Anneler emzirme telaşına düşüp “Çocuğum doyuyor mu acaba?” diye düşünürken, aldığı kiloları vermeye çalışır. Doğumdan sonra ilk 4 ayda 0,5-1 kilo zayıflama normal kabul edilir. Ancak anne çok kilolu ise ayda 2 kilo kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilodan daha fazla zayıflamak emziren anne için sakıncalı görülür.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Doğum sonrası kilo vermek ancak aynı zamanda dengeli beslenmek için önerilere kulak verebilirsin: Her emzirme süreci sırasında bir bardak su içmeye özen göstermelisin. Günde 2.5-3 litre su tüketmelisin. Sık aralıklarla süt sağarak süt üretiminin artmasını, doğal olarak kalori yakmayı hızlandırabilirsin.
Doğumdan hemen sonra göbek hizasında olan rahim yüksekliği 1-2 hafta içinde leğen kemiği içinde hissedilemeyecek kadar küçülür. 6 hafta sonunda normal büyüklüğüne döner. Bu sürede rahim iç zarı kanama ile atılmaya devam eder.
İlgili 39 soru bulundu
Gebelik boyunca genişleyen ve esneyen karın kasları ve pelvik kaslar 6 hafta sonra toparlanır ve bu dönemden sonra egzersiz önerilir. Dolaşım, boşaltım, endokrin gibi diğer sistemlerde olan değişiklikler de 6 hafta sonunda normal haline döner.
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak doğum sonrası vajinanın eski haline dönmesi tamamen mümkün olmayabilir.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Anneler emzirme telaşına düşüp “Çocuğum doyuyor mu acaba?” diye düşünürken, aldığı kiloları vermeye çalışır. Doğumdan sonra ilk 4 ayda 0,5-1 kilo zayıflama normal kabul edilir. Ancak anne çok kilolu ise ayda 2 kilo kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilodan daha fazla zayıflamak emziren anne için sakıncalı görülür.
Gün içerisinde tüketilen yemekler ve içeceklerle kilomuzda artışlar meydana gelebilmektedir. Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Doğumdan sonra ilk aylar annenin ve bebeğin uyku düzeninin oturtulmaya başladığı dönemdir. Bunun için hemen (çoğunlukla 4 aya kadar) bir diyet programı uygulanmasını önerilmemektedir. Gebeliğinde fazla kilo alan anneler hamileliğin ilk 4 ayını atlattıktan sonra toparlanma dönemi sonrası diyet yapmaya başlayabilirler.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Emzirme döneminde haftada yarım kilodan fazla kilo kaybı yaşanmamalıdır. Acele etmeyin ve sağlıklı bir şekilde doğum kilolarınızdan kurtulmayı hedefleyin.
İlk 3 ay kilo vermek için uğraşılmamalıdır. Eğer annenin süt salınımı iyi ve bebekte anneyi yeterince emiyor ve annede gereksiz kalori almıyor ise anne emzirirken zayıflayacaktır. Emziren anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir.
Anne sütü çok kolay sindirildiği için her emzirme sonrası midesi çabuk boşalır ve sık acıkır. Eğer bebek normal süresinden önce doğduysa emerken çok çabuk yorulup uykuya dalabilir. Bu da sık aralıklarla emmesine neden olur. Bebek her acıktığında ne kadar sık aralıklarla olursa olsun emzirilmelidir.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel yaşama yeniden dönmek için uzmanlar 45 gün kadar beklenmesini öneriyor.
Hele ki bir önceki doğumdan 6 ay süre sonra gebe kalmak, anne adayı için de bebek için de tehlike arz etmektedir. Kimler iki doğum arasında ne kadar beklemeli? Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre iki doğum arasındaki sürenin iki yıldan kısa olması gebelikte riskleri artırmaktadır.
İkinci olarak annenin doğum sonrasında ilk reglisini olması süt kesilmesi belirtisi olarak algılansa da bu oldukça yanlış bir inanıştır.
Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez. Bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir. Bu iyileşme genelde 6 haftaya geçmez. Hemen doğum sonrası, genital bölgeye buz uygulama hem ağrıyı hem de ödemi azaltarak sizi rahatlatacaktır.
Tüm vücutta deri bollaşması ve sarkıklıklar meydana gelebilmektedir. Meme dokusunda büyüme ve sarkmalar oluşabilmektedir. Hormonal ya da doğum operasyonu esnasındaki fiziksel travmaya bağlı gelişen, vajen ve vulva deformasyonlarının yanı sıra doğum sonrası vajinal gevşeme ve genişleme olabilmektedir.
Vajinal genişlik normalde 2-3 cm iken normal doğum sırasında vajina yaklaşık olarak 14-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri