İlçede yetiştirilen başlıca ürünler patates, armut, elma, ayva, erik, kiraz, kızılcık ve cevizdir.
Şavşat gezilecek yerler içerisinde bulunan Şavşat kalesi ilk olarak gezilmeye başlanması gereken noktalardan biridir. Ardından yaylalar arasından en belirgin ve keyifli unsurları bulunan Arsiyan yaylası, Papart yaylası ve Tibet kilisesi son derece keyifli tarihi noktalar arasında bulunmaktadır.
Şavşat'a uğradığınızda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Şavşat Karagöl, Arsiyan Yaylası, Papart Vadisi, Şavşat Kalesi ve Tibeti Kilisesi bulunmaktadır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Şavşat Karagöl, doğal güzelliğiyle ön plana çıkmaktadır.
Tarih kaynaklarına göre Şavşat civarında M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimer kabileleri yaşamışlardır. Bölge daha sonraları sırasıyla Saka Türklerinin, Romalıların ve Sasanilerin elinde kalmıştır.
Şavşat (Gürcüce: შავშეთი; okunuşu: "şavşeti"; Osmanlıca: شوشاد /Şavşad ya da شاوشت / Şavşet), Karadeniz Bölgesi'nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir.
İlgili 20 soru bulundu
Katmer, silor, börek (cevizli, peynirli, kıymalı, tereyağlı), kete, erişte, hınkal, tahıl gevreği, mısır gevreği, bişi, fetir, mafiş lokum, çırığ, cimur, kançlama, makarna, mantı, dügmaç hamur işlerindendir. Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur. Millî parklarıyla ünlüdür. Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl turistik yerlerden bazılarıdır.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
10- Şavşat, Artvin
Türkiye'nin en kuzeydoğusunda konumlanan Şavşat, 2015 yılında Türkiye'nin 10. sakin şehri oldu. Karadeniz Bölgesi zaten başlı başına doğa harikası bir yer.
İlçemiz Nüfus Müdürlüğüne bağlı; 61 Köy, 7 Mahalle idari birimi bulunmaktadır.
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Tortum, Uzundere, Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.
ilk kez asur yazılı belgelerinde "şeşe" olarak bahsedilir. gürcüce'de "şavi" kara "şad" orman anlamına gelmektedir. şavişad zaman içerisinde "şevşad-şavşîd-şavşetî-şavşet" isimleriyle anıldıktan sonra evrimini tamamlayıp şavşat ismini almıştır. köy işi yemekleri müthiştir.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Yatık döner ismiyle bilinen cağ kebabı, Artvin yöresinin ünlü yemekleri arasında yer almaktadır. Erzurum'da yapılan kebaba kıyasla daha tatlı ve baharatlı olan cağ kebabı, yabancı turistlerin de beğenisini kazanmaktadır.
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlk adları Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Doğu Hemşinlileri: Artvin ilinin Hopa (özellikle Kemalpaşa) ve Borçka ilçelerinde yaşayan, anadili Ermenice'nin batı lehçelerinden biri olup yerli halkça Homşetsi/Hemşotsi, Homşetsi lizu (Hemşinli dili) veya Hemşince olarak adlandırılan dil olan Sünni Müslüman gruptur.
Patates: longur (Trabzon). Sarımsak: zakota (Rize). Diğer: göverti (Artvin).
Gürcüler veya Kartveliler (Gürcüce: ქართველები Kartvelebi), günümüzde büyük bölümü Gürcistan'da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerine de dağılmıştır.
Bugün Rize'de yaşayan Hemşinliler içinde Ermenice kelimelerin bulunduğu Türkçeyi, Artvin'de yaşayanlar ise Er-‐ menicenin bir lehçesi olan Homşetma dilini konuşmaktadırlar. Hopa Hem-‐ şinlileri kendini Türk hissetmektedir.
Şavşat kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Şavşat kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri