Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu tıbbî bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişiler "ebe" olarak isimlendirilir.
Doğumu yaptıran kadına "ebe" denilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ, World Health Organization [WHO]) (11) gebelikte, doğumda ve doğumdan sonra gerekli hizmeti sunan, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptıran ve yenidoğanın bakımını yapmak üzere eğitilen kişiyi “ebe” olarak tanımlanmaktadır.
Sözcük olarak “doula” Yunancadan gelir. Anlamı “hizmet eden kadın” dır. Doğum koçu, doğum destekçisi, doğuma yardımcı kadın olarak da bilinir.
Sağlık Bakanlığı, sezaryenin kadın ve bebek sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 48 bin 826 olan ebe sayısı 2018'de artırılacak, ebeler doğum takibi ve esnasında aktif görev alacak.
İlgili 15 soru bulundu
Günümüzde ebeler ile ilgili yasal düzenleme ve buna bağlı çalışma şartları 2004 yılında Aile Hekimliği sistemine geçilmesi ile Aile Hekimliği Kanununda ebeler, hemşire ve sağlık memurları ile birlikte 'Aile Sağlığı Elemanı' olarak tanımlanmıştır.
Ebe hemşire nedir, sorusu; hamilelik süreci boyunca kadınlara yardımcı olan, kadınların doğum yapmasından ve bakımlarından sorumlu tıp görevlisi olarak, yanıtlanabilir. Bu bağlamda ebe hemşire kimdir, sorusuna; hamile kadınların en büyük yardımcılarından biridir, yanıtı verilebilir.
Tabii ki kadın istediği yerde dilediği şekilde, tek başına bile doğum yapabilir; bu en doğal hakkı ve bunun için kısıtlayıcı bir yasa yok!. Ancak doğum konusundaki devlet politikaları kadınların hastanelerde doktorlar ile doğum yapması yönünde ve sağlık sistemini de buna göre düzenliyor.
1847 yılında Guraba Hastanesinin de Kadın Hastaları için bir bölüm açıldı. İlk Türk Asıllı Ebe Tayini, Fatma ve Nefise isimli Türk Ebelerin, 750'şer kuruş maaş karşılığı tayin edilmesiyle gerçekleşmiş, İlk Devlet Ebeliği başlatılmıştır.
Doğum sırasında, ebeler, annenin doğum sürecini takip eder ve doğumda yardımcı olurlar. Ebeler, doğum sonrası dönemde de annelerin sağlık durumunu takip eder, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için emzirme ve bebek bakımı konusunda danışmanlık sağlarlar.
Kadın doğum uzmanı, kadın hastalıklarını teşhis ve tedavi edip, kadınlara hamilelik veya doğumla ilgili tıbbi bakım sağlayan doktorlara verilen mesleki unvandır.
Ebe Ne Demek? Ebe; doğuma yardımcı olur, annelere, bebeklerine, eşlerine ve ailelerine doğum öncesi ve doğum sonrası bakım ve destek sağlar.
Özel ebe nedir? Özel ebe, doğumdan önce ve doğumdan sonra anneye destek olan bir profesyoneldir. Doğum öncesinde tanıştığınız, bağ kurduğunuz ebenin adeta bir kız kardeşiniz gibi doğumda size destek vermesi, doğumunuzu olumlu duygular ile tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Antepartum: Prenatal: Doğum öncesi: Konsepsiyondan eylemin başlangıcına kadar geçen zamandır. Postpartum: Doğumdan sonra kadının vücudunun gebelik öncesi durumuna dönünceye kadar geçen zaman. İntrapartum: Doğum eyleminin başlangıcından, fetüsün ve plesentanın doğuma kadar geçen zaman.
Bugün ebelik kadın mesleği olarak görülmesine rağmen, dünyanın pek çok ülkesinde erkek ebeler görev yapmaktadır. Ülkemizde ise üniversite giriş sınavları için yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamalarında erkeklerin tercih yapamayacağı belirtilmektedir.
M.Ö. 4000 yıllarında, Sümerler zamanında, doğumların, dişilik sembolü olan Analık ve Merhamet Tanrıçaları tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Ebeliğin kutsal bir meslek olarak görüldüğü, Eski Mısır'da, Kral Pharaol'un ebeler Shifra ve Pua'ya verdiği emirlerden de anlaşılmaktadır.
Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu tıbbî bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişiler "ebe" olarak isimlendirilir. Ebe örekesi denilen iskemleye oturtulmuş hâmile kadına doğum yaptıran temsîlî ebe resmi.
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Normalde lezbiyen çiftlerden yalnızca biri biyolojik olarak hamileliği yaşayabiliyor. 'İki taraflı Zahmetsiz Tüp Bebek' (Effortless Reciprocal In Vitro Fertilization' ya da kısa adıyla 'ER-IVF' denilen bir yöntem sayesinde her iki kadın da döllenme sonrası oğullarını fiziksel olarak bedenlerinde taşımış oldu.
Kadınlarda doğurganlık yaşı, 21 ve 30 yaş arasındadır ve bu yaş aralığı doğurganlıkların en yüksek olduğu dönemdir. Bundan dolayı daha rahat bir şekilde hamile kalınır. Ancak 35 yaşından sonra hamile kalabilme şansı, yumurta olgunlaşma sürecinin bozulmasından dolayı azalmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Ebe 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ebe , Ocak 2023 yılında ortalama 16.280 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.032 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Doğumu yaptıran ebeye, para, altın, kıyafet, basma, ayakkabı, havlu, tavuk, yumurta gibi hediyeler verilir, ya da içerisinde patik, şalvar takımı, dane, seccade gibi eşyaların bulunduğu bohça verilir.
Ebe, hemşire ve sağlık memurlarının toplum sağlığı bölümlerinden mezun olan kişiler sağlık kabini açarak mesleklerini icra edebilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 6091 sayılı “Sağlık Kabinlerinin Açılış ve İşleyişi Genelgesi” sağlık kabini açmak için gerekli olan belgeler belirtilmektedir.
Ebelik, gebelik teşhisi ile gebeliğin gözetimini yapmak ve normal doğum yaptırmak için görevli kişilerin yürüttüğü tıbbi bir görevdir.
Nineye bazı yörelerde nene, ebe de dendiği olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri