Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Sebzeler; Mısır, brokoli, karnabahar, brüksel lahana , ıspanak , kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler, serotoninden zengin, kabuklu fırınlanmış patates ve mantarda iyi kaynakları . Soya ürünleri ( tofu , soyasütü , soyafasülyesi ) serotonin seviyelerinin stabil kalmasına yardımcı.
İlgili 44 soru bulundu
Merkezi sinir sisteminde ve kan trombositlerinde bulunan serotoinin temel aminoasitlerden olan triptofandan üretilir. Dışardan vücuda alınan triptofan çoğunlukla fındık, peynir, kırmızı et gibi gıdalarda bulunur ve eksikliği durumunda serotonin seviyesi düşer bu da mod düşüklüğüne neden olur.
Serotonin üretimini destekleyen diğer ürünler:
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Sebzeler: Sarımsak, havuç, kabak, kuşkonmaz, brokoli, mısır, ıspanak, yeşil fasulye, patates, lahana, pancar, marul, soğan ve domateste bol miktarda serotonin yapı taşı bulunur.
Serotonini Arttıran Tek Şey Besinler Değildir
Serotonin seviyelerini artıracak birçok başka seçenek var.Yeşil çay ve probiyotikler gibi içecekler serotonini artırmaya yardımcı olur. Bu içecekler serotonin içermese de, içindeki diğer bileşenler serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Kalsiyum, beyin sağlığı için önemlidir ve depresyon, anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına da iyi geldiği görülmüştür. B6 vitamini, beyindeki serotonin üretiminde önemli bir rol oynar. D vitamini ise beyin fonksiyonları için önemlidir ve depresyon ve diğer ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Serotonin Nasıl Ölçülür ? Serotonin ölçümü için genellikle kanda veya idrarda serotonin seviyesini belirlemek için testler kullanılır. Bu testler, serotonin seviyesini doğrudan ölçer ve klinik olarak serotonin düzeyinin normal olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Serotonin beyin ve bağırsaklarda üretilir. Bağırsaklarda üretilen serotonin, tüm vücutta üretilen serotoninin %90'ını oluşturur. Gastrointestinal sistemi (sindirim sistemini) kaplayan hücrelerde serotonin bulunur.
Tam pirinç, baklagiller (soya, fasulye, bezelye, mercimek), brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, yumurtalar, süt ürünleri, etler, yağlı balıklar, bitter çikolata, muz, fındık ve tohumlar tüketerek serotonin düzeyini artırabilirsiniz.
Seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubundan olan ilaçlar; depresyon, anksiyete ve diğer duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Bu ilaçların beyindeki mutluluk aktivitesini artırması ile ruhsal durumun iyileştirilmesi amaçlanır.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner.
Yumurta içinde zengin miktarda protein bulunmaktadır ve oldukça faydalıdır. İçeriğindeki zengin protein, triptofanın kan seviyesini önemli oranda çoğaltır. Peynir: Mutluluk hormonu sağlayan gıdalar içinde önemli olan diğer besinlerden biri ise peynirdir.
Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili olan D vitamini, serotonin seviyelerini de etkileyebilir. Özellikle D vitamini eksikliği görülen bireylerde serotonin seviyelerinde de düşüklük gözlemlenebilir.
Triptofan açısından zengin olan süt, serotonin hormonu salgılanmasına yardım ediyor. Her gün bir bardak süt mutluluk üzerinde etkili. Serotonin zengini olan muz, pozitif bir yaşam isteyenler için öneriliyor. Günde bir tane muz keyfinizi yerine getirmek için yeterli.
Melatonin için karanlıkta uyuyun
Başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındıkta yüksek miktarda melatonin bulunur. Oreksin isimli beyinde bulunan bir madde de uyku, açlık gibi zihinsel aktivitelerin düzenlenmesinde önem taşır. Karbonhidrat alımının artması durumunda oreksin düzeyi azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri