz olduğunu gösterir.
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Seçtiğiniz mısırların taneleri iri ve dolgunsa aynı zamanda üzerlerine baskı uyguladığınızda hemen parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır. Eğer mısırlar buruşuk ve sert taneli ise almayın. Bu tarz mısırlar hem geç pişer hem de çok lezzetli olmaz.
Patlatmalık ve haşlamalık olarak ürettiğim mısırların lezzet olarak da normal mısırlardan hiçbir farkı yok. Ayrıca tamamen organik.
d) Çiçeklenme döneminde toprak neminin azlığı, tepe püskülü çıkışını hızlandırırken koçan püskülü çıkışını geciktirir. Bu da tepe püskülü ile koçan püskülü arasında uyumsuzluğu oluşturur.
Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
Tencereye 3 litre soğuk su, mısır ve aroma versin diye birkaç kabuk konulacak ve kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak.
Mısır yağında 200 mg/kg kadar bulunmaktadır.
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Mısır, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya ve Manisa ise mısır üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Daha önce de vurguladığımız üzere mısır suyu seven bir bitkidir ve tohumdan ürün vermeye uzayan süreçte daima nemli bir toprağa ihtiyaç duyar.
Patlamış mısırın renginin beyaz olmasının sebebi de içerisindeki nişastadan dolayıdır. Mısırın patlaması işte bu kalın kabuk sayesindedir. Bu kabuk yanmadan ısıtıldığında ısıyı nişastalı iç kısma doğru iletir.
Hazırladığınız buzdolabı poşetlerindeki süt mısırları, buzdolabınızın buzluğuna ya da derin dondurucuya koyup, 1 sene kadar muhafaza edebilirsiniz. Buzlukta sakladığınız taze mısırları, arzu ettiğiniz zaman buzunu çözdürüp, kullanabilirsiniz.
Tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar su doldurun . İçine yarım çay bardağı süt ilave edin . Kapağını kapatıp ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakın. 30 ile 45 dakika arası pişecektir .
2. “GDOsuz” etiketi arayın. Şirketler gönüllü olarak ürünlerini “GDO'suz” olarak etiketleyebilir. Örneğin etiketlerde “GDO'suz” ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir” yazabilir. Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin “soya lesitin”in, GDO'suz olduğu belirtilir.
Bir ürünün GDO'lu olup olmadığı sadece laboratuvar analizleriyle anlaşılmaktadır. GDO'ların analizi; genetik modifikasyon sonucu oluşan yeni molekülün (DNA, RNA veya protein) tespit edilmesi esasına dayanır.
Starlink olarak adlandırılan bir mısır soyu, ABD'de yalnızca hayvan besini olarak kullanılmasının ardından bu soya yiyeceklerde rastlanmış ve bu durum 2000 yılında başlayan dönüşlere neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri