- Basit Dağıtım Yöntemi (Doğrudan Dağıtım Yöntemi): Dağıtıma tabi gider yerlerinde toplanmış giderleri sadece esas üretim yerleri arasında dağıtıldığı yöntemdir. Gider yerleri arasında dağıtım yapılmaz. Dağıtıma tabi gider yerlerinin giderleri, sırayla bir sonraki gider yerine dağıtılır.
Kademeli dağıtım yöntemi:
Dağıtılan yardımcı gider yeri, esas üretim gider yerlerine ve kendisinden sonra gelen yardımcı gider yerlerine pay verir. Kendisinden önce dağıtılan gider yerine pay verilmez. Örnek: Yemekhane giderleri işçi sayısına, tamir-bakım servisinin giderleri yatırım tutarına göre dağıtılmaktadır.
2. Dağıtım: 1. dağıtım sonrasında yardımcı gider yerlerinde toplanan giderlerin esas üretim yerlerine dağıtılmasıdır. 3. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan üretim giderleri, gider yerlerinde üretilen mamullere yüklenmekte, faaliyet gider yerlerinde toplanan giderler ise sonuç hesaplarına aktarılmaktadır.
Bu dağıtımın temel amacı, tüm üretim giderlerinin, üretilen mamul maliyetlerine yüklenmek üzere, bu mamulleri üreten (esas) üretim yerlerinde toplanmasıdır.
İkincil dağıtım ise, gelirin doğuşu ile kullanışı arasında geçen yeniden dağılımı ile ilgili konuları kapsamaktadır. Bu nedenle ikincil dağıtım devletin araya girerek sosyal ve etik nedenlerle birincil dağılımı düzenlemesi anlamına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Doğrudan dağıtım: Üreticinin kendi satış örgütüyle tüketiciye satış yapmasıdır. Dolaylı dağıtım: Üretici ile tüketici arasında toptancı, perakendeci, iktisadi bağımsızlığı olan satış temsilcisi, komisyoncu gibi aracı kuruluşların olmasıdır.
Doğrudan doğruya perakendecilere veya diğer toptancılara mal satan kişiye toptancı denir. Ecza depoları buna örnek verilebilir. Pazarda üretici ve perakendecilere hizmet sağlarlar. Üreticinin satış politikasını yansıtır.
I. Dağıtım: Üretimle ilgili olarak ortaya çıkan tüm giderler esas üretim gider yerlerine, yardımcı üretim gider yerlerine ve hizmet gider yerlerine dağıtılır. II. Dağıtım: Yardımcı üretim gider yerlerinde ve hizmet gider yerlerinde toplanan genel üretim giderleri esas üretim gider yerlerinde toplanır.
3) Üçüncü Dağıtım : Esas üretim gider yerlerinde toplanan giderlerin (maliyetlerin) üretilen mamullere dağıtılmasıdır. büyük önem vererek, örgüt yapısını buna göre oluşturmuş işletmelerde, örgüt birimleri halinde birkaç gider yerini kapsayabilir. (bakım) servisi” gibi birimleri kapsar.
İkinci dağıtımda, yardımcı hizmet gider yerlerinde toplanmış maliyetler esas üretim gider yerlerine aktarılır. Böylece, tüm maliyetler esas üretim gider yerlerinde biriktirilmiş olur. Üçüncü dağıtımda ise, esas üretim gider yerlerinde biriktirilmiş olan maliyetler ürünlere dağıtılarak birim GÜG maliyetleri bulunur.
İkincil maliyetler, kaynak havuzunu destekleyen diğer kaynak havuzlarından aktarılan maliyetlerdir. Birincil ve ikincil maliyetler, kaynak havuzunun çıktısıyla ilişkilerine bakılarak, sabit ve orantısal maliyetler olarak sınıflandırılırlar (White, 2009: 74-75).
Üretim giderlerini üç grupta toplayabiliriz: 1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri.
Direkt maliyet giderleri (DİMMG ve DİG) dışında kalan giderlerin tamamına bu isim verilir. Bu giderler maliyetlerine doğrudan yansıtılamadığından bazı ölçülere göre mamullere yüklenmesi gerekir. Bu dağıtım kriterlerine dağıtım anahtarları adı verilmektedir.
Değişken Giderler: Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.
Tam maliyet yönteminde, dönem içinde katlanılan tüm üretim maliyetlerine üretimin gerçekleştirilmesi için katlanıldığı varsayılır. Bunun bir sonucu olarak, sabit ve değişken maliyet ayrımı yapılmaksızın tüm maliyetlerin üretim maliyetlerine yüklenilmesi söz konusu olur.
Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.
Yükleme Oranı: Yükleme oranı, genel üretim giderinin mamullere yüklenmesinde kullanılır. İşletmede birden fazla mamul çeşidinin üretilmesi durumunda; üretim maliyetini oluşturan tüm maliyet unsurları bu mamulle ilişkilendirilir.
'Genel Gider Oranı = Toplam Dolaylı Maliyetler / Tahsis Tedbiri' formülünü kullanarak Ali'nin genel gider oranının 33.33 TL olduğunu öğreniyor. Genel maliyetin, gerçek maliyetler veya bütçelenen / öngörülen maliyetler kullanılarak hesaplanabileceğini belirtmek önemlidir.
Ürünlerin alıcılara ya da nihai tüketicilere ulaştırılması olarak adlandırılan faaliyetlerin tümü dağıtım maliyetlerini oluşturur. Pazardaki ulaştırma ve diğer dağıtım maliyetleri genellikle üretim maliyetleri kadardır.
Taşıyıcı firmaların dağıtım faaliyetleri veya bir başka ifade ile ürünlerin alıcılara ya da nihai tüketicilere ulaştırılması olarak adlandırılan faaliyetlerin tümü dağıtım maliyetlerini oluşturmaktadır. Pazardaki ulaştırma ve diğer dağıtım maliyetleri genellikle üretim maliyetleri kadardır.
Birim Maliyetlerin Hesaplanması
Tamamlanan birimlerin maliyeti, katlanılan toplam maliyetin toplam eşdeğer ürün miktarına bölünmesiyle hesaplanır.
Dolayısıyla dağıtım kanallarının iki aktörü vardır; üretici ve aracı.
Bu tür dağıtımda maliyet yüksektir. Dolaylı dağıtım, bir malın üreticiden tüketiciye aktarılmasında, araya hukuksal ve ekonomik bakımdan bağımsız olan ticari işletmelerin girmesi demektir. Bu aracılar; acenteler, toptancılar, perakendeciler ve bunlara benzer işletmelerdir.
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri