İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Dokunma duyusu bize, dokunuşların vücudumuzun neresinde olduğunu, bizim mi yoksa birşeyin mi bize dokunduğunu, dokunuşun hafif veya baskılı olduğunu, bize dokunan objenin niteliklerini nasıl algılayacağımızı anlatır. Dokunma duyusu, aynı zamanda güvende hissetme duygusudur.
MEİSSNER CİSİMCİĞİ VE MERKEL DİSKLERİ
Dokunma duyusunu algılayan reseptördür.
Dokunma duyusu deride bulunan reseptörler aracılığı ile alınır ve merkezi sinir sistemine iletilerek ağrı, sıcaklık, basınç gibi çeşitli duyuların algılanmasını sağlar.
Yüzeysel duyular (Eksteroseptiv duyular): Dokunma, ağrı ve ısı (sıcak, soğuk) duyuları. Derin duyular (Proprioseptiv duyular): Pozisyon, pasif hareket, vibrasyon ve derin ağrı duyuları.
İlgili 24 soru bulundu
Aristo bugün en çok bilinen 5 duyudan bahsetmiştir. Yaygın olarak bilinen, bu nedenle sıklıkla duyu sistemlerinin tamamını oluşturduğu düşünülen bu beşinin haricinde kaslarda, tendonlarda ve eklemlerde de duyu reseptörleri vardır. Bunlara kinestetik duyular denir.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Dokunma hissi gerçekten nasıl çalışıyor? Vücudunuzda cildin altında yaklaşık 5 milyon dokunma reseptörü vardır. Acı, dokunma, sıcaklık ya da basınç hissettiğinizde, bu reseptörler nöronlara elektrik sinyalleri gönderir ve bu sinyaller sonrasında omurga üzerinden beyne iletilir.
Dokunsal hassasiyetin, beynin dokunsal girdiyi işleme biçiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu hassasiyeti taşıyan kişiler için temas, kişiye eziyet hissettirir ve mümkün olduğunca dokunmadan kaçınır.
Burun, koku alma- mızı sağlayan duyu organımızdır . Deri, hissetmemizi sağlayan dokunma duyusu organımızdır .
Reseptör (biyoloji), çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan özelleşmiş hücre, hücre grupları veya sinir uçları.
Somatik duyu sistemi. İşitme, görme, koku, tat, vestibuler denge (iç kulaktaki denge organı) dışındaki tüm duyular… Somatik duyu reseptörleri vücudun her yerine dağılmış, en büyük duyu organı.
İkinci olarak epikritk duyu; temel duyuların kendi içlerinde yoğunluk ve yaygınlık bakımından ayırt edilebilmesini gösterir. Epikritik duyunun alınabilmesi için protopatik duyunun sağlam olması gereklidir10.Birleşik duyu, duyuların birlikte aynı kombinasyonda algılanması olarak tanımlanır.
Dünyayı algılamamız için beş duyu organımız bulunmaktadır. Bunlar görme, duyma, tatma, koklama ve dokunma duyularıdır.
Taktil duyu, vücudun en büyük organı olan deride yer alan reseptörler aracılığı ile dokunma duyusunun algılanmasını sağlayan duyu sistemidir. Vücudun en erken gelişmiş duyu sistemlerinden biri olan dokunma duyusu; hafif dokunma, titreşim, basınç, sıcaklık ve ağrı hakkında bilgi verir.
Dokunsal hassasiyet, bazı öğrenme güçlüğü olan çocuklarda sıklıkla görülen bir sinirsel bozukluktur. Bu bozukluk bir çocuğun dokunmaya duyarlı olmasına neden olur, öğrenmeyi engellememektedir ancak dokunsal hassasiyet ile ilişkili davranış reaksiyonları ve rahatsızlıklar öğrenme sürecini etkileyebilir.
Duyusal hassasiyet, çevreden ve vücuttan beyne iletilen duyusal uyaranlara karşı düşük eşiğe sahip olunmasıdır. Duyusal hassasiyeti olan bireyler uyaranlara karşı aşırı hassasiyet gösterirler ve rahatsız olurlar. Duyusal kaçınma, duyusal hassasiyeti olup bu durumun farkında olan kişilerin uyaranlardan kaçınmasıdır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu, merkezi sinir sisteminde oluşur. Beyin, gelen duyusal uyarıları alamaz, organize edemez ya da bu verileri yorumlayarak anlamlı ve tutarlı bir cevap oluşturamaz ise günlük yaşam zorlaşır ve öğrenme kısıtlanır. Aslında hepimiz günlük hayatta duyu bütünleme bozukluğu yaşarız.
Duyu Bütünleme bozukluğu olan bir çocuk, çevresindeki sözel veya sözel olmayan belirtileri, ipuçlarını okumakta zorluk çeker. Beyin-davranış bağlantısı çok kuvvetlidir. Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun disorganize bir beyni vardır, bu da pek çok davranışının disorganize görünmesine yol açar.
Vurmak, tokat atmak, itmek, yumruk atmak, tekme atmak, çimdiklemek, ısırmak, tırmalamak vs negatif dokunma formlarındandır. Bunlar, sevgiyle, tarafsızlıkla ya da düşmanlıkla verilebilir ya da alınabilirler.
Sosyal dokunma; Kamusal alanda birbirleriyle karşılaşan kişilerin ilk karşılaşma ve veda selamlaşmaları sırasındaki nezaket dokunmalarını ifade eder. Sosyal dokunma kültürel olarak üzerinde fikir birliğine varılmış ve toplum tarafından bilinen bir dokunma türüdür.
Dokunsal sistem vücudumuzdaki en büyük duyusal sistemdir . Dokunma, acı, sıcaklık ve basınç gibi etkenlerle ilgili bilgileri reseptörler(minik bilgi ileten mekanizmalar)aracılığıyla beyne iletir. Bu sayede kişi vücudunu ,çevresini algılamakta ve hayatta kalabilmek için önemli bilgilere sahip olur.
Kısa cevap En az dokuz. Görme, işitme, tat alma, koku alma ve dokunma.
Hareket, yerçekimi ve/veya denge duyusu olarak da bilinen vestibüler duyu, düzgün hareket etmemizi sağlar. Bu duyumuz sayesinde aktiviteler yaparken dengemizi koruyabiliriz. Denge duyusu, yürürken ve koşarken dengemizi sağlarken, otururken ve ayakta dururken dik durmamıza da yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri