Tesisatta su basıncı yükseldiğinde peteklerden ya da tesisattan ortama su sızıntısı olabilir. Ayrıca kombinin altından su sızması da basıncın yüksek olduğu anlamına gelir. Kombinin fazla suyunu tahliye ettikten sonra kombiyi çalıştırmak istediğinizde kombiniz çalışmayabilir.
Genellikle mutfak, banyo ya da balkon gibi ıslak alanların birinde ana tahliye musluğu bulunur. Bu musluğu açarak kombi basıncınız normal seviyeye gelene kadar fazla suyu tahliye edebilirsiniz. Kombiniz 1.5-2 bar basınca geldiğinde ana tahliye musluğunu ya da müşürü tekrar sıkarak, işlemi tamamlayabilirsiniz.
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir? Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir. Su seviyesi arttıkça su sızıntısı da artacak ve zamanla daha farklı arızalar ortaya çıkacaktır. Su seviyesi 1,5 – 2 bar arasında olmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın. Bu işlemler için detaylı bilgiyi ürününüzün kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk sebep doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz.
Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında çeşitli güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu nedenle kombi su basıncı düştüğü zaman kombi çalışmayı durdurur.
Tesisatta su basıncı yükseldiğinde peteklerden ya da tesisattan ortama su sızıntısı olabilir. Ayrıca kombinin altından su sızması da basıncın yüksek olduğu anlamına gelir. Kombinin fazla suyunu tahliye ettikten sonra kombiyi çalıştırmak istediğinizde kombiniz çalışmayabilir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Demirdöküm kombinize yakın bir radyatörün hava alma kısmını düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Açtığınız zaman altına derin bir kap ya da kova tutun. Açmanız sonrasında bu bölümden su gelecektir. Bir miktar kadar su aldığınızda Demirdöküm kombi basıncında azalma olduğunu göreceksiniz.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Genellikle kombi bakımlarının periyodik şekilde yapılmaması gibi durumlarda bu sorun çok yaşanmaktadır. Kombi genleşme tankı arızasının anlaşılması oldukça kolaydır. Kombi cihazında basınç yüksekliği, basınç düşüklüğü ya da su akıtma gibi problemlerde genleşme tankı arızası olduğu söylenebilir.
Kombideki su 1,5 barın altında olunca, kombi pompası sürkülasyonu sağlamak için daha çok çalışır ve doğalgaz sarfiyatını arttırdığı gibi ısınmadan yeterli verim alınmaz.
Sonuç olarak, sizler de kullandığınız kombinin basıncını arttırmak yani su basmak için bu vanalara benzer olanı tespit edip, işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarak sola doğru çevrildiğinde çalışır.
Baymak kombilerin üzerinde bulunan manometre ile kombinizin basıncı okunabilir. Analog manometre olmayan Baymak kombilerde cihaz menüsü içinden ilgili menü seçilerek anlık basınç okunabilir. Soğuk tesisatta en düşük 1 bar olabilir fakat optimum basınç 1-1,5 bar aralığında olmalıdır.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Doldurma Musluğu Arızası Nasıl Anlaşılır
Kombi basıncı yükselir Kombinizdeki bar göstergesi sürekli arttığında yani basınç yükselme durumları olduğunda genelde doldurma musluğu arızası karşımıza çıkar.
Kombinin basıncının sık sık düşmesi iki sebebe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisinde; kombi içerisinde bulunan genleşme tankı diğeri ise kalorifer tesisatında bulunan su kaçağıdır.
Önemli Bilgi: Demirdöküm kombi kullanılsa da kullanılmasa da basınçta yükselme oluyor ise sorunun sebebi ya doldurma musluğudur ya da plaka eşanjördür. Demirdöküm kombi kullanıldığında basınç düşüyor kullanılmadığında yükseliyor ise bu durumda sorun genleşme tankı ile alakalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri