Dogmatizm, A priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir.
Dogmatizmi benimseyen kişiler kendi fikir ve inanışlarının mutlak doğru olduğunu da ileri sürerler. Dogmatizmde eleştiri, tartışma ve fikir beyanları ortaya atılmaz. Geçmişten günümüze dogmatizme pek çok örnek verilebilir. Özellikle orta çağda dogmatizm çok gelişmiş ve zirve noktasına ulaşmıştır.
Dogmatizm Ölçeği (Dogmatism Scale) geliştirmiştir1.Dogmatizm, otoritelerce ileri sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin bilgi sayan anlayıştır. Temelde skolastik gelenekten beslenen ve günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretiler bu ad altında anılır.
Dogmatik kelimesine Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman, 'Felsefe ve din dogmalarının mantıksal açıdan ve sıralı biri yolla ortaya konuluşu' biçiminde ifade etmek mümkün. Özellikle deney bilgisini ve kanıtları bir kenara bırakmak suretiyle, onları hiçe sayarak inanç öğretileri çıkaran bir düşünce yapısıdır.
Dogmatizm, herhangi bir iddiayı, önermeyi, düşünceyi v.s. yi hiçbir tartışma yapmadan, eleştiriye tabi tutmadan, sadece duygulara, kişisel eğilimlere dayanmak suretiyle doğrulamak, benimsemek eğilimidir.
İlgili 30 soru bulundu
Dogmatizm bir düşüncenin doğru olabilirliği ya da duruma göre doğru olabileceğini değil anlaşılan haliyle ve her durumda kesin doğru olarak kabul edildiği bir tutumu ifade etmektedir.
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Bugünlerde gerek "pragmatik" gerekse "dogmatik" sözcüğü olumsuz çağrışımlara açık. Pragmatik kişi koşullara göre farklı davranan, dogmatik kişiyse kendi bildiği doğruları incelemeden karşıt görüşleri kestirip atan olarak anlaşılıyor.
Dogma kelimesi, bir otorite tarafından ortaya konulan her türlü araştırma ve incelemeye kapalı olarak kabul ettirilmeye çalışılan her türlü görüş ve inanış olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre dogma kelimesi, bir görüş için sorgulanması ve tartışılması mümkün olmayan gerçek olarak açıklanmaktadır.
Metafizik öğretiler ve unsurlar deney alanının dışında kalır, test edilemez ve doğruluğu ispatlanamaz. Bu nedenle metafizik öğretilerin tamamı inakçı yani dogmatik kabul edilir.
Dogmatizm bir öğreti ve değiştirilmesi mümkün olmayan mutlak ve olduğu gibi uygulanması gereken öğreti zinciri olarak tanımlanır. Dogmatik fikirler tartışmaya veya eleştirilmeye, fikir vermeye veya almaya kesinlikle açık değildir. Kurallar olduğu gibi kabul edilmeli ve uygulanmalıdır.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Din ve genel anlamda her türlü dogmadan kaynaklanan felsefî, bilimsel, düşünsel, zihinsel ve kültürel tutumlar toplumsal zeminde olumlu ve olumsuz boyutlara kayabilecek oranda dogmatik olabilir.
Skolastik felsefe/düşünce, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.
Sistematik kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden farklı sözcükler eşliğinde ifade edilir. Genel olarak herhangi bir sistem altında ve düzenli bir şekilde yapılan çalışmalar bütünü şeklinde genelde kullanılır.
Statik, durağan anlamına gelen, fiziğin statik dengede duran sistemlerle ilgilenen dalıdır. Eğer bir cismin parçaları, birbirlerine göre izafi hareket yapmıyorlarsa, o cisim için statik dengede denir.
Dogmatizm, A priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma veya nas denir.
Kişilerin herhangi bir düşünceye saplantılı olarak inanması, bağnaz olarak değerlendirilir. TDK'ya göre de, saplantılı düşünce anlamına gelir.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte.
Pragmatizm, felsefede; uygulayıcılık, uygulamacılık, pragmacılık, fiîliyye, faydacılık, yararcılık gerçeğe ve eyleme yönelik olan, pratik sonuçlara yönelik düşünme temelleri üzerine kurulmuş olan felsefi akımdır.
Dogmatik düşünceye sahip olan kişilerde genellikle, herhangi bir konuda oluşan yeni fikirlere karşı durma durumu gözlemlenir. Bu tutumlarla birlikte her fikre olumsuz olarak bakarlar. Bu davranışa sahip olan kişiler, genellikle yeni fikirleri eleştirmez ve sorgulamazlar. Bu duruma karşı yetersiz olduklarını gösterir.
Programatik reklamcılık, medya satın alma işlemini otomatikleştirme ve pazarlama teknolojisi kullanılarak dijital reklamlar oluşturma uygulamasını ifade eder. Etkili bir programatik reklamcılık stratejisi için otomatik bir iş akışı kullanarak reklamları hedef kitlenize etkili bir şekilde sunun.
Dogma; aklın, bilimin süzgecinden geçmemiş, analizine uğramamış, doğruluğu sorgulanmadan kabul edilmiş herhangi bir görüş, inanış, teori veya bilgiye denir. Bu bilgiye, sorgulamadan inanıp ittiba edenlerin yaptığı ise dogmatikliktir.
Dogmatiklik, kanıtları görmezden gelerek inanç esaslı kabullere bağlı olma durumudur ve ateizm bunun tam tersidir. Çünkü ateizm, bir yaratıcının var olduğu üzerine her hangi bir kanıt, veri, bulgu söz konusu olmadığı için var olan bir bakış biçimi.
Bu konuda Kur'an'daki “.. Şüphesiz Allah katında din İslâm'dır”(Âl-i İmran, 3/19), “.. İşte bu dosdoğru dindir”(Rum, 30/30) bu âyetlerde yegâne dinin İslâm olduğu vurgusu yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri